Ei ole Kööpenhamina kuin ennen


TANELI HEINONEN

On aika jakaa Junnun ja Hakkaraisen huomio. Pitkän päivätyön myötä kokoonraadetut pennit eivät tehneetkään ruhtinaaksi. Eteenpäin on menty, mutta Kööpenhaminassa on menty lujempaa ja mennään yhä. Tänä iltana mieliä kiehtoo Kööpenhaminassa ennen kaikkea Parkenin nurmella pelattava FC Kööpenhaminan Mestareiden liigan ottelu Chelseaa vastaan. FCK on ensimmäinen tanskalaisjoukkue, joka on selvinnyt Mestareiden liigan lohkovaiheesta jatkoon. Ruotsalaiset (seurajoukkueet) eivät vähään aikaan ole juhlineet eurokentillä, Rosenborg öljyää haavojaan ja Suomen Rosenborgista ei ole vähään aikaan lehdissä ja forumeilla kirjoiteltu. Eurooppalaisessa jalkapallossa isot jylläävät, rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Millä ihmeen muskeleilla Kööpenhamina on mukana karkeloissa haastamassa Chelseaa?

Tämän kauden Mestareiden liigan ylivoimaisesti säväyttävin televisiosta näkemäni ottelu on ollut FCK-Barcelona. FCK tuli matsiin heti alusta nahkasohvaani järisyttävällä intensiteetillä. FCK-kärki Dame N’Doye tyrmäsi Puyolin jo muutaman minuutin pelin jälkeen. (Valdes kuittasi Puyolin puolesta tämän vääryden ottelun loppupuolella) En ole aikoihin nähnyt Barcaa yhtä ahtaalla ja joukkue vaikutti ajoittain täysin vastaantulijoilta raivokkaasti pelanneen FCK:n edessä. Ajattelin Messin 0-1 maalin kääntävän ottelun, mutta FCK tasoitti välittömästi ja hyökkäsi vielä matsin jälkeenkin manageriosastolla Solbakkenin ja Guardiolan nujakan muodossa. Barcelona-tasurin ja voitettujen Kazan- ja Panathinaikos-otteluiden jälkeen en pitäisi Mestareiden liigan lisäksi myös Tanskan liigassa ylivoimaisia otteita esittänyttä FCK:ta ihan niin täytenä vastaantulijana kuin viiden kerrointa kotivoitolle tarjoilevat eurooppalaiset vedonlyöntitoimistot.

Dani Alves turhautuu Oscar Wendtiin.

Suomessa on tapana verrata kotoisia seuroja muihin pohjoismaalaisiin näiden menestyessä Euroopassa. Yleensä ns. ”talvella vedettiin La Mangassa tasuri, miksei siis mekin?”-hengessä. Yhtäläisyyksiä pohjoismaisilla seuroilla toki löytyy. FC Kööpenhamina on ”muovijoukkue” siinä missä FC Lahti ja Tampere Unitedkin. Seura syntyi 1992 KB:n ja Boldklubben 1903:n yhdistäessä edustusjoukkueensa. Kokoluokassa ja menestyksessä on sittemmin ollut eroja. Vuonna 1997 FCK:n johtoon astui kovan luokan tanskalainen bisnesmies Flemming Østergaard.  FCK listautui Kööpenhaminan Pörssiin saman vuoden lopulla ja sai kasattua riittävästi pääomaa oman stadioninsa Parkenin ostamiseksi. Tästä lähtien FCK on pelannut Parkenilla yli 10 000 katsojakeskiarvoilla. Østergaardista on vuosien mittaan tullut Tanskassa todellinen legenda, Don Ø, joka on hallinnut tanskalaista jalkapallomaailmaa omintakeiseen patriarkaaliseen tyyliinsä. Hän on kirjoittanut muutaman kirjankin (vähäisen tanskan ymmärrykseni perusteella lähinnä itsestään) ja Tanskan televisiossa pyörinyt Diilin versiokin oli nimeltään ihan vaan Kontrakten med Don Ø.

Parken Sports & Entertainment on jalkapallon lisäksi mukana mm. lipunmyyntibisneksessä ja konserttien järjestämisessä. Lisäksi firma omistaa palan tv-kanavasta, muutaman serenahenkisen puuhalandian ja stadionin yhteyteen rakennetut toimistotilat, joita se vuokraa eteenpäin. Parkenilla järjestettyihin tapahtumiin mahtuu kaikkea yhtiökokousten ja Euroviisujen väliltä. Don Ø on vetäytynyt tehtävistään ja ottaa nykyään pienempää roolia. Hänen aikanaan Parkenin liikevaihto kymmenkertaistui. Matkalle mahtuu monenlaista eikä taloudenpitokaan aina ole ollut holtillisinta, mutta mittakaavat ovat kovat. Tälläkin hetkellä Parkenin markkina-arvo on Kööpenhaminan pörssissä yli 2 miljardia Tanskan kruunua (n. 300 miljoonaa euroa). Abramovich on toki lyönyt joukkueesensa vielä enemmän rahaa kiinni, mutta pohjoismaisella mittakaavalla puhutaan FCK:n kohdalla aika suurista pelinappuloista.

Hämmenyin syksyllä suuresti, kun Malmön keskusta oli täynnä valkoisiin pukeutuneita teinejä. Selvisi, että kaikki olivat menossa kreiseihin 50 000 ihmisen teknobileisiin Parkenille. Aki Riihilahti tuskin saa naapuritaloilta lupaa järjestää vastaavia kemuja Finskillä.

Tanskan liiga on pitkällä talvitauolla ja FCK on keskittynyt Chelsea-otteluun, jota on odotettu pitkään. Entisen seuransa kohtaava FCK:n kokenut kymppipaita Jesper Grønkjær ilmoitti jo lehdistölle olevansa kyllästynyt puhumiseen ja valmis siirtymään pelaamiseen. Maalinteon suhteen katseet kannattaa kiinnittää myös nopeaan N’Doyeen. On mahdollista, että kentällä myös nähdään Veikkausliigasta tuttua puolustusdominointia Jos Hooiveldin siirryttyä tammikuun siirtoikkunassa Celticistä Kööpenhaminaan hakemaan mestaruutta kolmannessa Pohjoismaassa. Johan Wiland pelastaa loistavaa kautta ja on haastanut viime aikoina tosissaan PSV:n Andreas Isakssonin kamppailussa avauspaikasta Ruotsin maajoukkueen maalilla. Torresin, Drogban ja kumppaneiden pysäyttäminen olisi melko vastustamaton näyttö myös Erik Hamrénille. FCK pelasi viimeksi tiistaina harjoitusottelun kaataen Rosenborgin 5-0. Chelsean pelaajista ainakin osalla painanee väistämättä jaloissa viikonlopun katkera 120 minuutin tappiovääntö Evertonia vastaan FA-cupissa.

Tänään mennään!

FCK-valmentaja Ståle Solbakken ei ole vaikuttanut turhan pelokkaalta ottelun alla, vaan on ilmoittanut, ettei FCK vetäydy kuoreensa vaan lähtee hallitsemaan kotiotteluaan. Solbakken on toisaalta myös selvinnyt yksittäistä jalkapallo-ottelua kovemmistakin paikoista. Norjalaisen pelaajaura loppui poikkeuksellisella tavalla FCK:n harjoituksissa 10 vuotta sitten. Maaliskuun 13. 2001 keskikenttäpelaaja Solbakken lyhistyi kentän pintaan kesken harjoitusten. Joukkueen lääkäri Frank Odgaard etsiskeli pulssia – turhaan. Solbakkenin sydän oli pysähtynyt sydänkohtauksen seurauksena ja mies oli kliinisesti kuollut. Ihmeen kaupalla tuima kaljupää kuitenkin elää pelissä mukana suurella sydämellä, tahdistimen kera, tänäänkin Parkenin nurmen reunalla. Voittoon vaaditaan ihmeitä ja sydäntä tänään koko Kööpenhaminan joukkueelta.

Näillä neuvoilla jatkoon?

Oma tulosveikkaukseni on 2-0 N’Doye ja Grønkjær rp.

Mainokset

One Response to Ei ole Kööpenhamina kuin ennen

  1. Tito sanoo:

    Noni, veikkaukset meni perseelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: