Juhlapäivä Skånessa


Pallonkaikkeuden Malmön sivutoimipiste on ollut vahvasti kiinni virka-aputehävissä avustamassa paikallista vapaaehtoiskaartia, mutta nyt on ampuja on napattu juuri h-hetkellä ja voimme viimeinkin keskittyä olennaiseen. Lounion hekumoima Arsenal-Newcastle oli mielestäni täysin käsittämätön otteluvalinta, koska todellakin tarjosin miehelle lippua myös tämän viikonlopun himoituimpaan otteluun Euroopassa.

Vain neljä tuntia aikaa siihen kun Malmö kohtaa Mjällbyn aikoja sitten loppuunmyydyllä Malmön uudella stadionilla. Kaverini oli soittanut alkuviikosta yli kymmeneen Canal+ -paketilla varustettuun ravitsemusliikkeeseen ennen kuin pöydän varaaminen tv-näkymin onnistui. Paikallisessa Internet-huutokaupassa lippujen hinnat huitelevat tuhansissa, joka on Ruotsissa harvinaista. Koko Skåne tuntuu olevan armottoman futiskiiman kourissa. Tänään panokset ovatkin kohdallaan: voitolla Malmölle Ruotsin mestaruus ja paikka tarunhohtoisen Mestareiden Liigan karsintaan. Tappio tai tasuri avaisi mestaruusmahdollisuuden paikallisvastustustaja Helsingborgille. Mjällby pelaa yhä Allsvenskanin nelostilasta ja Helsingborg-fanien keräämästä kolehdillisesta bonusrahoja.

”När Kalle Svensson tittar ner är det mästarna som hans ser” julistivat HIF-fanit tifossaan Skånen derbyssä. ”När Todde blickar ner, är det glädje som han ser” puolestaan lauletaan puolestaan Malmön peleissä toisen puoliajan alussa. Skånelaisen jalkapallon historian kunnioitetut suurmiehet saavat varmuudella tänä iltana porukassa katsella pilven reunalta huikeita juhlia alapuolellaan. Illan tullen selviää ketkä heistä hymistelevät tyytyväisimpinä. Myös koko muu Ruotsi saa katsella mestaria alaspäin. Tukholman ja Göteborgin joukkueet ovat jääneet nuolemaan näppejään tällä kaudella Malmön ja Helsingborgin ollessa omassa luokassaan.

Malmö varmistaa siis voitolla mestaruuden Helsingborgin ollessa tasapisteissä selkeästi huonommalla maalierolla. Malmön peli on ollut nautinnollista katsottavaa koko kauden ja joukkue vakuutti jälleen maanantaina hakemalla 4-0 pakkovoiton Brommapojkarnan vieraana. Suosittelen siis napauttamaan Canalin päälle ja seuraamaan Malmö-Mjällby ottelun suorana ja, jos ei tällaiseen luksukseen ole mahdollisuutta etkä uskalla lähteä Sports Academyyn neuvottelemaan Arsenal-etäfanien kanssa kanavanvaihdosta, netistä löytyy hyvälaatuinen pay per view. Kentällä on myös mahdollista nähdä suomalaisedustusta. Voittavaa puolustuslinjaa harvemmin vaihdetaan, mutta Ivo Pekalskin poissaolo varoitustilin takia pakottaa Malmö-valmentaja Roland Nilssonin tekemään muutoksia ja yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona on nostaa kapteeni Daniel Andersson puolustuksesta keskikentälle, jolloin Markus Halsti nousisi Malmön avaukseen. Halstin kausi on ollut rikkonainen loukkaantumisten vuoksi, mutta pelatessaan hän on esittänyt varmoja otteita. Tarkempaa analyysia ja kommentteja kaudesta pyritään rustaamaan vielä myöhemmin ajan salliessa, mutta Halsti nosti Malmön tämän kauden vahvojen otteiden yhdeksi tärkeimmäksi tekijäksi maalivahtipelin. Ruotsin taannoisista U-21 EM-kisoista tutun Johan Dahlinin otteet ovat olleet todella vakuuttavia. Muista merkille pantavista pelaajista voidaan esiin nostaa esimerkiksi Agon Mehmeti ja Guillermo Molins, joilta voi tänään odottaa maaliahneita otteita.

Oma jännitykseni alkaa mennä tärinän puolelle ja ulosanti on heikkoa, joten lähden könyämään stadionia kohti ja suosittelen kaikille Arsenal-Newcastlen seuraamista harkinneille Malmön peliä. Tunnelma on ainakin takuulla parempi kuin Valioliigassa, sitäpaitsi Lounio on kuitenkin useammin väärässä kuin minä oikeassa. Ruotsissa osataan muuten oman seuran historian ja vanhojen suurmiesten kunnioittamisen ohella tehdä myös todella sentimentaalisia lauluja, joita hoilataan joukkueiden marssiessa kentälle. Tälläkin saralla skånelaisjoukkueet ovat kunnostautuneet ehkä kaikkein kirkkaimmin. Ole hyvä ja valitse suosikkisi. Itselleni valinta oli helppo. Kukaan ei todellakaan lähde maalaamaan Rosengårdin katuja siniseksi ja punaiseksi tällaisena päivänä.

Helsingborg

Malmö

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: