Suomifutsalia käsittelevä haastattelu 90min -lehteen


PANU AUTIO

90min -lehden päätoimittaja Joonas Sarelius julkaisi vastikään lehdessään futsalia käsittelevän jutun, jossa hän käytti lähteenään haastatteluani. Jutussa oli paljon painava asiaa ja monia futsalin kipeitä ongelmakohtia nostettiin ujostelematta esille. Tilan puutteen vuoksi kaikkia kommentteja ei kuitenkaan voitu painaa lehteen, joten julkaisen nyt alla haastattelun kokonaisuudessaan lyhentämättömänä ja sensuroimattomana. Keskusteluun saa mielellään ottaa osaa kommenttikentässä. 

1. Maajoukkueessa muutoksia. Kokeneita jää pois, mutta onko nuoria tulossa tilalle? Ja ylipäätänsä onko nuoria tulossa?

Normaali luonnollinen kehitys on se, että vanhoja jää pois ja nuoria tulee tilalle. Maajoukkueessa kuitenkin parhaan käytettävissä olevan yhdistelmän tulisi aina pelata. Niin kauan kuin Foxi Salmi ja Teemu Terho pesevät maajoukkueleirien loppupeleissä muut joukkueet selvin lukemin ja pelaavat maaotteluissa paremmin kuin muut jätkät ei kellään pitäisi olla nokan koputtamista heidän pelipaikkansa suhteen. Eri asia on, jos joku kokeneempi konkari jää sivuun omasta aloitteestaan, kuten kävi Jani Modigin ja Matias Sareliuksen tapauksessa. Nuorilta haastajilta kaipaisin ennen kaikkea munaa ja reippaita otteita niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Vain näin voi ansaita luottamuksensa ja paikkansa joukkueessa.

2. Futsal on Suomessa ”nuori” laji. Maajoukkue ottanut harppauksia eteenpäin, mutta onko nyt pysähdys edessä? Eli Virossa aika huono karsintaturnaus?

Viron karsinta oli tuloksellisesti surkea. Siitä ei pääse mihinkään. En kuitenkaan ole maajoukkueen tulevaisuuden suhteen läheskään niin huolestunut kuin esimerkiksi kotimaisten sarjojen suhteen.

3. Missä asioissa maajoukkue jää jälkeen muista maista?

Pallollinen taitotaso, pelirohkeus ja viimeistelyprosentti ovat pahasti jäljessä huippuja. Taktisesti pystymme pyristelemään hieman meitä yläpuolella olevien maiden kyydissä (esim. tämän syksyn treenivastukset Belgia ja Slovakia), mutta jos haluamme kehittyä tulisi askeleita ottaa rohkeammin ja nopeammin tässäkin suhteessa. Esimerkiksi puolustuspelin muuttaminen prässäävämmäksi olisi pitkän tähtäimen kannalta tehtävä mahdollisimman nopeaasti. Täällä Espanjassa pallollista pelaajaa laidalla prässätään aina huomattavasti enemmän ja tuki tehdään ainoastaan pallottoman laidan toimesta. Target pelaaja jää peittämään syöttolinjoja ja näin prässistä saadaan aikaan huomattavasti enemmän riistoja. Se on ollut lajin evoluutio kaikissa huippumaissa (esim. Espanja, Brasilia, Italia, Venäjä, Portugali jne.) ja jossain vaiheessa kehitys on edessä myös Suomessa.

4. Saako näitä eroja mitenkään kiinni?

Treenamalla tietenkin. Ei se ole sen kummallisempaa. Meidän pitäisi pyrkiä vähintään samalle tasolle kuin muissa maissa ja muissa Suomen huippu-urheilu-amatöörisarjoissa ollaan. Esimerkiksi jalkapallon Kakkosessa ja salibandyliigassa ei juurikaan korvauksia pelaajille makseta, mutta joukkueet harjoittelevat kuitenkin vähintään 5krt viikossa. Tähän vaaditaan kuitenkin vahvempia seuroja ja enemmän intohimoa, enkä tiedä löytyykö näitä asioita tarpeekis tällä hetkellä suomalaisesta futsalista.

5. kotimainen futsal-liiga. Yleisöä ei kiinnosta, viime viikonlopun ka. oli 87,2 katsojaa. Mitä pitäisi tehdä asialle?

Mielestäni yleisömäärien liiallinen tuijottaminen on turhaa. Tärkeintä on että itse tuote, eli peli, hoidetaan ensin kuntoon.En ole ollenkaan varma onko hyvä asia että futsal on eriytynyt niin vahvasti omaksi lajikseen erilleen jalkapallosta. Tällä hetkellä edes futsalin liigaseuroilla ei ole resursseja kehittää toimintaasa esimerkiksi junioripuolelle, mikä on kuitenkin lajin tulevaisuuden kannalta kaikkein tärkein asia. Nyt melkein kaikkien liigaseurojen kaikki voimavarat menevät miesten edustusjoukkueen pyörittämiseen ja sekin tuntuu olevan yhtä eloonjäämiskamppailua. Myös liitto voisi tehdä paljon asioita paremmin esimerkiksi tiedottamisen ja markkinoinnin saralla. Futsal.fi sivusto on ollut melko onnetonta seurattavaa viime aikoina.

6. Minkälainen on Futsal-liigan taso?

En ole nähnyt puoleentoista vuoteen ainuttakaan kamppailua, jos ei muutamia suttuisia streameja laksketa. Perstuntuma on kuitenkin se, että joukkueiden taso heittelee edelleen aivan liikaa päivästä riippuen. Liian monen joukkueen kokoonpanot vaihtelevat kauden aikana aivan liikaa ja poissaoloja ns. ”henkilökohtaisista syistä” on hävettävän paljon. Karu totuus on edelleen se, että hyvät pelaajat pärjäävät sarjasssa treenaamatta.

7. Osa joukkueista vetää ihan harrastelu-pohjalla ja osa yrittää? Pitääkä paikkansa?

Varmaankin kaikki seurat vetävät täysillä käytettävissä olevien resurssiensa puitteissa. En halua kritisoidan niitä muutamia aktiiveja, jotka hoitavat seurojen toimintaa parhaansa mukaan. Intohimoisia tekijämiehia ja -naisia on kuitenkin suomifutsalissa aivan liian vähän ja se on myös ongelma monien seurojen toiminnan kehittämisen kannalta. Sen takia toiminta saattaa välillä vaikuttaa puuhastelulta.

8. Esim GFT aloitti treenit viikko ennen sarjan alkua, vaikka on kuulunut näihin ”tosissaan olevien” joukkoon? Tämä ei varmaan vie lajia yhtään eteenpäin?

Kyllä minua geftiläisenä hävettää ja harmittaa moinen, mutta minkäs voit jos ei ole mahdollisuuksia parempaan. Ymmärrän myös sen, että muutamilla kokeneimmilla tekijöillä motivaation löytäminen saattaa olla ajoittain haastavaa. Selvää on, ettei kukaan halua tuhlata vapaailtojaan toimintaan, jota ei koe mielyttäväksi tai hyödylliseksi. Suurin pulma isossa kuvassa taitaa olla kuitenkin se, että huonosta kauteen valmistautumisestaan huolimatta GFT pelannee taas keväällä mestaruudesta.

9. Onko Futsal Suomessa vielä salifutista maineeltaan?

Sillä miksi lajia kutsutaan ei mielestäni ole väliä. Futsalia kutsutaan monilla kielillä salifutikseksi (mm. españaksi, portugaliksi ja hollanniksi) eikä se millään tavalla tee pahaa lajille. Itse asiasssa näkisin että futis on lajina kehittynyt paljon futsalin suuntaan ja esimerkiksi nyky-Barçan peli on monessa mielssä kuin futsalia isolla kentällä. Siinä vaiheessa kuin laji-ihmiset rupeavat itse kunnioittamaan omaa lajiaan ja pelaajat rupeavat elämään kuin huippu-urheilijat, niin laji saavuttaa myös ansaitsemansa kunnioituksensa ulkopuolisten silmissä.

10. Mitä parannuksia pitäisi tehdä lajin parissa Suomessa?

Paljon. Nuorten sarjasysteemiä pitäisi kehittää ensitilassa. Naisille ja nuorille pitäisi saada maajoukkueet ja seurojen toimintaan pitäisi saada paljon lisää virtaa. En tiedä oliko se aikoinaan hyvä kehityssuunta, että futsalseurat alkoivat eriytyä jalkapallon emoseuroista. Tällä hetkellä tuntuu siltä siltä, että futsaliin keskittyneillä seuroilla ei riitä resursseja edes oman edustusjoukkueensa pyörittämiseen, saati sitten junioritoiminnan kehittämiseen. Jalkapalloseurojen alaisuudessa toimiessa junioritoimintaa olisi helpompi koordinoida ja myös valmis kannattajapohja olisi näin tarjolla potentiaaliseksi yleisöksi. FC Honka – HJK -ottelu herättäisi varmasti kiinnostusta ja tunteita myös futsalin puolella.

11. Koska seuraava suomalainen pelaa ulkomailla ammatikseen? ja Kuka?

Toivottavasti pian. Sen saavuttamiseksi tarvitaan paljon duunia, röyhkeyttä ja intohimoa. Pelaajan pitää olla valmis laittamaan itseään likoon ja tekemään rohkeita valintoja elämässään. Jos joku suomalainen futsalista uskoo itse olevansa tarpeeksi hyvä ja on valmis tekemään pirusti duunia, voi meikäläiseen olla yhteydessä niin voin yrittää järjestää näytönpaikkoja. Nykymaajoukkueissa on useita pelaajia, jotka voisivat taitojensa puolesta pelata lajia ulkomailla. Monilla kokeneimmilla pelaajilla on kuitenkin turhan hyvät siviiliduunit ja kotiasiat kunnossa sen verran hyvin, että kynnys lähteä taitaa olla aikamoinen. Ikänsä ja taitojensa puolesta Ville Lindgren ja Jukka Kytölä voisivat mahdollisesti kehittyä vielä paljon ja sitä kautta luoda hienon uran ammattilaiskentillä.

4 Responses to Suomifutsalia käsittelevä haastattelu 90min -lehteen

  1. Panu Autio sanoo:

    Tässä vielä linkki 90min sähköiseen versioon: http://digipaper.fi/90min/80144/

  2. Japema sanoo:

    Haastava tuo futsalin tilanne tuntuu olevan. Vähän pidempään olen jo ihmetellyt miksei laji ole oikein saavuttanut suosiota Suomessa. Kun katsoin wikistä lajin historiaa aika paljon selvisi. Sehän oli kehitetty 1930 luvulla pienessä 3,5 milj. asukkaan Uruguayssa. Maa oli jo silloin Etelä-Amerikan kehittyneimpiä. Ilmastoltaan aika lauha. Mikähän sai siellä viemään futiksen sisätiloihin ja katsojat siiitä kiinnostumaan? Joka tapauksessa ei ihme, että lajin tulo sieltä asti tänne on kestänyt toisin kuin vaikkapa lahdentakaa nousseen salibandyn.

    Suomessahan eniten jalalla pelattu palloilulaji on nykyisin ”hallifutis”. Olosuhteiden pakko on siihen vienyt. Sehän on jossain puolivälissä klassisen ulkojalkapallon ja siitä kehittyneen sisäjalkapallon välissä. Jos kansainvälisissä kilpailuissa halutaan olla mukana, on kuitenkin mentävä klassisen jalkapallon tai futsalin teitä.

    Aika monet asiat puhuisivat nyt futsalin puolesta. Jos ajatellaan tavoitteita niin kummassa olisi realistisempaa ajatella vaikka sitä, että Suomi nousisi Pohjosmaiden johtavaksi maaksi? Ei tietenkään sekään helppoa.

    Nyt perinteisen futiksen puolelta putoaa taitavia junioreita pois sen takia, että eivät vain kestä sitä syksyn sateissa kahlaamista. Jos kymmenvuotias kaveri on kuitenkin viisi vuotta palloa kesyttänyt, lopettaminen on menetys. Moniko jatkaisi, jos futsal olisi oikeasti arvostettu vaihtoehto.

    Suomalaisen lätkäpelin rytmiin tottuneelle katsojalle, futsal on tutumpi. Koko ajan tapahtuu ja tempo pysyy korkealla, kun pelaajia voidaan jatkuvasti vaihtaa. Lätkässä suomalaiset ovat jo tottuneet
    etelämaiseen katsomokäyttäytymiseen. Miksei sitä voisi siirtää futsaliin. Rentoa meininkiä, muttei huliganismia. Jäähallit olisivat jo luontainen paikka turnauksillekin. Ei tarvitsi uudisrakentamista.

    Outoa siis ettei futsal ole saanut isompaa huomiota.

    • Panu Autio sanoo:

      Kiitokset asiallisesta kommentista. Olen täysin samaa mieltä siitä, että futsalissa on erittäin paljon potentiaalia. Sen verran kommentoitakoon vielä, että itseasiassa Suomi on tällä hetkellä johtava Pohjoimainen maa futsalissa, sillä Ruotsi ja Norja eivät ole vielä edes aloittaneet maajoukkuetoimintaansa. Norja on aloittanut ryminällä ja saatta mennä pian ohi (ellei ole jo jopa mennyt) mikäli Suomessa ei ryhdytä tiukemmin hommiin lajin kehittämiseksi. Meillä siis on huomattava etumatka moniin muihin maihin nähden ja se pitäisi ehdottomasti pyrkiä hyödyntämään huomattavasti paremmin!

  3. Futsalista ykköslaji? sanoo:

    Aluksi pakko sanoa että hyvä haastattelu ja hyviä ideoita Panu! Uskon että Suomessa olisi potentiaalia hyväksi futsal-maaksi, vaikka tällä hetkellä resurssit ovat hyvin pienet. Omasta mielestäni tärkeä asia olisi saada ainakin jokaiselle liigajoukkueelle omat juniorijoukkueet joiden tehtävä olisi palvella suomifutsalia kehittämällä yksilöitä kohti seuran edustusjoukkuetta. Esimerkiksi GFT on melko iäkäs joukkue, jolla ei kuitenkaan ole tulossa tätä uutta sukupolvea.

    Henkilökohtaisen kokemuksen kautta voisin päätellä että se ei ole edes toivottua.

    Pelasin itse vielä viime kaudella GFT:n kakkosjoukkueessa (jonka tulisi toimia farmijoukkueena edarille?) kohtuullisella menestyksellä (7 peliä tehoilla 6+1). Olin joukkueen nuorin pelaaja (-93), joten kuvittelin suoriutuneeni kaudessa suhteellisen hyvin. Joukkueessa oli paljon +30v pelaajia, jotka toki olivat hyviä kakkosdivaritasolle. Odotin jo innolla tulevaa kautta. Syksyllä kuitenkin joukkueesta vastaava henkilö ilmoitti, että en mahdu joukkueeseen. Ihmetyksekseni olen jälkikäteen huomannut pöytäkirjoja selaillessani, että nämä suhteellisen iäkkäät pelaajat ovat edelleen mukana. Pöytäkirjoista ilmenee myös, että GFT/2 ei ole saanut jokaiseen otteluun edes kahta kentällistä paikalle.

    Mieleeni on herännyt kysymys: miksi seura, jonka edustusjoukkue alkaa olla jo melko iäkäs, ei pidä kiinni nuorista, innokkaista pelaajista jotka todella tahtoisivat kehittyä lajissa ja menestyä mahdollisimman hyvin? Onko oikein, että seuran farmijoukkueen päätavoite on saada mahdollisimman suuri urheilullinen menestys futsalin kakkosessa vai kehittää nuoria pelaajia, jotka voivat mahdollisesti tulevaisuudessa edustaa seuran edustusjoukkuetta? Onko nuorista ja innokkaista pelaajista, jotka haluaisivat pelata futsalia jopa ykköslajinaan, oikeasti varaa päästää irti?

Jätä kommentti