La Liga tylsyyden aallonharjalla


Samuli Justen

Onko la ligan seuraamisessa enää mitään intoa suomalaiselle etäfanille? Eletään 17. kesäkuuta vuonna 2007 ja allekirjoittanut on jähmettynyt television ääreen. La Ligan päätöskierros ja kolme joukkuetta taistelee mestaruudesta. Real Madrid, FC Barcelona ja Sevilla. Real Madridilla on kaikki omissa käsissään, kiitos Raul Tamudon showsta edelliskierroksella Camp Noulla ja Ruud Van Nistelrooyn viime hetken maalilla Real Zaragozaa vastaan. Real Madrid voittaa upeiden vaiheiden jälkeen 3-1 ja voittaa samalla La Ligan. Draamaa, suuria otteluita ja suuria pelaajia. Ainiin pisteitä Los Blancos:illa oli 76, kyllä seitsemänkymmentäkuusi. Samaisella pistemäärällä olisi viime kaudella tultu kolmanneksi, kun Barcalla pisteitä oli 99 ja Chamartinille niitä tuotiin 96. Se sarja, joka sai minut rakastamaan jalkapalloa on viimeisten vuosien aikana muuttunut katastrofaalisen tylsäksi.


Kauden alkaessa toivoin hartaasti, että kaikki tämä muuttuisi. Alku näytti lupaavalta, kun Real Madrid takerteli maalinteon kanssa ja SuperBarca löi miekkansa Hercules nimiseen kiveen. Oli myös upeaa seurata sarjataulukon yläpäätä, jossa komeili pitkästä aikaa Valencia. Oli myös Villarreal, jonka duo Nilmar-Rossi oli koko sarjan pelätyin maalikoneisto. Ehdin nuolaista tätä tasaisuuden tunnetta hieman liian aikaisin, koska viimeistään joulukuuhun tultaessa kaikki on palanut ennalleen Espanjan pääsarjassa. On kolme kategoriaa: Barca-ylivoima, Real Madrid- tehokkuus ja loput. Lopuilla tarkoitan sitä, että he ikään kuin pelaavat omaa sarjaansa. Tulee mieleen salibandyn MM-kisat jossa on ”pakollisia” pelejä, yksi hieman kovempi peli ja sitten sellainen mihin koko harjoittelu tähtää. Ketään suomalaista ei kiinnosta sarjan loput pelit, kun se kiva El Clasico on siellä. Muutama vuosi sitten itseäni olisi tämä vituttanut, mutta nyt alkaa omakin kelkka olla kääntymässä. Ei ole yhtään peliä enää, jossa saisi oikeasti jännittää kahden suuren pistemenetyksiä tai ailahtelevaa suorittamista. Huippuunsa viritetyt armeijat, parhaat kenraalit ja suurin kilpavarustelu. Nämä armeijat sitten, kuin sirkukset matkaavat eri kaupunkeihin, jossa messi&ronaldo- klovnit näyttävät 90 minuuttia temppujaan ja lähtevät kotiin.


Ovatko muut joukkueet sitten radikaalisti huonontuneet vai ovatko superseurat vain parantuneet? Omasta mielestä epätasaisuudessa on kyse molemmista seikoista. Blaugranalla on ehkä sen historian kovin joukkue sekä materiaalin että valmennuksen osalta. Sama pätee Real Madridiin, jonka mestaruuksien esteenä on ainoastaan maailman paras joukkue Fc Barcelona. Molemmat miljardimiehistöt ovat siis kovimmassa kunnossa vuosikausiin. Mitä on sitten tapahtunut haastajille? Valencia hajosi taloudellisesti, Sevilla on hävittänyt peli-identiteettinsä, Villarreal on liian epätasainen ja Atletico on Atletico. Kaikkia näitä yhdistää se, että niiden taloudellinen voima on minimaalinen verrattuna barcaanjarealiin. Ne pystyvät rakentamaan joukkueensa hyväksi vain puolilta osin, eikä tämä näytä muuttuvan tulevaisuudessa, päinvastoin. Televisio-oikeuksien epäoikeudenmukaisuus ja Espanjan taloudellinen tilanne pahentavat pienempien seurojen tilannetta jatkuvasti. Kun katsoo tulevaisuuteen, niin tilanne on pahenemassa eikä haastajia ole tulossa vuosiin.

Kuka tästä sarjasta saa sitten irti ja mitä saa? No joku voi nauttia siitä, että isot nuijivat hormonikääpiöillä ja pikajuoksijalusitaaneilla kymmennen nollia viikosta toiseen. On niin hienoa, kun ”omalla” joukkueella on maailman parhaat pelaajat ja ne ei häviä oikeastaan ikinä. Omasta mielestä tässä ei ole mitään hienoa. Muistan kuinka jännitin Real Madridin vieraspelejä Reyno de Navarra:lla tai San Mames:illa, nykyään nämäkin rotanloukut ovat vain sirkustelttoja muiden joukossa. Sai jännittää sitä, että jaksaako Guti pelata vieraspeliä vai meneekö sukille potkimiseksi. Oli myös jännittävää seurata Barcan pelejä ja rukoilla tappioita, joita jopa Ronaldinhon suuraikana tuli(Ronaldinho oli sentään ihminen). Nykyyään ainoa mitä jännittää on tulosvetolappu, jonka voi realistisesti laittaa sinne viisinollaan jokaisessa ottelussa. Toivottasti UEFA:n financial fair play sekä La Ligan päätökset tulevaisuudessa saavat aikaan tasaisemman sarjan. Tällä hetkellä tämä sarja on minulle enemmän pakonomainen rutiini, kuin viikottainen nautinto.

Mainokset

4 Responses to La Liga tylsyyden aallonharjalla

 1. JMP sanoo:

  Suurseurojen karkaaminen omiin svääreihin johtaa väistämättä johonkin Euroopan laajuiseen jalkapallosarjaan. Real, Inter, Barca, ManU jne lopettavat kansallisissa sarjoissansa ja tilalle tulee liiga, mihin hyväksytään vain parhaimmat euroopan suurseurat. Tähän se vissiin on menossa, laajennettu CL.

 2. ilpo sanoo:

  Haiskahtaa hieman Real Madrid -janarin itkuiselta raivarilta kun Barcelona vie (tänäkin) vuonna.

 3. samulijusten sanoo:

  1. Itkuinen raivari?
  Kyllä.

  2. Barcan ylivoiman johdosta
  Ei.

  3. La Ligan tylsyyden vuoksi
  Kyllä.

 4. […] FFP-säännösten vaikutuksista eurooppalaiseen jalkapalloon on esitetty kirjavia arvioita. Suurin osa seurapomoista ja omistajista on osoittanut hyväksyntänsä säännöksille, mutta korkea-arvoisia soraääniäkin on kuultu. Teoriassa FFP-säännöksillä ei pitäisi olla merkittäviä vaikutuksia seurojen nykyisiin dynamiikkoihin – itse asiassa vallitsevien voimasuhteiden rikkomisesta tulee säännösten myötä entistäkin vaikeampaa. Kun pienemmät seurat eivät voi enää hyötyä omistajiensa panostuksista pelaaviin miehistöihinsä ja sitä kautta taistella suurseuroja vastaan paikoista rahakkaille Eurooopan kentille, tulee kuilusta huippuseurojen ja muiden seurojen välillä entistäkin suurempi.  Esimerkiksi Chelsea, joka ennen nykyistä omistajaansa oli Valioliigassa ylemmän keskitason perussuorittaja, ei olisi mitenkään voinut nousta Euroopan huippuseuraksi, jos FFP-säännöstö olisi ollut käytössä vuonna 2003, jolloin Abramovic hankki seuran omistukseensa. FFP-säännösten implementoinnin olennainen uhka onkin kansallisten sarjojen muuttuminen entistä ennalta-arvattavimmiksi. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: