Tekemistä riittää kansainvälisesti vertailtuna


HENRI AALTO

Leireilimme FC Hongan kanssa mukavasti kehoa ja mieltä lämmittäneen Antalyan auringon alla 27.2.-5.3. välisenä aikana. Reissun parasta antia oli ehdottomasti yhdessä vietetty aika normaalin arjen ulkopuolella, mahdollisuus treenata ulkona ja hioa taktisia asioita hieman tarkemmin uomiinsa, sekä tietenkin kaksi kansainvälistä harjoitusottelua. Maalivahtimme Tuomas Peltonen avasi jo omassa kirjoituksessaan kattavasti leirin yleistä antia omasta näkökulmastaan, joten perehdyn itse hieman syvällisemmin kahteen harjoitusotteluumme. Ne antavat kuitenkin jonkinnäköistä osviittaa siitä, missä tällä hetkellä mennään kansainvälisesti vertailtuna.

Keskiviikko 2.3. Yenisei 1-0 FC Honka

Keskiviikkona koitti toinen viikon kahdesta pelistämme. Kahden erinomaisen treenipäivän jälkeen odotukset olivat luonnollisesti korkealla, ja ennen kaikkea jokainen jätkä todella latautuneena kansainvälisen pelin koittaessa pitkästä aikaa.

FC Hongan kollektiivisen voiman rinki ennen Yenisei-ottelua

Ottelu alkoi kauniissa auringonpaisteessa isolla ja epätasaisella nurmikentällä. Muhkurainen kenttä suosi Siperian kupeesta tullutta vastustajaamme heidän iskiessä voittomaaliksi jääneen 1-0 osuman jo muutaman minuutin pelin jälkeen. Millintarkka keskitys vasemmalta vapaaksi jääneen sentterin olkapäähän, ja siitä hieman onnekkaasti maaliin. Muutenkin Venäjän 1.divisioonasta huhujen mukaan pääsarjaan nousua tavoitteleva joukkue hallitsi kenttätapahtumia ottelun alkupuolella.

Saimme kuitenkin pelin edetessä palloa paremmin kontrolliin ja loimme muutaman maukkaan maalipaikan. ”Black attack”-lempinimeä kantava sentterikaksikkomme Demba Savage-Machperlin Dudu eivät kuitenkaan aivan onnistuneet viimeistelyssä. Noin puolen tunnin kohdalla Demba pamautti komeasti vasurilla pallon suoraan ilmasta verkon perukoille maalivahdin käsien kautta, mutta tilannetta oli edeltänyt paitsio, joten maali hylättiin.

Puoliajalla vaihdoimme käytännössä koko kentällisen ja pääsin itsekin peliin mukaan. Ensimmäiset kaksi minuuttia liikuttelimme palloa kauniisti ja itsevarmasti, mutta menetettyämme pallon ensimmäistä kertaa saimme juosta varmaan vartin verran väleissä, ennen kuin onnistuimme järjestelemään jälleen kontrolloituja hyökkäyksiä. Sen jälkeen pelasimme lopun puoli tuntia varsin kelvollisesti, etenkin puolustussuuntaan.

Molemmilla oli jakson aikana omat paikkansa tehdä maali, mutta lisäosumia ei nähty. Emme saaneet tosin oikein kunnon loppuhässäkkää aikaan, mikä olisi jättänyt aina niin mukavalle jossittelulle sanansijaa.

Peli tarjosi tappiollisesta tuloksesta huolimatta juuri sitä mitä siltä haettiinkin. Saimme erittäin hyvän ja intensiivisen kansainvälisen pelin alle, ja jokainen terveenä mukana ollut pelaaja sai arvokkaita minuutteja vyölleen. Kommunikaatiomme pelin sisällä oli ihan huipputasoa, valmennuskaksikkomme mielestä kenties Hongan parasta jopa kautta aikain. Saimme muutenkin hieman huonosta alustasta huolimatta toteutettua omaa lyhytsyöttöpeliämme, sekä harjoiteltua vastahyökkäyspeliä niin puolustus – kuin hyökkäyssuuntaan.

Rajanaapurista tullut vastustajamme jakoi välillä kovia taklauksia sääntöjen rajamailta, mutta emme turhautuneet. Päinvastoin, käänsimme ne positiiviseksi voimavaraksi, mikä on elintärkeää ajatellen esimerkiksi kesällä koittavia Eurooppa Liigan otteluita. Mitään älytöntä sikailua ei kylläkään nähty, ja olimme varautuneet paljon rumempiin otteisiin.

Kaikesta hyvästä huolimatta kylmä tosiasia on se, että hävisimme ottelun. Eikä Yenisei pelaa edes Venäjän pääsarjaa, vaikka tavoitteleekin ilmeisesti nousua sinne. Hyvä ryhmä oli silti vastassa, mutta voitto olisi ollut täysin realistisesti saavutettavissa.

Pe 4.3. Dinamo Minsk – FC Honka

Honka on lyhyehkön eurotaipaleensa aikana esiintynyt pääosin edukseen niin virallisissa – kuin harjoitusotteluissakin, mutta viimeisestä kansainvälisestä voitosta on jo aikaa. Perjantaina koittaneesta Dinamo Minsk-ottelusta oli siis syystäkin selkeänä tavoitteena voitto.

Valko-Venäläisen vastustajamme kohdataksemme saimme tällä kertaa matkata vajaan tunnin bussimatkan pelipaikalle Belekiin, minne Minsk oli majoittunut.

Jälleen epätasaisella nurmikentällä pelattu ottelu alkoi melko tasaisissa merkeissä. Molemmat joukkueet hakivat vähän omaa peliään, eikä mitään ihmeellisyyksiä nähty alkuun.

Muistaakseni reilun vartin pelin jälkeen eräs Minskin keskikenttäpelaaja oli liian ovela pelikavereilleen päästäessään keskialueella heidän maaliaan kohti rullanneen pallon jalkojensa välistä vastaanottajalle, jota ei ikinä ollutkaan. Silloin iski ”Black Attack”. Nopea ja päättäväinen kahden pelaajan vastahyökkäys (positiivinen transitio) ja pum! Yksi-nolla. Dudu syöttäjänä ja Demba viimeistelijänä.

Loppujakson peli oli edelleen suht tasaista, Minskin luodessa muutaman vaarallisen oloisen tilanteen hyvillä keskityspalloilla, meidänkin järjestellessä muutaman puolittaisen tilanteen.

Toisen jakson alkupuolella käsikirjoitus muuttui radikaalisti. Minsk iski nopeassa tahdissa kaksi maalia, toisen pilkulta, toisen kulmapotkusta. Tämän jälkeen jutun juoni oli selvä – me tarvitsimme maaleja.

Hyökkäsimme loppuajan niin rohkeasti kuin suinkin oli järkevää, mutta tulosta ei tullut. Syöttöpeli parani ensimmäisestä puoliajasta ja muutama lupaava tilanteenpoikanen saatiin luotua, mm. Otarun pamauttaessa ylärimaan pelin ollessa yhä 1-1, mutta lopulta toinen osuma jäi puuttumaan.

Jälleen täytyi todeta ottelun lopputuloksen olleen tappiollinen. Jotain voitonnälästämme kertoi vain yksi tehty pelaajavaihto koko ottelun aikana. Silti käteen ei jäänyt tuloksellisesti mitään.

Itä-Eurooppalainen vastustajamme teki vakuuttavaa jälkeä yhä käynnissä olevassa Eurooppa Liigassa pudotettuaan mm. Maccabi Haifan karsintakierroksella ja jäädessään lopulta niukasti lohkopelien ulkopuolelle. Joukkue ei silti ollut ihan niin hyvä kuin olin ainakin itse odottanut.

Minskin vaaleansinisissä edustusasuissa oli tosin parisenkymmentä pelaajaa pelkästään huilivuorossa, joten jokainen avainpelaaja ei välttämättä ainakaan alusta asti ollut kentällä. He olivat pelanneet myös aikaisemmin viikolla harjoitusottelun, josta tuloksena oli 1-3 tappio turkkilaiselle Antalyasporille.

Pisteet vastustajallemme täytyy antaa kuitenkin erittäin hyvästä prässi – ja suunnanmuutospelistä, mistä kollegani Peltonenkin ja valmentajamme Lehkosuo jo omilta tahoiltaan mainitsivat. Itse asiassa molemmat kohtaamamme vastustajat olivat erinomaisia nimenomaan aggressiivisessa prässäämisessä, sekä nopeassa suunnanmuutospelissä.

Ne saattoivat olla ratkaisevat tekijät lopputuloksissa, sillä kohtalaisesti onnistuneesta lyhytsyöttöpelistämme huolimatta emme saaneet kummassakaan ottelussa aivan sellaista pallorallia aikaan, kuin olisimme halunneet. Tosin tässä tapauksessa uskallan rohkeasti laittaa osan heikohkojen nurmikenttien, sekä ylipäätään ensimmäistä kertaa kuukausiin nurmella pelaamisen piikkiin.

Joka tapauksessa leirillä oli paljon annettavaa, etenkin näillä kahdella pelillä, tappioista huolimatta. Voitto molemmista peleistä olisi ollut ihan omissa käsissä, ja tappio otti ihan aidosti päähän. Jos emme ole tällä hetkellä aivan sillä parhaalla tasolla kansainvälisesti vertailtuna, annettakoon se vielä toistaiseksi anteeksi. Kotimainen kautemme ei ole edes alkanut, ja aikaa ensimmäisiin europeleihin on vielä kuukausia.

Nämä pelit ovat kuitenkin aina hyviä mittareita ja kehitystapahtumia pelaajille, ja mielenkiinnolla odotan jo tulevan kesän herkkupaloja. Europelit yksinkertaisesti antavat niin paljon enemmän kuin kotimaiset pelit, eikä sillä ole mitään tekemistä asennevaikeuksien kanssa. Kansainvälinen peli on kansainvälinen peli, ja jokainen sellaisia pelannut tietää mitä puhun. Kesällä viimeistään homma jatkuu, toivottavasti voittoisissa merkeissä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: