Jatkuuko Blaugranan ylivoima?


PANU AUTIO

Henri Aalto julkaisi alkuviikosta Pallonkaikkeuden La Ligan kausiennakon valkoisesta näkökulmasta. Espanjassa viettämääni futsalammattilaisen elämään mahtuu myös vapaa-aikaa, joka on mukava täyttää paikallista jalkapalloa ja siihen liittyvää uutisointia seuraten. Tänä vuonna minulla on siis mahdollisuus seurata suosikkijoukkueeni FC Barcelonan otteita tarkemmin kuin koskaan. Seuraavassa tulee blogimme culé-osaston sinipurppurainen vastine Aallon analyyseihin, missä käydään läpi niin kesän siirtomarkkinat kuin myös tulevan kauden suurimmat haasteet Barçan näkökulmasta.

KESÄN SIIRTOMARKKINAT  

Barcelonan lehdistössä viimeisen parin vuoden aikana tutuksi tullut show Cesc Fabregasin ympärillä kävi tänä kesänä kuumempana kuin koskaan. Lusikkansa soppaan kantoivat myös ”La Rojan” paidassa yhdessä maailmanmestaruutta juhlineet barcelonalaispelaajat, jotka yllättivät Cescin voitonjuhlissa pukemalla tämän julkisesti kasvattajaseuransa väreihin. Myös muut barçalaiset Lionel Messiä ja Pep Guardiolaa myöten ilmoittelivat lehdistölle avoimesti, kuinka hienosti pelimiehestä on kyse ja miten mukavaa olisi, jos Cesc palaisi jo kotiin. Lopulta Lounion ja kaikkien muiden Arsenal fanien mieliksi Arsene Wenger sai Cescin puhuttua ympäri ja jäämään vielä yhdeksi kaudeksi. Tai ainakin vähintään puoleksi vuodeksi…

Barçan pelaajat yllättivät Cescin maailmanmestaruusjuhlissa pukemalla hänet "Blaugranaan"

Hallitseva Espanjan mestari on tehnyt toistaiseksi kesän siirtomarkkinoilla vain kaksi hankintaa. Dacid Villasta maksettiin 40 miljoonaa euroa ja sen myötä Valenciasta saapui takuuvarma viimeistelijä, joka paukuttanee kolmisenkymmentä maalia, jos vain saa sihtinsä kohdalleen ja pysyy koko kauden  terveenä. Sopeutumista joukkueseen helpottaa varmasti se, että iso osa joukkueen pelaajista on tuttuja naamoja maajoukkueesta. Lisäksi vasempaa laitaa ja lähinnä puolustusta vahvistamaan hankittin brasilialainen Adriano 9,5 miljoonalla, joka ehti edustaa Sevillaa vuodesta 2005. Muut harjoituskaudella nähdyt uudet naamat ovat olleet seuran omia kasvatteja ja monet La Masian pojat ovatkin jälleen näyttäneet osaamistaan vakuuttavalla tavalla. 

Lähtijäpuolella nimiä on enemmän, mutta listalla on lähinnä jarruosastoa. Surullisen eksyneeltä ja säälittävän kömpelöltä viimeisenä kautenaan näyttänyt Thierry Henry siirtyy rapakon taakse New York Red Bullsin riveihin. Pukukoppikaverikseen hän saa Rafa Marquezin, joka ei myöskään viimeisinä vuosinaan jaksanut oikein enää pysyä maailman parhaan joukkueen edellyttämässä vauhdissä. Sen sijaan MM-kisoissa mies näytti, että taidot ovat edelleen tallella johtaen tyylikkäästi Mexicon aina jatkopeleihin saakka. Rafan sihti on ollut kohdallaa myös uuden joukkueensa paidassa.   

Pep Guardiolan valmentajakauden toistaiseksi pahimmaiksi epäonnistumiseksi osoittautui viime kesäinen Dimitr Chygrynskiyn hankinta 25 miljoonalla eurolla muutaman harhasyötön ja parin katastrofaalisen esiintymisen tähden. Erhettä saatiin paikattua tänä kesänä myymällä Chygrynskiy takaisin Ukrainaan Shaktar Donetskiin suuhteellisen kovalla 15 miljoonan siirtosummalla. Tämän kesän vähemmän merkittävien lähtijöiden listaan voidaan vielä lisätä brasilialaiset Keirrisonin (Santos) ja Henriquen (Racing) nimet, joista kumpikaan ei ole esiintynyt viime vuosina sinipurppuraisten paidassa.

Mielestäni ainoa todellinen menetys, jonka Barça on tänä kesänä kokenut, on ollut Yaya Touréen siirtyminen Mancester Cityyn. Spekulaatiot mahdollisen korvaajan hankkinassta käyvät Katalaani-lendistössä kuumina. Pep on ilmoittanut, että tällä hetkellä kokoonpano kaipaa yhtä pelaaja puolustavan keskikenttäpelaajan paikalle. Javier Mascheranon nimi on ollut vahvimpana esillä ja mies on myös itse ilmaissut halunsa siirtyä Blaugranan riveihin. Tähän mennessä kuitenkin Roy Hodgson on ollut sitä mieltä, että pöytään pitää lyödä lisää puntia, jotta siirto voi toteutua. Uskoisin että tällä viikolla kuulemme vielä lisää uutisia asian tiimoilta.

Nähdäänkö Mascherano Barçan paidassa tulevalla kaudella? Vastaus kysymykseen saadaan lähipäivinä.

Aika näyttä miten kuviossa tulee käymään, mutta rohkenen kuitenkin esittää epäilykseni Mascheranon siirron suhteen. Tällä hetkellä Barcelonalla on jo todella kovan luokan pelimiehiä tarjolla keskikentän eri paikoille ja MM-kisoissa loistanut Pepin luottomies Sergio Busquets on dominoinut kyseistä pivoten paikkaa viime aikoina. Vaikka kyseessä on huikea pelimies, pelkään pahoin, että Touréen korvaajan Mascheranon kohtalo saattaisi olla sama kuin Yayalla. Yleisesti tiedetään, että liika penkillä istuminen rupea vituttaamaan ketä tahansa, eikä Mascherano ole todellakaan typpi joka olisi tottunut kuluttamaan penkkiä.

Penkin kuluttajaksi on tällä hetkellä jäämässä myös viime kesän ykköshankinta Taneli Heinosen nykyisten kotikulmien kasvatti Zlatan Ibrahimovic. Miehen siirto on ollut todella kovien spekulaatioiden kohteena ja viimeisimpänä vaihtoehtona on ollut keskiviikkoinen harjoitusvastustaja AC Milan. Muuten vaihtoehdot ovat vähissä, sillä jo aiemmin kesällä Zlatan ehti ilmoittaa siirto Englantiin ei tule kyseeseen, sillä siellä sataa liikaa.

Joukkueen pukukoppihengen ja seuran lompakon kannalta saattaisi olla hyvä asia, jos kovapalkkaisesta ruotsalaisdiivasta päästäisiin eroon. Toisaalta kuitenkin uskon, että miehellä olisi edelleen paljon annettavaa pelillisesti. Erityisesti haluaisin nähdä Zlatanin vahvana pää- ja boksipelaajana otteluissa, joissa vastustajan sumppupuolusuts vetäytyy kymmenen miehen voimin 16-alueen ympärille. Tällöin keskitykset ”Ibracadrabran” päähän voisivat olla yksi vaihtoehtoinen keino –seinäsyöttöpelin lisäksi– muurin murtamiseksi.  

Pelaavatko nämä miehet yhdessä AC Milanissa ensi kaudella?

SUMPPUPUOLUSTUSTA VASTAAN? 

Viime keväisen Mestarien liigan Inter -tappion jälkeen, jotkin olivat jo valmiita tuomitsemaan Barcelonan valtakauden päättyneeksi. Mourinhon inhottavan taitavasti rakentama sumppupuolustus onnistui kaataamaan Barcelonan kerran, mutta en kuitenkaan olisi vielä valmis vetämään yhden 2 x 90 minuuttisen aikana kärsityn tappion perusteella pidempiä johtopäätöksiä. Yksittäiset tappiot tärkeissäkin ottelussa ovat edelleen mahdollisia, ja ajan myötä jopa todennäköisiä, mutta ylivoimaisen pelaajamateriaalinsa ja pelisysteeminsä ansiosta kertoimet Barçan menestykselle ovat edelleen pienimmät kuin yhdellekään muulle joukkueelle maailmassa.   

Espanjan lehdistössä on viime aikoina käyty kiivasta keskustelua Mourinhon pelitavasta. Madridin ja Kataloonian välillä käydyt spekuultatiot ja piikittelyt ovat liittyneet siihen, miten puolustus- tai hyökkäysvoittoisella taktiikalla madridilaiset lähtevät uuden käskyttäjänsä johdolla haastamaan hallitsevia mestareita tällä kaudella. Mourinhon tulo Madridiin onkin varmasti piristyruiske liigalle ja miehen historian tuntien kohtaamiset FC Barcelonan kanssa tulevat olemaan tunteikkaita. Viime vuosien tapaista Blaugranan ylivoimaa tullaan tuskin tämän kauden El Classicoissa näkemään.  

Kymmenen pelaajan puolustusmuurit, jotka rakennetaan tiiviisti rangasitusalueen ulkopuolelle, tulevat tälläkin kaudella olemaan FC Barcelonan suurin taktinen haaste. Aktiivisesti nousevat laitapuolustajat, huippuunsa hiottu pallonhallinta ja ylivoimaisen taitavat yksilöt Messin johdolla tulevat jälleen olemaan se ase, jolla puolustukset murretaan. Villan tulon myötä hyökkääyksessä on nyt entistä enemmän viimeistelyvoimaa. Pelin monipuolistamiseksi toivoisin myös, että  Zlatan nähtäisiin edelleen ”Blaugranan” väreissä päättämässä hyökkäyksiä nimenomaan pääpelaajana. Jos ja kun vastahyökkäykset pystytään minimoimaan, en usko että tälläkään kaudella löytyy joukkuetta, joka pystyisi kaatamaan Pepin palapelin täydellisesti.

 SUURIMMAT KYSYMYSMERKIT

FC Barcelonan tämän kauden menestys tuskin tule jäämään kiinni pelaajamateriaalista. Lähes kaikille pelipaikoille löytyy reilusti tarjontaa. Ainoina paletin kannalta korvaamattomina palasina pidän tällä hetkellä Xavia ja Victor Valdezia. Hyökkäyskalusto on sen verran leveä ja tulivoimainen, että jopa Lionel Messin poissaolo voidaan kestää ja paikata. Myös puolustukseen löytyy riittävästi vaihtoehtoja ja korkean profiilin paikkaajia jokaiselle paikalle. Katalaanien pelin ehdoton sielu, kapellimestari ja Pepin paletin tärkein yksilö löytyy keskikentältä paidassa numero 6. Xavi Hernandez, maailman tyylikkäin jalkapalloilija ja paras syöttelijä on Barcelonan pelin kannalta niin tärkeä palanen, että sitä on mahdotonta korvata. Vain Xavin loukkaantumienn saattaisi horjuttaa Barçan pelillistä ylivoimaa muihin nähden.

Kakkosmaalivaahti Pinto torjui toissapäivänä kolme rankkaria ja sen myötä hienon voiton Joan Gamper -ottelussa Camp Noulla AC Milania vastaan. Kyseessä ei kuitenkaan mielestäni ole riittävän tasokas pelimies paikkaamaan Valdezia tiukan paikan tullen. Pelikokemusta on viime vuosilta pelottavan vähän, eivätkä otteet ole aina olleet todellakaan täysin vakuuttavia. Toivotaan siis viime kaudella La Ligan parhaaksi maalivahdiksi valitulle Valdezille yhtä ehjää ja tervettä kautta kuin edellinenkin.    

FC Barcelonan pahimmat uhat löytyvät kuitenkin pelaajien pään sisältä. Joukkueeseen kuuluu kahdeksan maailmanmestaria, jotka ovat vastikään saavuttaneet jokaisen jalkapalloilijan suurimman unelman. Useimmilla näistä pelaajista ei ole enää yhtäkään suurta pokaalia maailmassa, jota he eivät olisi saavuttaneet. Vaikka kyseessä olisi kuinka rautainen ammattilainen ja kylttymättömän voitonnälän omaavasta persoona, ei tämän kaltainen menestys voi olla vaikuttamatta henkisen puolen seikkoihin. Menestyskrapulasta selviäminen onkin mielestäni tämän kauden Barçan suurin haaste.

Viime kaudella joukkue osoitti henkistä kovuuttaan uusimmalla mestaruutensa historiallisen kuuden pokaalin vuoden jälkeen. Vaikka keväällä sattuikin pari työtapaturmaa Mestarien liigassa Mourinhon Interiä vastaan ja Cupissa Sevillaa vastaan, kaudesta jäi kuitenkin loistava fiilis. Tällä kaudella mestaruuden uusiminen tulee olemaan entistä vaikeampaa. Koska pelillinen puoli näyttäisi olevan kunnossa menestyksen kannalta ratkaisevimmassa asemassa tulevat olemaan Guardiolan motivaattorin taidot ja pelaajien henkinen kantti. Ensimmäinen osoitus tästä kantista nähtiin vajaa viikko sitten Camp Noulla, kun FC Barcelona nousi ensimmäisessä osaottelussa kärsitystä 1-3 -tappiosta komeaan voittoon ja pokkasi näin kotiin kauden ensimmäisen pokaalinsa. Ainakin MM-kisoissa vähemmän loistaneella Messillä näyttäisi nälkää riittävän.

Mainokset

2 Responses to Jatkuuko Blaugranan ylivoima?

 1. Panu Autio sanoo:

  Saatinpahan se uutinen vihdoin Mascheranonkin siirrosta. Siirtosumma El Mundo Deportivon mukaan 22 miljoonaa euroa.

  http://www.fcbarcelona.com/web/castellano/noticies/futbol/temporada10-11/08/27/n100827112582.html

 2. Vesa Salminen sanoo:

  ERITTÄIN iskukykyiseltä ryhmältä Barca vaikuttaa. Sanoisin, että Ibran (jonka hankkimista en pelilliseltä puolelta katsottuna koskaan ymmärtänyt) päivittäminen Villaan ja ylijäämäpelaaja Henryn ulostaminen tekee Barcan hyökkäyksestä vähintään toissakauden veroista tykitystä.

  Mascheranolle on varmasti käyttöä kovemmissa europeleissä ja tuo sopivan ripauksen ryminää. Esim. viime kaudella Interiä vastaan olisi tarjonnut vastusta Cambiasson dominoinnille. Tosiaan nähtäväksi jää kuitenkin, miten Pep löytää Maschelle roolia la ligan peleissä, jos Busquets ja kumppanit pysyvät terveenä.

  Toki Realinkin tähtisikermä tulee olemaan piinkova Mourinhon alaisuudessa. Mielenkiintoinen taisto luvassa. Olen vakuuttunut siitä, että maailmankaikkeuden kaksi ylivoimaista ryhmää tällä kaudella ovat nimenomaan Barca ja Real.

  Liigan kannalta kuitenkin harmi, että muilla joukkueilla ei ole tähän kahden suuren dominointiin sanottavaa..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: