Jalkapallon selostaminen on tunnelaji


Samuli Justén

Jalkapallo- ottelu tulee televisiosta ja se on tylsää virkamiespalloilua. Molemmat joukkueet majailevat sarjataulukon keskivaiheilla eikä ottelun panos viimeisillä kierroksilla kummallekkaan ole kummoinen. Selostaja on kuitenkin eri mieltä, hän selostaa ottelua kuin MM-finaalia. Samainen herrasmies on tuhlannut viikkotolkulla aikaa oppiakseen Englannin konferenssijoukkueiden pelaajat, koska hän selostaa perjantai-iltaisin FA-Cupin ”jämämatseja”. Molemmissa tapauksissa jalkapallohullu selostaja välittää rakastamastaan lajista fiilistä, joka ei jätä katsojia kylmäksi. Puhun selostajasta nimeltä Tero Karhu ja hänen intohimoisesta tavastaan selostaa jalkapalloa. Mistä syntyi hänen intohimonsa kuninkaiden lajia kohtaan?

Jalkapalloa voi selostaa monilla tavoilla, mutta omasta mielestäni yksi tapa on yli muiden. Se on tunteella selostaminen, joka vaatii ääretöntä rakkautta lajia kohtaan sekä myös vankkaa tietämystä lajin eri kiemuroista. Tero Karhu aloitti jalkapallon jo nuorena, joten hänen tunteensa lajia kohtaan syntyivät jo nassikkana..”Se oli ehkä 6-vuotiaana kun Hesa-cupissa painettiin ja silloin otin ensimmäiset askeleeni jalkapallomiehenä..junnuvuosien tunteikkain muisto oli Hesa-cup finaali Olympiastadionilla, se oli ikimuistoinen tapahtuma”. Kysyessä lisää rakkaita muistoja lajin parista Tero muistelee aikaa MYPA:n kanssa ”Muistan Euro-Ottelun Dundee Unitedia vastaan, jossa ensimmäinen osa-ottelu päättyi 0-0, mutta toinen 2-2. Skotit olivat aivan raivoissaan pelaajilleen ja osa heistä taputti meille. Se on ainutlaatuinen muisto aikuisjalkapallosta”. Toimittajana työtään tekevä Karhu on siis myös nähnyt sen toisen puolen eli elämän pelaajana. Tämä on juuri se elementti, joka tuo lisäarvon hänelle selostajana. Pelin ymmärtäminen pelaajana ja sitten selostajana ikäänkuin fanina päästää tunteet ulos. Erittäin toimiva resepti onnistuneeseen selostamiseen.

Helsinkiläinen Tero Karhu ryhtyi jalkapalloselostajaksi osittain sattuman kautta. Vuonna 2003 Jokereissa pelannut Karhu kuuli mahdollisuudesta opiskella urheilutoimittajaksi Juha-Matti Holopaiselta, joka oli tullut Jokerien koppiin ”draftaamaan” urheilijoita toimittajakoulutukseen. Vuonna 2007 tuli Karhun ensimmäinen mahdollisuus selostaa rakastamaansa lajia jalkapalloa: ”Olin loukkaantuneena ja MYPA paineli Eurocupissa, syntyi mahdollisuus selostaa otteluita MYPA-radiossa, se oli todella ainutlaatuista aikaa .” Näin ruusuilla tanssimista alkuaika ei aina kuitenkaan ollut: ”Urheilukanavalla selostin aluksi Opiskelijoiden Olympialaisia. Se oli ihan älytöntä menoa, sieltä tuli setti ja mulla ei ollut mitään hajua sen sisällöstä. Sitä sitten selostettiin hieman ummikkona” Tero nauraa.

Samoihin aikoihin Karhu tutustui muuan Tuomas Virkkuseen..”Uskomaton tietotaso Virkkusella, jonka kanssa sitten vaihdeltiin kaikenlaisia ideoita ja hänen kauttaan pääsin sitten ensimmäisiin jalkapallolähetyksiin televisiossa. Sain kultaisen mahdollisuuden päästessäni selostamaan Brasilian liigaa”. Itselle tuo Brasilian liiga oli ensimmäinen kosketus Teron selostuksiin. Alkureaktioni oli hieman vastahakoinen, kuten aina uuden selostajan tapauksessa. Pikkuhiljaa mielipiteeni alkoi kääntyä Karhun tuoman fiiliksen takia. Keskellä yötä, Brasilian höntsäliiga ja Jari Porttilan silmäpussit. Ainoa lääke tähän oli Tero Karhu käsittämätön mehustelu ja hekulointi koko ottelun ajan. Olin kääntänyt kelkkani ja ihmetykseni kohdistui Karhun motivaatioon, sillä olihan mahdollista, että olin yksi kymmenestä Urheilukanavalla olleista katsojista. Karhu kertoo motivaatiostaan seuraavaa..”Olen sellainen tunneihminen. Se on vähän kuin aloitteleva rock-bändi, joka vetää täysiä oli siellä sitten yksi tai 1000 katsojaa. Tässä vähän sama homma, oli siellä sitten yksi katsoja niin täysillä vedetään, jotta edes hän saa pelistä kaiken irti”..”Toki siinä osittain oli taustalla myös halu eteenpäin selostajana ja tämä oli hyvä näytönpaikka”.

Esikuvistaan Tero Karhu mainitsee ystävänsä Tuomas Virkkusen ”Tykkään Tuomaksen tyylistä selostaa antaumuksella ja sydämellään. Tuollaista tapaa selostaa ei voi apinoida se tulee personaasta”..”Olen sitä mieltä, että muutenkin selostaminen pitää olla luonnollista omalle persoonalle sopivaa, eikä pidä lähteä kopioimaan jonkun toisen tyyliä” Karhu jatkaa.

Karhusta on tullut viime aikoina oma suosikkini suomalaisten jalkapalloselostajien kirjavassa joukossa. Mielestäni Tero Karhu on menossa juuri siihen suuntaan johon selostajan pitääkin. Hän suhtautuu näkemäänsä peliin nöyränä eikä turhaan tuhlaa aikaa pelin dumaamiseen. Jalkapallohulluna jokainen peli on hänelle juhlapäivä ja se ei yhdestäkään selostuksesta jää huomaamaatta. Kaikki kunnia hoopeille ja muille yleisselostajille, mutta tulevaisuus on jalkapallofanaatikoissa, kuten tarinamme Terossa. Oli ottelu sitten FA-Cupin mutakierros tai La Ligan kärkiottelu on euforia sama. Välillä jopa yritän väkisin uskoa, että Karhu on showmies, mutta tuollaista tunteen räjähtelyä ei voi näytellä, kysykää vaikka Pasi Rautiaiselta.

Toivottavasti ymmärtävät tuolla taivaskanavilla miehen arvon suomalaisessa selostus-skenessä. Karhu ja Virkkunen ovat tunteella selostamisen visionäärejä, he ovat henkeen ja vereen futista hengittäviä kansalaisia. Karhu itse suhtautuu menestykseen viileästi ”Tottakai lämmittää, että ihmiset pitävät tavastani. Pyrin omalta osaltani tuomaan jotain lisäarvoa peleihin ja juuri tuo fiilis on se minkä parhaiten osaan”.

Toivottavasti Tero pysyy siinä minkä parhaiten osaa, koska sen hän osaa absoluuttisen loistavasti.

Mainokset

One Response to Jalkapallon selostaminen on tunnelaji

  1. Nimetön sanoo:

    Maailman huonoin selostaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: