Nettivinkkejä futsalväelle


PANU AUTIO

Kotimainen futsal-liiga pyörähti käyntiin menneenä viikonloppuna. Suurempaa mediakohua ei tämä tapaus saanut aikaiseksi. Liigan ja koko lajin tiedotus on ollut viime aikoina huonommassa jamassa kuin vuosiin. Liiton ylläpitämä futsal.fi -sivusto on elänyt hiljaiseloa koko kesän eikä liigajoukkueiden omissa kotisivuissakaan ole kehumista, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Karu totuus on, että suurin osa Suomen futsaljoukkueista on pitänyt taukoa kaikesta toiminnastaan aina liigan alkuun saakka. Suomalaisen futsalkauden alkamisen kunniaksi olen kerännyt laji-ihmisiä varten kokoelman kansainvälisiä nettivinkkejä, joista voi ammentaa futsaltietoutta laajalla rintamalla. Tämä teksti on suunnattu lajifriikeille ja erityisesti futsalvalmentajille, jotka voivat toivon mukaan ammentaa taktiikkaan ja treenaamiseen liittyvistä lähteistä lisää sisältöä, ajatusta ja inspiraatiota työhönsä. 

Futsalvalmentaminen on Suomessa lapsenkengissä. Koulutusta koutseille ei ole juurikaan tarjolla ja jopa liigavalmentajat ovat suurimmaksi osaksi itseoppineita. Innokas valmentaja tai pelaaja voi kuitenkin laajentaa lajiosaamistaan huomattavasti katsomalla kansainvälisiä huippupelejä, analyysejä tai malliharjoituksia ja ottamalla näin oppia taktisissa ja teknisissä yksityiskohdissa paremmiltaan. Lajin medianäkyvyys on Suomen valtamedioissa olematonta ja futsalin suurmaiden tarjoama lajitarjonta on usein kielimuurista johtuen hankalan mutkan takana suomalaisille. Nykypäivän internetin informaatiotulva tarjoaa oivia mahdollisuuksia lajin saloihin vihkiytymiseen, kunhan osaa etsiä ja eksyä oikeanlaisille sivuille. Englanninkielinen futsaltarjonta internetissä on edelleen melko niukkaa, mutta jos osaa etsiä valmennukseen liittyviä materiaaleja espanjaksi, portugaliksi, italiaksi tai vaikkapa venäjän kielellä, on tarjolla monennäköistä mielenkiintoista sivustoa.

Hollantilainen Maltan nykyinen mj-valmentaja Vic Hermans on julkaissut yhdessä saksalaisen urheilupsykologin Rainer Englerin kanssa yhden ainoista englanninkielisistä futsalvalmennukseen keskittyvistä opuksista. Kirja on myynnissä mm. Amazonin nettikirjakaupassa.

Lajimme kattojärjestöjen UEFA:n ja FIFA:n nettisivuilla futsal jää tietysti jalkapallon varjoon. Jättiläisjärjestöjen nihkeähkö suhtautuminen futsaliin näkyy myös siinä, miten vähän futsaliin liittyvää uutisia ja päivityksiä sivustoille ilmestyy. Esimerkiksi taktiikka käsitteleviä materiaaleja ei juurikaan sivuilta löydy. Kuitenkin edellisiä vuonna 2008 Brasiliassa pelattuja MM-kisoja saattoi seurata FIFA:n sivuilta ilmasten nettilähetysten ansiosta ja kisojen kotisivuilta voi edelleen mehustella pitojen parhaita paloja videoiden muodossa.

Kansainvälisen futsalyhteisön kenties näkyvin englanninkielinen äänenkannattaja on www.futsalplanet.com -sivusto. Futsal Planetille innokkaat laji-ihmiset ympäri maailmaa päivittävät omien maidensa futsaluutisia. Sivuilla on koottuna kaikkien maiden sarjataulukot ja etusivun kalenterista on helppo seurata maailmalla pelattavia maaotteluita. Sivustoille on kerätty myös tuhansien laji-ihmisten haastatteluja ja esittelyjä, niinpä myös monen suomalaisen futsalpelurin haastattelu löytyy arkistoista. Sivuilla on komeat linkkilistat eri maiden futsalsivuille ja sieltä voi löytää myös kattavan maittain luokitellun listan futsalkirjoista ja aikakausilehdistä.

Kike Boned:n dokumentin teaser youtubessa.

Facebook, Twitter ja Youtube toimivat oivina työkaluina lajifriikeille uudenlaisen futsalinformaation löytämiselle. Esimerkiksi naamakirjassa fanittamalla Futsal Planettia saa uutisvirtaansa ajankohtaisia linkkejä netin kautta streamittavista huippumatseista, oli kyse sittten Espanjan liigasta, Venäjän liigasta tai mielenkiintoisesta maaottelusta. Twitterin kautta olen tutustunut uudella tavalla useisiin mielenkiintosiin eri futsalsivustoihin eri puolelta maailmaa ja uusia ehdotuksia ponnahtelle ruutuun päivittäin. Nykyään myös monien yksittäisten suosikkipelaajien ja -joukkueiden seuraaminen onnistuu näiden sosiaalisten medioiden kautta kätevästi. Youtubessa seuraamalla erinäisten futsaltahojen kanavia pääsee nauttimaan eri sarjojen parhaista paloista viikottain. Sieltä voi löytää myös monia takiikkaan ja valmennukseen liittyviä videoita, kunhan vaan jaksaa etsiä.

Maalivahdit ovat oma erityinen lajinsa. Heidän valmennukseen ja pelaamiseen liittyviä sivustoja löytyy myös innokkaiden kassareiden ja heidän valmentajiensa perustamina. Muun muassa hyvä ystäväni, entinen kämppäkaverini, ElPozo Murcian ja Brasilian maajoukkueen maalivahtivalmentaja Marcus ”Guaiba” Bianchi on tehnyt omat kotisivunsa, jotka keskittyvät pelkästään futsalveskareiden koutsaamiseen. Netin syövereistä löytyi myös muita kiinnostavia blogeja ja sivustoja, joista voi saada hyviä vinkkejä maalivahtien harjoitteluun ja valmentamiseen.

Guaiba on kenties maailman paras maalivahtivalmentaja myös siksi, että hän osaa potkaista palloa paremmin kuin monet pelaajat ja pystyy näin vetämään mahdollisimman pelinomaisia harjoituksia.

Espanjassa ja arvatenkin myös muissa vahvan lajikulttuurin maissa paikallismedioilla on merkittävä rooli laji-innostuksen ja tietouden lisäämisessä. Täällä paikallistelevisiot, -radiot ja -lehdet seuraavat aktiivisesti omien alueiden joukkueitaan. Esimerkiksi Ceutassa molemmat paikallislehdet kirjoittavat joukkueemme kuulumisista 3-4 kertaa viikossa ja paikallisteleviso näyttää kaikki kotipelimme suorana. Otteluita voi yrittää seurata suorana RTVCE -televisiokanavan nettisivuilta. Televisiokamerat saapuuvat myös kerran viikossa harjoituksiimme tekemään selvää joukkueen viimeisimmistä kuulumisista ja täänään maanantaina 3.10 minut on kutsuttu RTVCE:n studioon haastatteluun viikottaista paikallista urheilua käsittelevää makasiiniohjelmaa varten.

Yleisiä sivustoja:

Espanjan futsalsivustoja:

Valmennukseen liittyviä sivustoja:

Maalivahtivalmennus:

Futsalblogeja:

Facebook (esimerkkejä seuraamistani sivustoista):

 • Exercícios Futsal
 • Futsal Como Nunca Viu
 • Kike Boned Hacer acontecer
 • Liga Nacional de Fútbol Sala
 • Unión África Ceutí
 • Golden Futsal Team
 • KaDy Futsal

Twitter (esimerkkejä seuraamistani sivustoista):

 • javi7rodriguez
 • kikeboned
 • Jbarroso6
 • ElPozoMurcia_FS
 • FCBfutbolsala
 • futbolsalaweb
 • IlvesFutsal
 • Futsali

Joukkueeni ja Ceutan futsalia seuraavia sivustoja

6 Responses to Nettivinkkejä futsalväelle

 1. Nimetön sanoo:

  Kiitos taas kerran Panu. Nyt meneekin loppuelämä näihin perehtyessä..

 2. Soufi sanoo:

  Kiitos hienosta linkkikokoelmasta, oli varsinkin videopätkien osalta pari itselle uutta. Facebookissa voi fanittaa muuten myös tulevalla kaudella OYUS futsalia joka pelaa nyt starttaavaa Naisten Futsal Liigaa (sekin on muuten haudattu futsal.fi sivustolla ”muut kilpailut” kategoriaan, josta sitä saapi kaivella) ja sijoittui Tampesterin viime kesän opiskelijoiden EM-skaboissa kuudenneksi. Kotisivut löytyvät osoitteesta: http://www.naisfutis.net/oulufutsal/ ja Facebookissa joukkue löyty nimellä ”Oulun yliopiston naisten futsaljoukkue” / http://www.facebook.com/pages/Oulun-yliopiston-naisten-futsaljoukkue/109897742386532?ref=ts

 3. Panu Autio sanoo:

  Kiitokset kommenteista! Soufi, naisten futsal on ollut aivan liian pitkään törkeän pahasti paitsiossa Palloliitossa. Toivottavasti tämä asia paranee pikapuoliin ja liigan alkamisen myötä saadaan pian perustettua myös naisten futsal-maajoukkue!

 4. Jani sanoo:

  Kiitokset linkkikokoelmasta! Paljon arvokasta tietoa tuli lisää ja varmasti pyrin ottamaan treeneihin mukaan.

  Koska Suomen nettikaupoista löytyy todella heikosti futsalvalmennukseen liittyviä välineitä niin aattelin testata ulkomaalaisia verkkokauppoja. Kävin osoitteessa futsalmania.es tarkoituksenani ostaa futsaliin sopivaa taktiikkataulua/kansiota, mutta ilmeisesti heillä ei ole ainakaan suoratoimitusta Suomeen. Tiedätkö muita nettikauppoja, joista taktiikkataulun/kansion voisi turvallisesti tilata Suomeen?

 5. Panu Autio sanoo:

  Jani, kiitos kommentista! En ole itse henkilökohtaisesti käyttänyt mitään futsal-nettikauppaa, joten sen parempaa tietoa niiden turvallisuudesta minulla ei ole.

 6. Nimetön sanoo:

  Kiitos Panu jutusta ja linkkilistasta!

  Toimin junnupoikien (13v) parissa valmentajana ja futsal tuli uutena lajina mukaan syksyllä. Poikia kiinnostaa pelata ja yritän keksiä harjoituksia… tietoa lajista on heikosti saatavana. Futsalin asema tuntuu olevan Suomessa myös jonkinlainen talven ”harjoituslaji” jalkapalloon.

  Erityisesti kiinnosti nuo maalivahtien harjoitukset ja videot, joista liitit linkin. Näistä on apua… huomaan kyllä keksineeni jotain ”oikein” ihan itsekin…

  Hyvää futsal-kautta!

  -Jan

  http://tpv98.webnode.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: