Askel taaksepäin katsomokulttuurissa


HENRI AALTO

Juuri päättynyt Huuhkajien teurastus oli ihanan lämmittävää katseltavaa koleassa syysillassa lähes tyhjällä stadionilla. Kuningas teki kentälle tultuaan käytännössä mitä halusi, ja sytytti omalla tekemisellään koko joukkueen pelaamaan taitojensa äärirajoilla heti kentälle tultuaan. Oli ilo nähdä myös Miklun tekemällä tehty hattutemppu kotiyleisön edessä. Ainoa negatiivinen asia illassa oli tällä kertaa aivan liian virka-intoiset järjestyksenvalvojat.

Katsoin peliä kavereideni kanssa E-katsomossa lähellä fanikatsomoa. Etuviistossa meistä katsottuna istui kolme isokokoista, humalaista ja ainakin yhdessä tapauksessa aivan liian kevyesti kylmään säähän pukeutunutta suomi-fania. Kaikkien ylävartaloa komisti siniset Litti-hupparit, joiden selkään oli kirjailtu valkoisella nro 10, Litmasen nimi, sekä 1989 Suomi – Trinidad&Tobago ja 2010 Suomi – San Marino.

Kolmikosta kaksi aloitti mesoamisen noin vartin pelin jälkeen, välillä vuorotellen, välillä samaan aikaan. Miehet eivät olleet tyytyväisiä suomen esitykseen ja toivat sen voimakasäänisesti esille. Ainoa, mikä heidät oli ilmeisesti houkuttanut paikalle, oli itse Kuninkaan mahdollisesti viimeinen esiintyminen.

Huutelu oli aluksi kieleltään vielä suhteellisen puhdasta ja lähinnä huvittavaa. Ottelun edetessä kirosanat pääsivät lipsumaan hieman sekavahkojen huutojen lomaan, ja lopulta kaksikko huudatti suoraan ”haistakaa vittu” ja ”haistakaa paska” yleisölle. Tuli sieltä toisen kaverin suusta myös rytmikkäästi pitkäkestoinen ”painukaa salpausselälle”-ralli.

Tässä vaiheessa kuvaan astuivat järjestysmiehet. Hyvin varautuneen näköinen kaksikko lähestyi miehiä, ja toinen uskaltautui mennä puhumaan hiljaisella äänellä varoituksen sanoja mesoaville herroille. Seurasi pitkä, lähinnä yksipuolinen keskustelu maksavan asiakkaan oikeuksista, suomen valtion ongelmista ja suomen urheilukulttuurin tilasta. Sitä oli kieltämättä hauska kuunnella.

Järjestysmiehet poistuivat, miehet rauhoittuivat ja peli jatkui normaalisti kentällä. Aivan puoliajan loppuun yksi miehistä tempaisi itsensä vielä seisomaan ja ilmoitti ylpeänä, että hänen joko 1990-luvulla syntynyt tai 9-vuotias (en voi olla aivan varma) tyttärensä on parempi kuin ”tämä niin sanottu A-maajoukkue”. Kaiken kaikkiaan miesten toiminta oli varoituksen jälkeen taas ihan asiallista.

Poistuessamme kavereiden kanssa puoliajalla alas käppäilemään, näimme kuinka ainakin 15 järjestyksenvalvojan ja 5 poliisin saattue talutti kolmikon kylmäverisesti ulos stadionilta. Tilanteesta en muuta äänimateriaalia saanut selville kuin yhden öykkärin tiukan kysymyksen eräälle järjestyksenvalvojalle: ”mikä sun nimi on? Mikä vittu sun nimi on?”

Näin kolmelta Kuningasta katsomaan tulleelta päihtyneeltä ja äänekkäältä, mutta lopulta harmittomalta ja omalla tavallaan sympaattiselta mieheltä jäi näkemättä yksi suomifutiksen (lähi)historian huikeimmista neljäkymmentäviisiminuuttisista. Jossa isointa roolia näytteli kukapa muu kuin Litti itse.

Tässä vaiheessa voisi kyseenalaistaa yliampuvan varovaisen katsomokulttuurin, järjestyksenvalvojien ja poliisien epätoivoisen tarpeen päästä isottelemaan ja muiden katsojien sietokyvyn. Ymmärrän tietysti  esim. lapsiperheitä, joiden vanhemmat ja todennäköisesti myös lapset eivät voi sietää tuollaista kirosanoilla höystettyä vahvaa huutelua ja suoraa päänaukomista. Mutta pointti on se, että miehet tosiaan rauhoittuivat heti varoituksen jälkeen, eikä ole oikein vaatia olemaan hiljaa jos ei kannusta samassa tahdissa fanikatsomon kanssa. Ja ongelmatrio olisi voitu sijoittaa toisen jakson ajaksi vaikka ylimmälle riville kulmaukseen huutelemaan toisilleen. Tilaa näytti kyllä olevan jos en ihan väärin katsonut. Poistaminen stadionilta oli ylilyönti.

Toivottavasti Jari päättää vielä jatkaa ainakin niin kauan uraansa, että tuo urhea kolmikko pääsee hänet sen viimeisen kerran näkemään livenä. Sen olisivat järjestyksenvalvojat heille velkaa. Konfliktista huolimatta aivan upea jalkapallo-ilta, kiitokset Huuhkajille siitä!

Mainokset

3 Responses to Askel taaksepäin katsomokulttuurissa

 1. Kimmo Eronen sanoo:

  Surullistahan tässä on, että yleiseen maajoukkuepelien järkkäreiden/poliisien toimintalinjaan verrattuna tuo hoidettiin keskimääräistä selkeästi paremmin.

 2. Henri Aalto sanoo:

  Joo siis ehkä ensimmäinen tapaus järjestyksenvalvojien toiminnasta mitä hyvin muistan oli kun oltiin ala-asteikäsinä kattomassa kolmen kaverin kanssa kuuluisaa suomi-kreikka (5-1)peliä. Yks mun kavereista heitti vessapaperirullan 20min jälkeen juoksutartanille, kukaan järkkäri ym. ei nähny sitä, mut lopulta ne heitti arvalla yhen mun toisen kaverin jo ennen ekan puoliajan loppua ulos stadionilta.. Se kaveri ei ollu koskenukaan vessapaperiin enkä mä tiiä oliks paperin heittäminen muutenkaan niin vaarallista käytöstä. Ja oltiin sillon siis 12-vuotiaita. Ylilyönti?

 3. Panu Autio sanoo:

  Toi ”summanmutikassa jonkun sieltä päin” ulos raahaaminen on ollut aika tyypillistä Stadikan järjestyksenpitäjille. Kun ei varmasti tiedetä kuka teki ja mitä, niin tapana on ollut että valitaan varmuuden vuoksi joku syntipukki, joka sitten raahataan näyttävästi pihalle ja näin saadaan pönkitettyä omaa egoa…

  Itse olen joutunut syyttömänä putkaan Suomi-Italia pelistä, kun meidän katsomonosassa sytytettiin soihtu. Putkassa yön viettivät myös kaksi syytöntä kaveriani, jotka kuuluivat samaan porukkaan. Itse pääsin lopulta muutaman tunnin lusimisen jälkeen himaan yöksi, kun faija kävi hakemassa mut himaan vedoten alaikäisyyteeni. Itse soihdun heiluttelija katsoi ottelun loppuun asti ja nukkui yönsä hyvin kotonaan.

  Jälkeen päin näille on toki ihan hauska naureskella, mutta jonkinasteisesta ylilyönnistä voidaan varmaan kuitenkin puhua…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: