Horst Köppel kiinnostunut Suomen maajoukkueen valmentamisesta!


TOMI LOUNIO

Pelaajana viisi Bundesliiga-mestaruutta, kaksi UEFA-cupin voittoa ja yksi Euroopan mestaruus. Valmentajana Borussia Dortmundissa, Mönchengladbachissa, Arminia Bielefeldissä sekä Itävallan, Japanin ja Arabiemiraattien pääsarjoissa. Franz Beckenbauerin apukoutsina Meksikon MM-kisoissa. Kaiken tämän jälkeen Horst haluaa valmentaa Suomen A-maajoukkuetta.

”Minulla on pitkä kokemus suomalaisesta jalkapallosta – valmensin parikymppistä Pasi Rautiaista jo -80-luvun alussa”, Köppel aloittaa puhelinkeskustelun ja jatkaa: ”Pasi oli erittäin taitava nuori pelaaja. Niin ja olihan meillä myös Olli Isoaho maalivahtina. Itse olin siihen aikaan myös nuori, vain 34-vuotias ja Saksan nuorin huippuvalmentaja.”

Miehen meriittilista on vaikuttava, kuten myös hänen tuttavapiirinsä. Hän pudottelee futistaivaan kirkkaimpien tähtien nimiä kuin ohimennen – Jupp Heynckes, Berti Vogts, Otto Rehhagel ja tietysti keisari-Franz ovat hänen vanhoja kavereitaan. ”Beckenbauerin kanssa oli aina hienoa pelata ja valmentaa. Meillä oli aina hauskaa yhdessä ja saavutimme aika paljon menestystäkin. Franzilla ei ollut ennen Saksan maajoukkueen luotsaamista mitään valmentajakokemusta, mutta en voi sanoa, että siitä olisi ollut hänelle mitään haittaa. Sääli vain, että jäimme 1986-kisoissa hopealle. Finaali Argentiinaa vastaan oli äärettömän tiukka.”

Franz Beckenbauer ja Horst Köppel Saksan vaihtopenkillä

Suomen Otto Rehhagel?

Köppel on selvästi seurannut Suomen maajoukkueen viimeaikaisia otteita. Hänen mielestään joukkueessa olisi kuitenkin paljon enemmän potentiaalia kuin tällä hetkellä saadaan irti. ”EM-karsintojen avaus on ollut suuri pettymys, mutta suomalaiset pelaajat ovat kaikesta huolimatta paljon parempia kuin heidän tämänhetkinen maineensa. Kokemusteni perusteella suomalaisia on helppo ja mukava valmentaa, koska he ovat sitoutuneita ja ammattimaisia.”

Miehen ääni on pehmeä, ehkä jopa kiltti, ja hän valitsee sanansa varovaisesti kohteliaasti puhuessaan Suomen A-maajoukkueen nykytilasta: ”En missään tapauksessa halua kritisoida herra Baxteria, sillä hän on tällä hetkellä päävalmentaja, eikä siihen ole lisättävää. On silti kieltämättä erikoinen tilanne, että hän on neuvotellut työskentelemisestä skotlantilaisen Celticin kanssa samaan aikaan, kun hän valmentaa maajoukkuetta. Sellainen ei tulisi Saksassa kysymykseenkään.”

Sympaattinen saksalainen oli kokeillut onneaan Suomen suhteen jo aiemmin. Hän lähetti työhakemuksen Palloliittoon jo silloin, kun Roy Hodgsonille etsittiin seuraajaa. ”Se oli vuonna 2007 ja ajattelin, että minulla olisi hyvät mahdollisuudet. Mutta selvästi Suomen Palloliitto oli jo siinä vaiheessa valinnut Baxterin, sillä he eivät edes vaivautuneet ottamaan minuun yhteyttä.”

Pieni katkeruus menneestä kohtelusta kuultaa läpi Köppelin sanoista. Silti sävy vaihtuu jo pian perisaksalaiseksi määrätietoisuudeksi: ”Saksalaiset valmentajat ovat menestyneet joka puolella maailmaa. Haaveenani on tehdä Suomen maajoukkueelle sama temppu, minkä Otto Rehhagel teki Kreikalle.”

Siis lyödä yhdeksän miestä puolustustehtäviin ja yksi pitkä hyökkääjä jahtaamaan kaaripalloja? Rehhagel toi Kreikalle EM-kultaa, mutta varmasti jopa Mourinhon Interiä tylsemmällä tyylillä. ”Päinvastoin, minun joukkueeni pelaavat hyökkäävää jalkapalloa. Olen itse ollut taitava kärkimies, ja mielestäni maalit ovat tämän pelin suola. Tietenkin valmentajan täytyy olla realistinen ja katsoa ensin, minkälainen pelaajamateriaali hänellä on käytössään, mutta pelifilosofiani on erilainen kuin Otolla.”

Köppel  FC Ingolstadtin peräsimessä – pesti päättyi potkuihin marraskuussa 2009

 

 

 

Kuusela kehuu Köppelin luonnetta

Suomalaisten valmentajavelhojen lista on lyhyehkö, mutta Martti Kuuselan nimi on yksi niistä, jonka siltä takuulla löytää. Koutsaamisen syvimmän olemuksen Kuuselakin ymmärsi nimenomaan Saksan jalkapalloliiton kursseilla, joille myös Köppel noin kolme vuosikymmentä sitten osallistui. Miehistä tuli hyviä ystäviä, jotka pitävät yhä silloin tällöin yhteyttä.

”Horst oli aikoinaan aivan erinomainen pelaaja ja ihmisenä hän on uskomattoman hieno. Kuljimme paljon hänen autollaan valmentajakurssien aikana. Myöhemmin hän järjesti minut muun muassa tutustumaan Saksan maajoukkueen harjoitteluun. Minulla on hänestä pelkkää positiivista sanottavaa,” Kuusela tarinoi.

Maran mielestä Köppel on tyypillinen saksalaisen koulukunnan valmentaja siinä mielessä, että hän pyrkii kehittymään ja uudistumaan jatkuvasti. Köppelin pelifilosofian viimeiset päivitykset eivät ole Kuuselan tiedossa, mutta hän kertoo, että pallon pelaaminen maata pitkin ja tiivis puolustaminen kuuluvat kuvaan. Kuusela naurahtaa, kun kerron, että Köppel itse halusi tehdä tarkan pesäeron Rehhageliin painottamalla hyökkäyspelin tärkeyttä: ”No tietysti jokainen valmentaja voittaa mieluummin hyökkäämällä kuin puolustamalla, mutta eiköhän Horst ole kuitenkin valmentaja, joka tunnistaa pelaajamateriaalinsa rajat.”

Kuusela on tietoinen siitä, että Köppelille olisi kysyntää: ”Kyllä hänelle tarjouksia tulee, sillä hyviä saksalaisia valmentajia arvostetaan joka puolella. Siinä suhteessa hänelle pitää olla kateellinen, sillä parempaa kansallisuutta ammattivalmentajalle tuskin voi olla. Saksassa on paljon asiantuntemusta ja esimerkiksi Beckenbauer on käyttänyt vaikutusvaltaansa maanmiestensä työllistymisen edistämiseen ympäri maailmaan. Suomalaisena valmentajana tie on paljon kivisempi.”

Herr Köppel uskoo Suomen pelaajamateriaaliin

Kaikki suomalaiset futisfanit tuskailevat Huuhkajien luottopelaajien ikääntymistä. Litmanen näytti Moldovaa vastaan väärän sarjan pelaajalta, Hyypiä kierrettiin joka puolelta ennen punaista korttia ja Jääskeläinen on jo eläkkeellä maajoukkuetehtävistä. Baxter ei ole monien mielestä uskaltanut luottaa nuoriin pelaajiin riittävästi; Moldova-ottelussa avauskokoonpanon keski-ikä oli lähes 30 vuotta.

”Ymmärrän Suomen tilanteen, mutta se ei ole todellisuudessa niin paha kuin kuvitellaan”, Köppel väittää. ”Hyypiä on yhä Leverkusenin tärkein puolustaja, joka pelaa parhaimmillaan yhtä hyvin kuin 29-vuotiaana. Hannoverin Forssell on kärsinyt paljon loukkaantumisista, mutta luotan siihen, että hän alkaa taas tehdä maaleja. Tiedän myös, että Hollannissa on kehittymässä paljon nuoria suomalaisia, jotka voivat murtautua huipulle. Tekisin mielelläni töitä heidän kanssaan, joten aion ottaa Palloliittoon yhteyttä, kun he seuraavan kerran etsivät päävalmentajaa. Sen aika ei ole kuitenkaan vielä, kun Baxter yhä nauttii liiton luottamusta.”

Köppel maalaa Mönchengladbachin paidassa v. 1969

Mainokset

4 Responses to Horst Köppel kiinnostunut Suomen maajoukkueen valmentamisesta!

 1. Taneli Heinonen sanoo:

  Mainiota! Mursukin ilmoittautui jo olevansa valmis hyppäämään tarvittaessa puikkoihin. Tietysti yksi suomalaisen jalkapalloilun näkyvimmistä ja merkittävimmistä posteista, mutta on näissä päävalmentajan vaihdoksissa vähän taikatempputoiveikkuuden makua.

  Todelliset kehitttämisen kohteet ovat kuitenkin siellä pitkäjänteisessä jokapäiväisessä työnteossa ja sarkaa riittää kynnettäväksi monelle miehelle. Tärkein päävalmentajan ominaisuus olisikin juuri sitoutuminen kotimaisen futiksen pitkäjänteiseen kehittämiseen yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Maajoukkue on kuitenkin vain jäävuoren huippu, jonka päällä on ikävä seistä jos railoja alkaa ilmestyä paljon.

 2. Tomi Lounio sanoo:

  Tietenkin maajoukkue on jäävuoren huippu, mutta mulle riittää, jos A-maajoukkueen päävalmentaja vie Suomen kisoihin. Mun mielestä lyödään liikaa lastia yhden miehen harteille, jos pitäisi siinä sivussa ratkoa junnusarjojen drop out -ilmiö ja suunnitella valmentajakoulutus uudelleen.

  Tarvitaan mies, joka osaa valita oikeat pelaajat mukaan, rakentaa heistä tiiviin joukkueen ja saa sen pelaamaan aivan taitojensa ylärajoilla.
  Siinä on koko homman ydin.

  Plussaa on sitten, jos äijä on samalla tyylikäs mediapersoona, jos hänellä on annettavaa suomifutikselle laajemminkin, jos hän on suomalainen ja jos hän on Lehkosuo.

 3. Vesa Salminen sanoo:

  sama kun Tomilla. Pitää olla erikseen joku ”lajijohtaja”, joka vastaa suomifutiksen laajemmasta kehityksestä ja sitten mj:n valmentaja, jonka tehtävänkuvaa Tomi jo hyvin kuvailikin.

  En kuitenkaan jaksa uskoa, että Bana ois se henkilö (ainakaan vielä pitkään aikaan)

 4. […] näkemykset junnufutiskentiltä ja Tomi Lounion suuremmissakin medioissa uutiskynnyksen ylittänyt Horst Köppelin haastattelu, jossa saksalainen ilmoittautui vapaaehtoiseksi miesten futismaajoukkueemme peräsimeen. Henri […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: