Hän on täällä tänään!


TANELI HEINONEN

”Hän astuu koputtamatta rakastavaisten huoneeseen. Hän vaihtaa puheenaihetta ja puhuu itsestään. Hän vastaa kysymyksillä ja kysyy vastauksilla. Hän raivaa tiensä salin läpi ja istuu tähtien pöytään.

Tuomari Nurmion kuvaus tavoittaa, jotain oleellista tästä miehestä. Hän on raivannut tiensä halki Euroopan ja kehtaa vielä vaihdella pöytiä miten huvittaa, täysin konventioiden vastaisesti. Hän hämmentää myös politiikassa, vaikkei ole siitä itse pätkääkään kiinnostunut. Äärioikeistopuolueen johtajan mukaan Hänen kasvonsa eivät voi olla Ruotsin kasvot. En tiedä ovatko ne Ruotsin kasvot, mutta ne kasvot on leveästi hymyilevänä, suurena versiona maalattu rappukäytäväni seinälle.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että häntä palvottaisiin täällä jotenkin estottomasti kuin jumalaa konsanaan. Hän on tämän segrekoituneen kaupungin yhteinen oma poika. Rosengårdista Västra Hamneniin ei ehkä ole fyysisesti pitkä matka, mutta kaupunginosat ovat kuin eri maailmoista¹, merkittävin yhteinen nimittäjä on kunnallisveroprosentin ohella juuri Hän, kaupungin suurin kansainvälinen jalkapallosankari. Malmössa Hän on kotonaan, osa perhettä.

Täällä on totuttu Hänen temppuihinsa, niin hyvässä kuin pahassa. Hän saattaa livauttaa suustaan jotain todella typerää, vaeltaa 90 minuuttia kädet lanteilla vaikuttaen laiskalta ja ylimieliseltä, ja sitten taas osoittaa valtavaa joukkuehenkeä ja työmoraalia ja säväyttää uskomattomilla tempuillaan. Oli miten oli, Hän on aina tervetullut tänne. Olin ainoa, joka vaikutti hämmentyneeltä keskustassa pyörineestä hummeri-mallisesta valkoisesta limusiinista. Näitä on nähty ennenkin ja kaikki tietävät kuka on kyseessä.

Hän lähti yhdeksän vuotta sitten, suuren kohun saattelemana ja riitojen höystämänä. Hän on toki tullut takaisin ja paitsi ostanut valtavan merenrantahuvilan, myös rakennuttanut kentän kotilähiöönsä, kerrostalopihalle, jossa itse pienenä pelasi. Fanit stadionilla jäivät kaipaamaan ja Hänen nimeään lauletaan yhä otteluissa. Kun Hän ilmoitti kesällä jatkavansa sittenkin jatkavansa maajoukkueuraansa myytiin Ruotsi-San Marino -ottelun liput loppuun vuorokaudessa. 19. elokuuta tuli myyntiin 800 extralippua, jotka loppuivat kymmenessä sekunnissa. Hiirikäteni oli onneksi kerrankin riittävän nopea. Kurinpidollisista syistä Skånederbyssä viimeisen kerran taivaansinisiin pukeutuneena kentältä vaihdettu Rosengårdin teinilupaus, palaa tänään 9 vuotta, 68 päivää, 23 tuntia ja 22 minuuttia myöhemmin kivenheiton päähän vanhasta kotikentästään, upealle Malmön uudelle stadionille Ruotsin maajoukkueen kapteenina.

Shown keskipiste ja pyörittäjä, keltaisen sirkuksen päätähti, laittaa tänään parastaan, tai sitten hän vain seisoo ja kiukuttelee 90 minuuttia. Tällä kertaa sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Tämä ei ole Barcelona – tämä on Malmö. Kukkopoika palaa kotiin. Perheeseen. Täällä Zlatania rakastetaan, sellaisena kuin Hän on.

OMALLA MAALLAAN.

¹ On siis paljon muitakin eroja kuin, että toisessa rintakarvani herättävät kunnioitusta ja toisessa lähinnä säälinsekaista naurua.

Mainokset

4 Responses to Hän on täällä tänään!

 1. Jallu sanoo:

  Olen kade.

 2. Mansu sanoo:

  Hyvä Tito! Kivaa tekstiä. Toivottavasti on hyvä boogie! Kivaa kohtaamista itsensä Hänen kanssa.

 3. Tito sanoo:

  Tänks. Teksti ei tietenkään ollut oikeasti aivan tällainen, mutta internetjumalat hylkäsivät Pallonkaikkeuden Rosengårdin sivutoimipisteen yhteydet viime yönä ja suurin osa kaikesta kirjoittamastani katosi jonnekin ykkösten ja nollien väliselle aikajatkumolle. Kiitos Lounion, jotain saatiin kuitenkin vielä parsittua kasaan luonnoksen puolikkaasta. Koen, että välillämme on ehkä jotain samaa kuin Zlatanin ja malmölaisten. Erik Hamrenin sanoin: ”Jag tror att det handlar om kärlek.” Josta puheenollen, laittakaa nyt edes jotain tekstiviestiseurantaa tulemaan Hollanti-matsista!

 4. Taneli Heinonen sanoo:

  7. minuuttia kesti ennen kuin Zlatan sai pallon maaliin. Oli siellä kentällä ilmeisesti toinenkin joukkue, ja niillä oli ilmeisesti enemmän pelaajiakin. Ruotsin remmi oli kyllä pelottavan vakuuttava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: