Pikkuvelisyndrooma


PANU AUTIO

Jo pidemmän aikaa minua on ärsyttänyt jalkapallopiireissä yleistynyt tapa puhua halventavaan sävyyn Suomen suosituimmasta urheilulajista. Keskustelupalstoilla levinneet hassunhauskat ilmaisut jääkorona, kääkkä, jääkyykkä, keppitappelu ja jääkendo ovat yleistyneet myös laajempaan käyttöön  kuningaslajin harrastajien puhekielessä. Kendojanari on lätkäjätkistä käytettävä yleisnimitys, jonka tyyppiesimerkki on futisjätkän mielikuvissa hieman yksinkertainen punttisalilla viihtyvä nuorimies, jolla on löysät CCM-merkkiset verryttelyhousut, nuuska huulessa ja lippis väärin päin. Nämä omaan lajiinsa hurahtaneet juntit ovat futispuritaanien linjauksien mukaan haitaksi suomalaiselle urheilukulttuurille, sillä heidän intohimonsa kohdistuu jalkapallon sijaan pienen vain muutamssa maassa harratettavaan tundraeskimoiden marginaalilajiin.

Halveksunta ei jää pelkästään nimittelyn asteelle, vaan jalkapalloääriliikkeen miehet ovat valmiita menemään paljon pidemmälle. Joka keväisten jääkiekon MM-kisojen, niin kutsutun Škoda cupin, aikaan suomalaisten jalkapalloihmisten parjaukset käyvät kuumimmillaan. Monet futisfanaatikot haluavat korostaa rakkautta omaa lajiaan ilakoimalla julkisesti esimerkiksi facebookissa Suomen jääkiekkomaajoukkueen tappioilla. Mielestäni näiden henkilöiden käyttäytyminen on lähinnä säälittävän epäurheilijamaista ja verrattavissa vahingoniloiselle omalle maalille hurraamiselle. Samoissa piireissä pelkästään jääkiekko-otteluiden seuraamista pidetään häpeällisenä ja jopa jääkiekkojunioreiden myymien Lumilyhty-arpojen ostaminen nähdään ”antilutuuritekona”. Vaikka näitä kommentteja heitetään toki osittain kieili poskella, kätkeytyy niiden taustalle paljon katkeruutta ja kaunaa, jota on vaikea ymmärtää.

Viime aikoina muodissa on ollut myös kunnalliseen rakentamiseen liittyvistä projekteista vauhkoaminen. Esimerkiksi Tampereella ja Hämeenlinnassa futisväen katkerien valitusvirsien kohteena on ollut paikallinen jääkiekkoinfrastruktuuri. Sen tarkemmin tapauksia tuntematta, minulle on jäänyt kuva, että futisihmiset ovat vastustaneet hankkeita lähinnä vastustamisen vuoksi. Ikään kuin katkera mökkinaapuri, joka tekee kaikkensa ettei vaan naapuri saisi lupia sen uuden hienon rantasaunan rakentamiseen, koska vituttaisihan se jos toisella olisi komeampi sauna kuin itsellä. Futispiireissä tuntuu vallitsevan käsitys siitä, että kaikki menestys ja rahalliset panostukset jääkiekon puolella olisivat automaattisesti pois jalkapallolta.

Kaiken takana on tietenkin, silloin tällöin myös kansalliseksi luonteenpiirteeksikin määritelty, kateus. Jääkiekko on Suomen suosituin ja seuratuin urheilulaji. Jäähalleissa käy eniten katsojia, kiekkoseuroille valuu eniten sponsorieuroja ja lätkäpelaajille maksetaan kovempia palkkoja kuin missään muussa urheilulajissa Suomessa. Viihtyvvätpä myös maamme kauneimmiksi kruunatut naiset parhaiten nimenomaan lätkäjätkien kainaloissa. Iso osa maamme urheilulahjakkuuksista ajautuukin lätkän pariin, sillä tulevaisuuden ammattinäkynmät ovat paremmat kuin muissa joukkuelajeissa. SM-liigan perusraatajat ovat suhteessa hyvin palkattuja duunareita, samaa ei voi sanoa keskiverto Veikkausliiga-jyristä.

Foorumistien kendoparjaukset ovat lähinnä verrattavissa suomalaisten yleisesti kertomiin ruotsalaisisvitseihin, joiden taustalla paistaa alistuminen pikkuveljen asemaan. Näiden herjausten heittäjät asettavat itsensä jo valmiiksi, kenties osittain tajuamattaan, heikomman ja pienemmän häviäjän rooliin. Jokainen jolla on sisaruksia tietää, ettei isoveljien ja siskojen tarvitse haukkua pienempiä sisaruksia jatkuvasti, sillä henkinen yliote on jo valmiiksi olemassa. Isoveljiä on syytä arvostaa ja antaa heille ansaitsemansa kunnioitus -niin myös tässäkin tapauksessa. Hoitamalla oman ruutunsa hyvin, suomalainen futisväki voi kenties joku päivä nousta tilanteeseen, jossa sen ei enää tarvitse katsoa jääkiekkoa katkerana ylöspäin.

Saman aikaisesti kun jalkapalloihmiset ilkkuvat kendojanareita, vaativat he myös kovaan ääneen itselleen enemmän arvostusta urheilupiireissä ja päättäjien parissa. Muitten halveksiminen tuskin kuitenkaan on paras tapa saada itselleen lisää kunnioitusta. Suomalainen urheilu kaipaa ennen kaikkea yli lajirajojen tapahtuvaa yhteistyötä, innostusta  ja kunnioitusta. Vain näin voimme täyttää katsomot lajiin katsomatta. Niin kauan kuin jalkapalloihmiset jatkavat jääkiekkoväelle ilkkumista, lajin asema pikkuveljenä sen kuin vahvistuu entisestään. Varmaa on että Suomi ei tule muuttumaan jalkapalloyhteiskunnaksi kendojanareita haukkumalla.

Mainokset

43 Responses to Pikkuvelisyndrooma

 1. Kendo yanarit tyrmään sanoo:

  Täysin eri. Vastakkainasettelun aika ei ole ohi.

 2. lämy sanoo:

  kes-kus-telu-pals-ta,

  t: lätkä jätkä

 3. Kimmo Eronen sanoo:

  ”Sen tarkemmin tapauksia tuntematta, minulle on jäänyt kuva, että futisihmiset ovat vastustaneet hankkeita lähinnä vastustamisen vuoksi.”

  Jo ihan pintapuolisella tutustumisella itselleni on selvinnyt että näin ei toki ole.

  Tässä on nyt joko tietoisesti tai tiedostamatta väärinymmärretty yhden keskustelupalstan rooli suomalaisessa urheilukulttuurissa. Vähänkään medialukutaitoiselle ihmiselle on selvää, että mitään luotettavaa lajien välistä suhdeanalyysiä on mahdotonta tehdä esimerkiksi Futisforumin (ja/tai Jatkoajan) perusteella.

  Muutenhan lajien välisessä suhteessa on ennen kaikkea kyse tasapainosta kilpailun ja yhteistyön välillä. Siinä olen samaa mieltä että tällä hetkellä tuo tasapaino ei ole kunnossa, vaan liikaa kallellaan kilpailun puolelle.

  PS. Kun tässä nyt päästiin ihmisiä arvottamaan, niin mites ne jääkiekkoihmiset jotka eivät toivo Suomelle menestystä jääkiekon MM-kisoissa? Entä jos joku toivoo Suomelle menestystä Olympialaisissa/World Cupissa, mutta ei MM-kisoissa?

  • Kake sanoo:

   Onneksi meillä ei Suomessa ole jääkiekkoihmisiä, jotka kutsuisivat jalkapalloa hassuilla nimillä, kuten vaikkapa potkupallo. Onneksi jääkiekkoihmiset arvostavat suomalaisen jalkapallon korkealle, eivätkä alennu pilkkaamaan sitä.

   Panu, rakastan sinua sellaisena kuin olet. Yksinkertaisuutesi vetoaa minuun.

 4. tt sanoo:

  Eiköhän tuo vastakkainasettelu ole nimenomaan lähtenyt sieltä jääkiekkopuolelta. Huomattavasti yleisempää Suomessa kuulla haukuttavan kotimaista jalkapalloa (yleensä jopa näkemättä peliäkään). Tähänhän kirjoittaja ei jostain syystä halunnut millään tavalla puuttua. Sen sijaan kaikki, mitä jalkapalloväki tekee, on väärin.

  Tampereen jäähallihankkeessa näin tamperelaisena häiritsee siihen upotettavat muutama kymmenenmiljoonaa euroa kaupungin rahaa. Sen sijaan lämmitetyn tekonurmen sekä Tammelan remontin tekemättä jättämättömyyttä on perusteltu kaupungin tiukalla taloustilanteella.

  Olisi hienoa, jos kirjoittaja jatkossa osaisi katsoa asioita myös toiselta kantilta.

  • Kimmo Eronen sanoo:

   No ei se varmasti ole lähtenyt kummaltakaan puolelta, vaan tämä ilmiö on pikkuhiljaa kehittynyt aikojen saatossa nykyiseen pisteeseen.

   Myös itse tekstissä ja tässä kommentissa harrastettu ’x:t tekee sitä enemmän’ on täysin hedelmätöntä, koska se perustuu aina mutuiluun. Esimerkiksi mun FB-kavereissa on huomattavasti enemmän jalkapallon dissaajia kuin toisinpäin, mutta siitä on turha lähteä tekemään yleistyksiä.

   • tt sanoo:

    ”No ei se varmasti ole lähtenyt kummaltakaan puolelta”

    No kyllä se varmasti on lähtenyt jommalta kummalta puolelta.

 5. hömbre sanoo:

  Ilmeisesti futsal ei ole älypeli. Tämän kirjoituksen luettuani arvostukseni futsalia kohtaan laski entisestään.

 6. Edgar Tollo sanoo:

  Hyvä ja rohkea kirjoitus Panu. Itse pidän kummastakin lajista ja seuraan molempia sarjoja, SM-liigaa sekä Veikkausliigaa aktiivisesti. Trendi on se, että kiekkoliigassa pelin taso tällä haavaa laskee kaudesta toiseen, futisliigassa peli paranee. Lisäksi SM-liiga on tappanut urheilullisen puolen toiminnastaan asettamalla liigalisenssivaatimukset kohtuuttumiksi esim. Mikkelin Jukureiden tyyppisille jengeille. Toivottavasti Veikkausliiga ei tee samaa virhettä.

  Ei ne katsomopenkit vaan ne perseet, jotka niitä penkkejä kuluttaa…Rock On!!!

 7. Totaalvoetbal sanoo:

  Itseäni näin yleisenä urheilumiehenä riepoo eniten se, että tämä vastakkainasettelu ei tosiaankaan pysy siellä futisforumilla tai jatkoajassa vaan jopa kaupunkien päättäjät ja media ovat tässä mukana. Loistavana esimerkkinä Tampereen tilanne jossa junioreiden harjoitteluolosuhteisiin ei ole rahaa, mutta silti aiotaan pykätä pystyyn kiekkocenter Aamulehden antaessa tulitukea taustalla.

  Vaikka itsekin olen lätkää juniorina pelannut ja esimerkiksi U20-kisoja seurasin todella aktiivisesti niin silti minua häiritsee tämän yhden lajin valta-asema kabineteissa. Siihen kyllä on rahaa tuhlattavaksi monia kymmeniä miljoonia samalla, kun muiden lajien seurat kuihtuvat rahapulassaan pikku hiljaa pois. Jos joku löytää internetistä muutaman viikon takaisen Sportsmagasinetin jakson niin suosittelen vilkaisemaan minkälaista tuo toiminta ruohonjuuritasolla on.

 8. Esko sanoo:

  Panun kannattaisi tutustua syvemmin aiheesseen, mistä päättää kirjoittaa. Kotimaisen futiksen leimaaminen ”potkupalloksi” jääkiekkoihmisten keskuudessa on jo sinänsä täysin riittävä syy kutsua kyseisiä herroja kendojanareiksi. Miksi futispuolen ihmisten pitäisi olla iloisia sellaisen lajiryhmän menestyksestä, joka vähättelee kotimaista jalkapalloa?

  Lisäksi, mainitsemasi Hämeenlinna ja Tampere ovat malliesimerkkejä kaupungeista, jotka keskittyvät, mm. infran suhteen, liikaa vain yhteen lajiin eli jääkiekkoon. Esimerkiksi Tampereella on enemmän futisjunnuja juin lätkäjunnuja, mutta silti kaupunkiin ei millään saada lämmitettäviä tekonurmikenttiä. Kärpäsenpaskan kokoisella Valkeakoskellakin on huomattavasti paremmat olosuhteet kuin Tampereella, minkä vuoksi mm. TamU on viime vuosien aikana harjoittelemaan talvella Valkeakoskella.

  Futisforum 2:lla keskustelijat menevät usien äärimmäisyyksiiin, mutta kyllä ”ääriliikkeen” syntymisen taustalla on ihan ”oikeita syitä”. Suosittelen kirjoittajalle aiheeseen tutustumista.

 9. lätkä jätkä sanoo:

  suomessa pelataan sisä potku palloa. ulkomailla futsalia. jos sinä panu pelaisit jää kiekkoa olisi sinun fight cardisi erittäin surullista luettavaa. ei sinusta neitien sisä potku pallon pelaajasta olisi mihinkään oikeiden ÄIJIEN lajissa jää kiekossa.

 10. Panu Autio sanoo:

  Saatinpa keskustelua aikaiseksi kuten oli tarkoituskin. Iso kiitos kaikille kommentoijille! Kuten tästäkin kommenttiketjusta huomaa, jalkapallon ja jääkiekon välistä suhdetta käsittelevään aiheeseen liittyvään keskusteluun kuuluu olennaisena osana provosoiminen ja provosoituminen. Hyvin helposti keskustelu ajautuu myös henkilökohtaiselle tasolle ja nimimerkkien takaa on helppo heitellä kaikenlaisia kommentteja. Nimimerkki ”lätkä jätkä” tiivisti nokkelasti sen, mistä tässä on usein pohjimmiltaan kyse.

  ”Hömbrelle”, ”tt:lle”, ”Kakelle”, ”Eskolle” ja kaikille muillekin haluaisin vielä korostaa, että koen kirjoittaneeni tämän tekstin nimen omaan futisihmisenä. Huolimatta viime aikaisesta lajivaihdostani, identifioin itseni edelleen voimakkaasti osaksi suomalaista futisperhettä ja koen perehtyneeni suomalaiseen futiskulttuuriin melko perusteellisesti. Tarkoitukseni oli siis suorittaa itsekriittistä futiskulttuurin tarkastelua lajin sisältä käsin ja keskittyä nimen omaan siihen, millaisia ovat asenteet jalkapalloihmisten parissa.

  Nimimerkki ”Kendo yanarit tyrmään” kanssa olen osittain samaa mieltä siitä, että vahvat urheilukulttuurit tarvitsevat vastakkainasetteluja ja kärjistyksiä. Näkisin niitä kuitenkin mielummin voimakkaammin lajin sisällä (vaikkapa Klubin ja Hongan välillä) kuin lajien välillä. Tuskin yhdessäkään vahvassa futiskulttuurissa on tarvetta yrittää korostaa oman lajin asemaa halveksimalla muita urheilulajeja. Vai naureskellaanko Espanjassa korisihmisille ja Englannissa rugbyjätkille? Tuntuu että liian usein suomalaisen futisfanin pahin vihollinen on jääkendo, eikä suinkaan esimerkiksi naapurikaupungin futisjengi.

  Kimmolle sen verran, että lajien välinen suhdeanalyysini ei tietenkään perustuu pelkkään foorumikirjoitteluun. Eniten minua on ärsyttänyt nimen omaan se, että iso osa suomifutisperheestä on omaksunut tämän kendodiskurssin käyttöönsä ihan normaalissa keksustelussa. Näitä keskustelupalsoilla nimimerkin takana heitettyjä provoiluja on luettu ihan liian tarkaan ja tätä puhetapaa ja arvomaailmaa on omaksuttu mielestäni vähän turhan voimakkaasti. Etenkin kun monille asiaan vihkiytymättömille, jotka eivät koskaan ole kuullutkaan foorumeista, ei varmastikaan aukea mistä moinen toisen lajin halveksunta kumpuaa.

  Kaikille tekstistäni suivaantuneille hämäläisille haluaisin vielä sanoa, että ymmärrän hyvin ärsyyntymisenne paikallispolitiikkaa kohtaan. Toivoisin toki itsekin, että kaupungeissanne satsattaisiin futisolosuhteisiin enemmän, enkä suinkaan ole ajamassa lisää rahoitusta Ritarihallille tai Tampereen uudelle kiekkocenterille. Pointtini ole lähinnä se, että yleisellä tasolla minua ärsyttää katkera ruikutus ja ajattelutapa, jonka mukaan kaikki jääkiekon suuntaan tehtävät satsaukset olisivat suoraan pois jalkapallolta.

 11. Sen verran on näin hämeenlinnalaisena sanottava, että mulla ei ole mitään jääkiekkoa koskevien projektien rahoittamista vastaan. Se harmittaa, että ne hoidetaan kunnallisten päätöksentekoelinten yli kävelemällä tai sillä tavalla, että jalkapallo saa kaiken ja esimerkiksi kaupungin kakkoslaji ei penniäkään.

  Se on kuitenkin selvä asia, että urheilulle heitettävät rahat ovat tietty potti, joista urheilulajit tappelevat keskenään. Jääkiekolle menevä raha on pois jalkapallosta ja päinvastoin.

  Tämän varmaan itsekin ymmärrät, kun kaudella 2009 pelasit täällä, kun Pioneeriryhmä päätti esittää oman protestinsa kaupungin rahanjakoa kohtaan ottelussa, jossa Hämeenlinnan kaupunki oli otteluisäntänä.

  Ja hyviä jatkoja, aina olet tervetullut takaisin Hämeenlinnaan pelaamaan 🙂

  • Ilmeisesti ko. kommentoija on ollutkin aktiivinen toimija Hämeenlinnan urheilurakentamiseen liittyvissä kysymyksissä, mutta mikäli aikaa ja kiinnostusta riittää, minä ainakin mielelläni lukisin/julkaisisin blogissa muiden luettavaksi syvällisemmänkin kirjoituksen siitä mistä Haämeenlinnan tilanteessa todellisuudessa on kyse. Itse kun en erityisemmnin ole aiheeseen perehtynyt. Uusille supervaihtopelaajille on aina tilaa 😉

  • Panu Autio sanoo:

   Pioneeriryhmän protesti oli hienoa kannanotto, joka jäi kyllä mieleen positiivisena ja ainutlaatuisena tapauksena Suomifutiksessa. Terveisiä vaan koko porukalle ja tsemppiä tulevan kauden koitoksiin kentillä, katsomoissa ja kunnallispolitiikassa…

 12. Pieni typo, siis tarkoitin jääkiekon saavan lähestulkoon kaiken mitä tässä kaupungissa futikseen sijoitetaan.

 13. ja toinen typo, siis mitä sijoitetaan urheiluun yleensä.

 14. nuuska miäs sanoo:

  kyllä potku pallo on akkojen laji ja naisten vain harrastama.jää kiakon tulevaisuus esi merkiksi tan pereeella on huomattavaa.potku pallo on lajeista maa pallon naurettavimpi itkijöitä ja huano kuntoisia ureheilijoita eivät ole voimakkaita ja huanoja hallittemaan kehoaan.englannin ykkös lajiksi nouse massa myös jää kiakko.

 15. PETE sanoo:

  Potkupallo on homoille, jotka kaatuilevat kokoajan ja nousevat pystyy heti, kun suihkutetaan vähän taikasuihketta!

 16. Kimmo Eronen sanoo:

  ”Kuten tästäkin kommenttiketjusta huomaa, jalkapallon ja jääkiekon välistä suhdetta käsittelevään aiheeseen liittyvään keskusteluun kuuluu olennaisena osana provosoiminen ja provosoituminen.”

  Nooh, (konteksti huomioiden) avoimesti provosoiva blogiteksti antoi alkutahdit keskustelulle, joten itse aiheen vaikutuksesta keskustelun tyyliin ei kannata turhia arvailuja tehdä.

  Kirjoitat että nämä asiat esiintyvät ”isossa osaa suomifutisperhettä” ja että se nimenomaan ärsyttää sinua. Rohkenen väittää olevani itsekin aika monipuolisesti sisällä suomifutisperheessä. Lisäksi tunnen myös futisforumkulttuurin, johon edelleen väitän että avaustekstisi selkeästi pohjautuu. Otetaanpa tuolta avauksesta ne sinua ärsyttävät asiat:

  a nimittely/haukkuminen
  b lätkän MM-kisojen halveksuminen
  c lätkärakentaminen -> kateus
  d forumistien pikkuvelimäinen kendoparjaus
  e kunnioituksen vaatiminen muita haukkuessa

  Itse olen ylläolevista törmännyt suomifutisperheessä kohtaan b. Tosin jääkiekon MM-kisojen halveksuminen ei tietenkään kerro vielä kyseisen henkilön mielipiteestä jääkiekkoa kohtaan, eli sinällään merkityksetön kohta. Kendojanari tyylisiä termejä kuulee kerran vuodessa, valitettavasti useammin kuulee ’veikkausliiga on potkupalloa/muu halventava kommentti’ kommentteja. Kohta d nyt jo paljastikin itse lähtökohtansa ja c/e kohtiin en ole ikinä törmännyt missään osaa jalkapalloperhettä.

  Sen sijaan kohdat a, b, d ja e ovat hyvin leimallisesti nimenomaan Futisforum(2)-kulttuuria ja kohdasta c tuskin muualla jauhetaankaan. Tekstisi antaa siis vahvasti ymmärtää että Futisforum on kaiken keskiössä.

  Eli joko kerro sille kaveripii…siis suomifutisperheeseen kuuluvalle henkilölle että lopettaa lätkän halveksimisen tai sitten jatka provosoivien tekstien tekemistä keskustelupalstoja helppona lyömäaseena käyttäen. Jälkimmäinen vaihtoehto kannattaa kuitenkin tehdä avoimesti.

  • Panu Autio sanoo:

   Hola Kimmo!

   En kirjoita itse futisforum2:lle ja keskustelujen lukeminenkin rajoittuu pääosin omia pelejä ja blogia koskeviin kirjoitteluihin (ja niitäkin luen vain silloin kun pelit sujuvat). En siis koe olevani mitenkään älyttömän hyvin sisällä forumscenessä. Käyköön siitä esimerkkinä vaikka se, että Oton ”Miksi Suomi ei ole jalkapalloyhteiskunta?” -tekstissä esille tullut ”mieshuora” -termi aukesi minulle täysin vasta tämän jutun yhteydessä.

   Minun kokemukseni ja havaintoni ovat lätkää halventavasta ”kendottelukulttuurista” ovat kentiltä, pukukopeista, futiskatsomoista, futishenkisen Valtsikan käytäviltä ja kahvipöytäkeskusteluista, facebookista ja keskustelupalstoilta (ei pelkästään futisforum2! Mm. tuolta löytyy aika ”herkullista” settiä tähän samaan aiheeseen liittyen http://www.urheilulehti.fi/jalkapallo/innanen-suomalaiset-fudisfanit-latkafaneja-fiksumpia?page=8 )

   Kendojanari termiä kuulee kyllä mielestäni ihan puhekielessäkin jo melko usein. Hauskana anekdoottina ja esimerkkinä käyköön seuraava tapaus: 89-vuotias jo pidemmän aikaa alzhaimerintautia sairastanut ukkini, joka ei koskaan ole koskenutkaan tietokoneeseen eikä varmasti ole kuullutkaan foorumeista, tuli kysymään minulta hämmentyneenä viime kesänä: ”Mitä tarkoittaa kendojanari?”…

   Koitan jatkaa keskustelua herättävien provosoivien tekstien tekemistä, mutta pelkästään forumkirjoitteluun en juttujani pohjaa. En nyt enkä vastaisuudessakaan.

 17. Emma Autio sanoo:

  Onpas tosiaan kiinnostavaa lukea tekstin lisäksi tätä jälkipyykkiä. Erinomaista viihdettä asiasta täysin tietämättömälle!

  Panu, hyvä kirjoitus! Tosin toi isoveljen asema-juttu meni vähän liian pitkälle 😉

  • Lak sanoo:

   Hommahan on johdannainen hyvin pitkälti vuoteen 1995, joka paisui suhteettomiin mittoihin. Tämän jälkeen vuosia esim. MTV3:lla siivuutettiin kaikki muu urheilu vuosiksi ja nostettiin ”jääkorona” sellaiseen asemaan, joka oli täysin mittasuhteiltaan älyttömällä tasolla.

   Nykyäänhän tämä suoranainen propaganda on rauhoittunut. Ja jopa mtv3 uutisoi muutakin kuin jääkiekkoa läpi vuoden.

   Tästä on kysymys koko hommassa.

 18. […] Vaikutusten kohdalla on syytä säästää muutama ajatus myös toiminnasta aiheutuville kielteisille, ei-aiotuille tai suunnittelemattomille vaikutuksille. Pahimmillaan valmentaja voi sammuttaa orastavan jalkapallokipinän;  pienemmän lajin paikallisen joukkueen kuihtuminen voi puolestaan olla seurausta jalkapallotoiminnan panosten kiristymisestä, vaikka tätä ei kukaan varsinaisesti tavoittelisikaan (toki näinkin voi olla, jos valmentaja on joku ääriliikkeen mies ja se toinen laji sattuu olemaan jääkiekko. Katso lisää esim. tästä Panu Aution kirjoituksesta ja sen aiheuttamasta keskustelusta). […]

 19. Laakso sanoo:

  Arvostukseni Panu Autiota kohtaan laski kertaheitolla. Miehen mutu-kirjoittelu pistää halveksumaan!

  Tampereen kendohallin ovat nyt näin esimerkkinä vieneet läpi kokoomuskiekkomiehet Kummola sekä Oksanen. Tammelan stadikalle ei olla tehty mitään, vaikka paikka ansaitsisi ehostuksen. Sata milliä sinne tänne.

  Minä ainakin haukun jääkiekkoa niin kauan kuin tuon lajikulttuurin aivopesemät selkäinvalidit haukkuvat maailman kauneinta ja arvostetuinta urheilulajia.

  Panu Autio voi tästedes pysyä puolestani siellä salijaliksen puolella.

 20. KendoYanar sanoo:

  Totta kai tuota vastakkainasettelua on havaittavissa, mutta sehän alkoi vastaliikkeenä lähtien alunperin liikkeelle ”potkupallottelusta”.

 21. KendoYanar sanoo:

  Lisään vielä senkin tosiasian, että kyseessä on lähinnä toive siitä, että menestyshullu maa suhteuttaisi paremmin pärjäämisen eri lajeissa. On aivan päivänselvä asia, että maailmassa, jonka lähes kaikissa maissa futis on numero uno (jopa niissä Aasian maissa, jotka eivät voisi taitotasonsa vuoksi edes uneksia arvokisoista), on myös varsin hankala pärjätä ”kuningaslajissa”. Se, että pääsponsoria ei kilpailuteta, allokoidaan resursseja väärällä tavalla (mm. juniorivalmennuksen kustannuksella), pyritään välillä propagandanomaisestikin yhdistämään jalkapalloon erilaisia negatiivisia asioita etcetera, häiritsee jalkapallon kehitystä. Jopa huomattavastikin.

  Jag föreslår att du tar dig en titt på Tammerforstrakten och hurdan ställning fotboll (”sparkboll”) här där (åtminstone facilitetsmässigt). Tyvärr är det ”aseveliakseli” med Kummola et co. som innehar prominenta samhällspositioner; det är den nakna sanningen om noshörningarnas land. Och apropå fotbollens ställning i Tammerforstrakten så rekommenderar jag att du läser det här intressanta (om än spetsiga) blogginlägget av Kristian Sundqvist på http://blogit.hs.fi/sundqvist/2009/12/17/suomifutistorstai-tampere-on-sarvikuonojen-maa/

  Mvh,
  Yanar Kendonen

 22. Panu Autio sanoo:

  Kiitokset asiallisesta palautteesta mr. Kendo Yanarille.

  Mielestäni tässä vastakkainasettelussa ei ole olennaista se kuka nimittelyn on aloittanut. Jääkiekkoihmisten halveksuminen ja nimittely on varmasti usein paljon rumempaa, ala-arvoisempaa ja sivistymättömämpää kuin jalkapalloihmisten kendottelu. Ajattelin kuitenkin, että tämän asian suurin osa lukijoista ymmärtää jo mainitsemattakin. Nämä ”mutku noi alotti” -tyyliset perstelut eivät mielestäni oikeuta kaateellista ilkkumista.

  Ja selvennetään nyt vielä kerran kaikille asiasta kiukustuneille seuraavat seikat: Olen täysin samaa mieltä siitä, että monilla paikkakunnilla futisinfrastruktuuri on kuraisella mallilla ja asiaan pitäisi saada pikainen parannus. Myönnän avoimesti, että tiedän varmasti vähemmän kuin monet tänne kommentoineet ja aktiiviset foorumistit kaupunkienne urheilurakentamsien tilasta. En kannata kokoomuslaisia kiekkomiesten kunnallispolitiikkaa ja ymmärrän toki tamperelaisten ja hämeenlinnalaisten suivaantumiset tässä asiassa. Kommenttini jääkiekkorakentamisesta ei ollut missään nimessä tekstini pääpointti, vaan toimi lähinnä esimerkkinä siitä ettei aina tulisi olla katkera kaikesta naapurin menestyksestä.

  Vaikkakin kunnallispolitiikka ja urheilurakentaminen on varmasti monilla paikkakunnilla jalkapalloa sorsivaa, en kuitenkaan näe tarvetta ja oikeutusta sille, että sen takia toista lajia ja sen harrastajia sekä kannattajia ruvetaan halveksumaan. Ainakin olen varma siitä, että se ei ole tapa jolla jalkapallo nostetaan maan suurimmaksi ja arvostetuimmaksi lajiksi.

 23. Panu Autio sanoo:

  Kommentoitakoon vielä, Kendo Yanarin laittama linkki Sunqvistin pari vuotta vanhaan blogitekstiin Tampereen tilanteesta oli asiallinen. Ja aihe taitaa olla ikävä kyllä edelleen erittäin ajankohtainen. Itsekin kiroilin moneen kertaan, kun 2000-luvun ensimmäisella vuosikymmenellä lähes joka talveen ajoittui yksi pakollinen treenipeli Pirkkahallissa. Siinä piti sitten vain toivoa, että paikat pysyy ehjänä. Pieniä nilkkavammoja lukuunottamatta niistä keikoista selvittiin kuitenkin elossa. Viime vuoden aikana Pirkkahalli nähtiin myös hienojen futsaltapahtumien näyttämönä (EM-karsinnat ja Opiskelijoiden EM-kisat).

 24. sherlock fuckface sanoo:

  hyvä kirjoitus Panu!

 25. KendoYanar sanoo:

  ”Kaj Kunnas tämän aamun ’jälkihiki’-lähetyksessä: Karjaalla pistettiin 3 miljoonaa euroa jäähalliin, mutta jalkapalloväki ei saanut 30000 euroa tekonurmikentän lämmittämiseen.”

  • Kuolema väärälle lajille sanoo:

   Kaj Kunnas on pääsääntösesti fiksu mies, alansa valioita Suomessa. Osaa katsoa asioita kaikista näkökulmista. Lisäsi kuitenkin tuossa keskustelussa, että futispiirien on sinänsä turha itkeä kiekon suosion vuoksi. Lätkän puolella on tehty paljon asioita oikein, ajotuksella ja onnella on saattanut olla osuutensa, mutta kuitenkin.

   Maajoukkue ja mestareiden liigat on näkyvästi esillä tv-ruuduissa ja lehtien sivuilla. Kyllä futiksellakin on vahva asemansa Suomessa. Jos tässä pohjoisessa maassa pitkät perinteet omaava lätkä nyt sattuu olemaan tällä hetkellä suurin ja kaunein, niin olkoon niin. En väitä etteikö tietyt ilmiöt lätkäscenessä ärsyttäisi, mutta yhtä lailla sitä karjalalippispäisyyttä löytyy futiksenkin puolella. Ja lisääntyy varmasti mikäli menestystä sattuisi tulemaan.

   Muuten, maailman väsynein argumentti vedota lajin levinnäisyyteen ja harrastajamääriin. Kulttuurierothan on vain rikkaus, eikö vain? Lätkä ja talviurheilulajit on osa suomalaista identiteettiä -sijainnilla ja ilmastolla varmasti vaikutusta- ja niistä saa olla vilpittömästi ylpeä. Ajatus siitä että identiteetti ja kulttuuri tulisi määritellä keinotekoisesti ulkopuolelta junttaamalla kuulostaa todella ahdistavalta ja olisi merkki kansallisen itsetunnon heikkoudesta.

 26. Marko sanoo:

  Hei!

  Ensinnäkin korjaus artikkeliin: Jääkiekko EI ole Suomen suosituin urheilulaji harrastaja määrissä mitattuna. Edelle kiilaavat:

  Lenkkeily 1.790.000
  Pyöräily 850.00
  Kuntosaliharjoittelu 713.0o0
  Hiihto 663.000
  Juoksu 639.000
  Uinti 575.000
  Voimistelu (sis. aerobic) 532.000
  Sauvakävely 454.000
  Salibandy 210.000
  Sulkapallo 151.000
  Jalkapallo 140.000
  Golf 100.000
  Jääkiekko 99.000

  Joukkueurheilulajeista puhuttaessa järjestys on seuraava:
  Salibandy 210.000
  Jalkapallo 140.000
  Jääkiekko 99.000

  • Emekin sanoo:

   Artikkelissa ei käsittääkseni missään vaiheessa puhuttu lajien harrastusmääristä, vaan viitattiin nimenomaan lajien saamaan yleisöön. Tässä suhteessa jääkiekko on edelleen ylivoimaisesti suurin urheilulaji Suomessa. Eli mitään korjattavaa artikkeliin ei taida tässä suhteessa löytyä.

   Jatkakaa.

 27. Nimetön sanoo:

  Eiköhän sitä suomalaista jalkapalloa haukuta lähinnä siksi, että se on oikeasti ihan perseestä.

 28. Curry sanoo:

  Itse pidän molemmista lajeista ja olen törmännyt useamman kerran seuraavaan kysymykseen; kumpi laji on hienompi tai parempi? Itselleni ei ole avautunut, että minkä takia en voi nauttia molemmista? Pitääkö niin monen asian välille tehdä lapsekas hyvä vs. paha -asetelma ja mitä tämä asetelma todellisuudessa hyödyttää? Jos vastakkainasettelua haluaa tehdä, eikö sitä kannattaisi tehdä lajin sisällä esim. paikallisjoukkueiden tai arkkivihollisten välille?

  En usko kendojanari- tai potkupallojuttujen syntyvän kateudesta. Näistä asioista meuhkaavat ovat vain kaikessa yksinkertaisuudessaan joko a) lapsellisia, b) nuoria ja uhmakkaita, c) keskustelupalstoille anonyymeinä paineita purkavia ihmisiä tai d) yhteisöllisyyttä hakevia reppanoita. Samanlaista vastakkainasettelua on netti täynnä, esimerkiksi läskit vs. laihat tai maahanmuuttajavastaiset vs. maahanmuuttajamyönteiset.

  Itse aion nauttia jatkossakin hampurilaisia ja pizzoja, fudista ja lätkää sekä brunetteja ja blondeja. Annan mustavalkoisesti ajattelevien vikistä rauhassa ja keskityn henk.koht. nauttimaan hyvästä tarjonnasta!

 29. Ken Do sanoo:

  Jääkiekko on paskaa

 30. Eki sanoo:

  Tämän tapaisilla ajatuksella ei edistytä yhtään. Suomalaiset ovat poikkeuskansaa koska jääkiekko menee futiksen edelle. Kuinka hienompaa se olisi jos olisi samanlainen futiskulttuuri kun englannissa,saksassa ja jopa ruotsissa. Ketään ei lätkä sen jälkee kiinnostaisi

 31. barack sanoo:

  Liuku kiako vittuun suomesta! 🙂

 32. Messias sanoo:

  Minä, kuten jotkut aiemmat kommentoijatkaan, en aivan sulata ajatusta isoveli-/pikkuveli -asemasta, ellei isolla veljellä sitten viitata orwellilaiseen totaalikontrolliin, jota nykyajan reaalimaailmassa edustaa lähinnä Pohjois-Korea. Lähes samaan kaliiberiin pääsee myös se entinen slobomaa, jossa yllätyspyllätys lätkän MM:t äskettäin pelattiinkin.

  Näille maille tyypillistä on siis se, että muu maailma ja sen konventiot eivät merkitse mitään. On syytä muistaa, että kyseessä ei ole pelkkä urheilu, vaan bisnes. Siksipä tärkeintä on pitää nykyinen valtatilanne, koska jotkut tahot siitä tottakai taloudellisesti hyötyvät. Kuka nyt omasta lompakostaan rahaa ilman pakkoa muille jakaisi ?

  Mietitäänpä hetki, että miksiköhän Hjallis ei jatkanut futisharrastustaan, vaan dumppasi Jokereiden futisjaoksen (joka oli tottakai säälittävä yritys tuoda NHL-maailmaa pikkuriikkisen Suomifutis-bisneksen keskelle).

  Suuri johtaja on oikeassa ja lammaskatras seuraa…

  Toisaalta Meillähän on täällä Suomessa riesana vielä pesäpallokin…. apua, miten sairas kansakunta !!! Tästä ei voi edes jatkaa…

  No, en tietenkään ole aivan tosissani 🙂

  Itse en juuri valita lätkän etuasemasta suhteessa futikseen. Ennemminkin koen sääliä sitä heikkolahjaisempaa kansanosaa kohtaan, joka plätkiksen asettaa vihreän kentän shakin edelle (Suomessa toki turhan usein on kyseessä pölyävän hiekkakentän shakki) .

  Tottahan nimittäin on, että jääkiekko on jalkapalloon verrattuna taktisesti yhtä haastavaa kuin Afrikan tähti on shakkiin verrattuna. Enkä edes yritäkään tässä väittää, että shakki olisi ensin mainittua tuuriin pohjautuvaa lasten noppailua parempi peli. En tietenkään. En. Ja lasten tuurinoppailulla tarkoitan siis Afrikan tähteä, en niinkään lätkää.

  Siksipä siis heikompi ( eli vähälahjaisempi) kansanosa tykkää lätkästä ja fiksut futiksesta. Samalla voidaan todeta, että kunnianhimoisempi musiikki ei sovi kaikille. Britney Spearskin on joitain varten. Vaikeat sanat on ikäviä kirjoissa. No onneksi lätkäfaneille on Aku Ankka (joka on oikeasti hyvä ja riittävän yksinkertainen). Eurooppalaisen elokuvan klassikot vaativat joskus aika paljon, mutta onneksi on Salkkarit. Se on muuten Suomessa yhtä suosittu kuin lätkä. Wau !

  Ja huomautettakoon vielä niille aivonsa tykkänään hyljänneille, jotka ovat huligaaneja ja luulevat jostain jotain ymmärtävänsä: sellaisessa paikassa kuin vapaaottelukehässä saa tapella niin paljon kuin uskaltaa ja se tappelu on useimpien mielestä vielä ihan ok… siis olettaen että uskaltaa mennä ottamaan iskuja nenänvarteen. Ei tule poliisit, ei tule rikosrekisteriä, ei joudu vankilaan. Ainoana varjopuolena tietysti on, että sä olet yksin siellä. Joudut pärjäämään ihan yksin. Äidin saa toki pyytää katsomon puolelle.

  Lätkässäkin muuten tapellaan jopa ihan siellä kentällä ja sanotaan että se kuuluu lajiin. Miksiköhän jääkiekon säännöissä sitten sanotaan, että ei muuten kuulu ? Kuten jo totesin: heikkolahjaisten hommaa 😉

  Fudiksessa huligaanit on (tänä päivänä useimmiten) stadikan ulkopuolella, mutta lätkässä ne pistetään kaiken kansan ihmeteltäviksi niin kuin joku friikkishow 😉 Hyi olkoon, ei lätkämatsiin vois lasta viedä. Se on vielä niin tyhmä lajikin 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: