Valokeilassa: Lukas Hradecky


HENRI AALTO

Sain suuren kunnian jututtaa kollegaani ja hyvää ystävääni, Lukas ”Luke” Hradeckya, Pallonkaikkeuden blogia varten. Facebook-keskustelun aikana syntyneen idean tarkoituksena oli  tehdä tavallisen ”mitä kuuluu, miten menee, miltä tulevaisuus näyttää”-tyylisen haastattelun sijaan – pilke silmäkulmassa – vähän erilainen ja syvällisempi läpileikkaus yhteen suomen kuumimmista maalivahtinimistä. Turun TPS:stä tammikuussa 2009 Tanskaan Esbjerg fB:hen siirtynyt 21-vuotias Luke suostui avartamaan elämäänsä ja ajatusmaailmaansa ainutlaatuisessa haastattelussa, tuoden näin itseään lähemmäs suomalaista jalkapallokansaa. Esbjerg majailee tällä hetkellä Tanskan Superligassa yhdennellätoista sijalla, ja Luke on pelannut itsensä joukkueensa ykkösmaalivahdin asemaan.

Haastattelu on jaettu kolmeen osaan. Alkuun selvitetään ulkomaan ammattilaiselta muutama hieman asiallisempi kysymys jalkapallosta, jotta homma ei mene pelkäksi sananhelinäksi. Tätä seuraa vähän kevyempää asiaa jalkapalloon liittyen, ja lopuksi vielä puhtaasti henkilökohtainen osio. Vastaukset ovat suoraan Luken suusta, niitä ei ole siis millään lailla muokattu tai kaunisteltu alkuperäisistä. Keskustelu on käyty sähköpostin välityksellä, joten asettelu on tyyliltään yksinkertaisesti kysymys-vastaus.

Ovatko tanskalaiset jalkapalloilijat ammattimaisempia kuin kotisuomen pelaajat? Mikä on totuus puolalaisessa hotellissa rikkoutuneesta biljardimailasta? Mistä nuori tähtimaalivahti unelmoi pelikenttien ulkopuolella? Nämä ja monta muuta painavaa faktaa ja mielipidettä seuraavassa haastattelussa!

Muutama vakavampi kysymys jalkapallosta:

Mikä on suurin ero suomalaisen ja tanskalaisen futiskulttuurin välillä?

Erot kentän ulkopuolella ovat varsin isoja, kuten just puhuttaessa ”kulttuurista”. Jalkapallohan on Tanskan ykköslaji ja se näkyy kaikessa mediassa ja mainoksissa jopa enemmän kuin lätkä Suomessa. Siitä puhutaan, väitellään ja veikkaillaan ja viikonloppuisin tullaan huutamaan oman joukkueen puolesta. Fanikulttuuri on myöskin pohjoismaiden parasta uskallan väittää, on erittäin hienoa pelata kun koko ajan on ääntä ja kannustusta stadikalla.

Mitä seurassanne tehdään paremmin/huonommin kuin esim. Interissä ja TPS:ssä?

Tähän on oikeastaa erittäin vaikee mitää fiksuu lähtee vastaa maalivahti ku oon. Jalkapalloa pelataan eri maassa eri tavalla, joten jokanen tavallaan. Mut nyt et joku hyvä vastaus saadaa ni ei meiän reenaaminen nii paljon poikkea Veikkausliigaseurojen reenailuista, tääl on kans hyvä junnuntuotanto ja filosofia nostaa omii hyvii junnui edustusjoukkueeseen ku Tepsilläki. Vaikee just lähtee sanoo mitä missäkin tehään paremmin tai huonommin, reenaaminen ja reenimäärät on ihan samanlaisii ku Suomessaki.

Pidätkö seurasi pelaajia ammattimaisempina kuin suomalaisia ex-seurakavereitasi?

En oikeastaan, monet täällä ovat jo valmiita pelimiehiä ja käyttäytyvät ja reenavatkin ku ammattilaiset, ja niin se on Suomessaki. Täs ei mun mielest ainakaa oo mitää eroo, kyl Suomessaki vedetään ammattimaisesti.

Suosittelisitko tanskalaista kaksiosaista sarjasysteemiä (heinäkuun puoliväli-joulukuun alku ja maaliskuu-toukokuu) myös suomeen?

En usko et se ois mitenkään fyysisesti mahollist, on tää Tanska ilmaston puolest sen verran lauhempaa seutuu et pystytään pelaa pelei läpi joulukuun alkuu asti ja alottaa jo maaliskun alussa. Vaatis Suomeen hallei ja kaikkee, ja hallis ei mun mielest kuulu pelata sarjaa. Pisteet kuitenki nyt sille uudistuksel et pelei tulee enemmän onks se seuraavan vuoden sit ku tullaan pelaa 12 jengis sarjaa. Se on ehdottamasti hyvä asia.

A-maajoukkueen tuleva ykkösmaalivahti?

Kevyempää asiaa futiksesta:

 Kumpi on kovempi jätkä, Joni Kauko vai Riku Riski? Miksi?

Kaks aika erityylist pelaajaa, molemmat kyllä helvetin hyviä pelimiehiä ja jätkiä. Kauko veis kyl pääpallot ja kaksinkamppailut, mut jos Riku on vauhti pääl ja mennään juoksukisaan ni kyl Riku on nopeempi. Joten 50-50.

Huhujen mukaan rikoit puolalaisessa hotellissa biljardimailan hävittyäsi peräkkäin Juhani Ojalalle ja allekirjoittaneelle biljardissa u21-leirillä. Pitääkö paikkansa?

Tämä väite on kyllä täysin totta, mutta kyseessä ei ollut tahallinen mailan vahingoittamisyritys. Inhoon häviämistä lajissa ku lajissa ja maila sattus ”karkaa” tollon vähän.

Olit Manchester Unitedissa leirillä. Kuka teki sinuun suurimman vaikutuksen? Juttelitko kenenkään tähden kanssa?

Kyllä ihan jokanen jätkä ketä tuolla futista pelaa nii teki muhun tavallansa vaikutuksen. Isoimman tietenkin yksi idoleistani, itse Edwin Van Der Sar, täydellinen ammattilainen suurella auktoriteetillä,muttei mikää suupaltti. The man I once want to be. Ja ei noitten kanssa nyt loppupeleissä tullu niin paljon juteltua, maalivahdien kanssa sitten sitäkin enemmän. Pelaajien kanssa tuli käteltyä ekana päivänä ja morjestettua jatkossa vaan. En päässyt vielä siis jyvälle kaikista inside-jutuista. Mutta kokemuksen täysin ylivoimainen setti, jonka tulen muistamaan loppuelämäni.

Oletko saanut mielestäsi riittävästi mediahuomiota Suomessa?

Ehdottomasti, vaikken nyt mikään stara todellakaa ole niin kyllä tasasin väliäjoin aina kysellään kuulumisia, ja sitten äitikulta soittelee että susta oli taas joku pieni juttu jossain mediassa. Pisteet suomalaiselle jalkapallomedialle siitä.


 

Henkilökohtainen osio:

 Milloin muutit synnyinmaastasi Slovakiasta Suomeen? Ketä perheeseesi kuuluu?

 Vuonna 91, olin tuolloin siis about 1,5-vuotias. Perheeseen kuuluu isä Vlado, äiti Brigita ja pikkuveljet Tomas ja Matej, jotka pelaavat myöskin futista.

Oletko kohdannut pienintäkään rasismia/vähättelyä slovakkitaustasi takia kentällä tai sen ulkopuolella?

 Kentällä en ole kertaakaan, joskus siitä sai kuulla koulussa, mutta ei se missään vaiheessa mitään koulukiusaamista eikä rasismia ole ollut.

Kerro lihotuskuuristasi.

Haha, tässä on siis ollut pieni proteiini/kreatiini kuuri menossa preseasonilla, ja toivottua tulostakin on syntynyt ainakin vähän. Neljä kiloa massaa on tässä talven punttireenien aikana tullut lisää, johon oon erittäin tyytyväinen.

Mitä musiikkia kuuntelet?

Laidasta laitaan, viimeisimpänä varmaan Suomiräppi löytänyt tiensä musiikkikirjastooni. R’n B: tä varmaan eniten koneella ja soittimissa, mutta kaikki menee niinku totesin.

Oletko käynyt tämän vuoden puolella treffeillä?

Itseasiassa en. Tais olla juuri ennen uuttavuotta viimeks.

Uskotko Jumalaan?

 En, kaikki mitä elämässä tekee ja saavuttaa on itestä kiinni.

Mikä on suurin unelmasi futisuran jälkeen?

Omistaa kesämökki jossain päin Suomea ja nauttia elämästä toivottavasti silloisen ja nykyisen perheeni kanssa.

Kerro vitsi!

Pikku Kalle-vitsit on mun suosikkei ni täs yks:

-Kuinka tästä pääsee nopeimmin sairaalaan, vanha kiltti täti kysyi Pikku-Kallelta linja-autossa.
-Hypätkää ulos tuossa seuraavan mutkan kohdalla, neuvoi Kalle.
-Siinäkö se sairaala on?
-Ei, mutta kyllä joku varmaan tulee ja korjaa teidät siitä perille.

Jos saisit kenet tahansa ihmisen luoksesi Tanskaan asumaan, kuka se olisi?

Erittäin paha kysymys, jätän nimettömäksi, mut joku tuttu futari pelaamaan Esbjergii ja kämppäkaveriksi ois ehkä paras vaihtoehto.

Kuka on ollut paras/huonoin sinua tähän mennessä haastatellut suomalaistoimittaja?

Parhaimmaksi täytyy kyllä sanoa Salttu Forsström, tullaan hyvin juttuun ja kysymykset on aina järkeviä ja ajankohtaisia. Huonointa en lähe miettii, kyllä kaikki jotain osaa.

Paljon nousee penkistä?

En oo maksimia kokeillu hetkeen aikaa, mut uskoisin et 70kg saisin kerran ylös.

Mikä on bravuurisi keittiössä?

Itämainen tulinen risotto, teen sitä vähintää kerran viikossa täällä. Onnekkaat on päässy maistaa.

Ketkä ovat Turun parasta bileseuraa?

Jesse Saarinen on Turun Yöelämän kuningas, piste. Pelkkä läsnäolo saa naisten pöksyt kostumaan!

 

U21-maajoukkueen vuoden pelaaja

Tässä aina sanavalmiin Lukas Hradeckyn ajatuksia jalkapallosta ja vähän muustakin elämään sisältyvästä. Pallonkaikkeus haluaa kiittää nuorta miestä erityisestä haastattelusta, ja väitti mies olevansa myös tähänkin suuntaan kiitollinen mahdollisuudestaan avartaa sanaista arkkuaan jalkapallon ystäville. Kommenttikenttään voi luonnollisesti esittää mieltä polttavia lisäkysymyksiä, joihin saamme ehkä aikanaan Lukelta vastauksia.
Hyvää loppukautta ja valoisaa tulevaisuutta kenties suomen lupaavimmalle maalivahdille!

One Response to Valokeilassa: Lukas Hradecky

  1. Putkone sanoo:

    Mainio haastattelu! Just oli Luke tv:ssä, Huuhkajiem Islanti- ja Kroatia-matsien välipäivänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: