”Los Blancos” kaudella 2010-2011


HENRI AALTO

Nälkäisimmät Euroopan pääsarjoista nauttivat futisfanit saivat makoisaa vatsantäytettä jo reilu viikko sitten, kun mm. englannin valioliiga pyörähti käyntiin. Lukeudun itsekin sarjasta kiinnostuneisiin ja sitä aktiivisesti seuraaviin, mutta itselleni kaikkein rakkain ja mielenkiintoisin sarja pääsee vauhtiin vasta vajaan viikon kuluttua. Kyseessä on 80.kertaa pelattava espanjan pääsarja La Liga, jota odotan pikkupoikamaisen innokkaasti, mutta samalla hieman pelonsekaisin tuntein. Kuulun nimittäin Los Blancosin-leiriin, eli liputan valkoasuisen Real Madridin puolesta. Ei ole epäilystäkään kuka on dominoinut espanjan kenttiä pari viime vuotta, ja toivonkin koko sydämestäni valtikan vaihtuvan tänä vuonna takaisin pääkaupungin ”kuninkaallisille”.

Omasta mielestäni maailman parasta liigaa on hallinnut jo liian kauan mestarin ottein Barcelona. Joukkue on koonnut huolella nuorehkon tähtisikermän, joka on luonut itselleen yhden euroopan vahvimmista – tai kenties kaikkein vahvimman – peli-identiteetin. Pallonhallintaan perustuva pelityyli, ”tiqui-taca”, on pyöritellyt joukkueen toisensa perään kahville ja ottanut kauden päätteeksi omansa hirmuisilla piste- ja maalimäärillä.

Nämä kuvat ja tunnelmat eivät toivon mukaan toistu tulevalla kaudella.

Viime kaudella valkoiset pääsivät jo lähelle, mutta molemmissa keskinäisissä otteluissa kärsityt tappiot eivät jättäneet lopulta suurta jossittelun varaa parhaasta joukkueesta, se on nöyrästi myönnettävä. Ihastuin pienenä poikana aikanaan juuri Real Madridin esittämään ”shamppanja-futikseen”, jossa pallo ja miehet liikkuvat sulavan kauniisti ja yhtenäisesti hienojen yksilösuoritusten siivittämänä, saaden pelin ajoittain näyttämään joukkueen yhden lempinimen mukaisesti ”valkoiselta baletilta”. Fernando Redondon, Zinedine Zidanen ja Gutin kaltaisten mestareiden pyörittämä baletti vei aikanaan sydämeni ikuisesti Realille.

Osan pelonsekaisista tunteistani synnyttää luonnollisesti Barca. Osan puolestaan synnyttää käsi kädessä suurimman innokkuuteni kanssa, kesän tärkein ja merkittävin hankinta, uusi päävalmentaja. Ihailen Jose Mourinhoa todella suuresti hänen ylimielisistä ja usein jopa lapsellisista kommenteista ja eleistään huolimatta. Nimittäin kaikki mihin hän koskee, tuntuu muuttuvan kullaksi. Mies on marssinut mestaruudesta mestaruuteen nyt kolmen eri seuran kanssa.

Tämän miehen varaan lasketaan paljon Madridissa tulevalla kaudella.

Pelityyli onkin se suurin kysymysmerkki joka leijuu miehen pään yllä. Ja pystyykö Real tosissaan haastamaan Guardiolan luotsaaman Barcan. Jotkut jalkapalloromantikot rakastavat äärimmilleen vietyä kurinalaista puolustamista yhdistettynä salamannopeisiin tappaviin vastahyökkäyksiin. Nämä ovat mielestäni olleet Mourinhon tavaramerkkiä menneillä kausilla. Tehokasta kyllä, kaunista ei aina. Puolustuspelaajana osaan tietysti itsekin arvostaa korkealle organisoitua ja kollektiivista puolustamista, mutta liian tylsä pelityyli voisi Mourinhon kohdalla johtaa hyvänkin kauden jälkeen potkuihin.

Entä mitä tapahtuu jos kaikki ei muutukaan miehen kosketuksesta kullaksi? Kestääkö Mourinhon pää jos pilvilinnat alkavat romahtamaan ennenaikaisesti? Miehen ego, saavutukset ja karisma lienevät riittäviä vaientamaan kritiikkiä ja seurajohdon painostusta huonojen tulosten osuessa joukkueen kohdalle tai pelitavan ollessa mahdollisesti Realin identiteetin vastainen, mutta vaikuttihan Capellokin aikanaan mieheltä jota ei niin vain potkita pois etenkään mestaruuden jälkeen. Pidän Mourinhoa kuitenkin ainakin astetta Capelloa kovempana jätkänä, joten toivottavasti ei tarvitse pelätä miehen kohtalon puolesta kauden aikana sen enempää.

Mourinhon pelitavan puolustukseksi on sanottava, ettei yhdessä ottelussa kolme maalia Barcan verkkoon viime kauden Champions Leaguessa voi olla seurausta pelkästä puolustamisesta. Eikä ketään joka pystyy samanaikaisesti loihtimaan niin millintarkan taktiikan, istuttaen samalla pelaajat tismalleen oikeisiin rooleihin toteuttamaan pilkulleen sovittuja asioita, että Barcan hyökkäyspeli tapetaan kaksi kertaa peräkkäin, sovi vähätellä. Barcaa vastaan suurimmat ongelmat ovatkin olleet Realilla juuri puolustuspäässä, joten ”Mou”  saattaa hyvinkin korjata tämän asian. Real Madridin kohdalla haluaisin kuitenkin yleisesti nähdä jälleen vanhaa kunnon ”valkoista balettia” ja olen melko skeptinen sen suhteen pystyykö ja nimenomaan haluaako Mourinho palauttaa tämän pelityylin Bernabeulle.

Suurimmat kiksit jalkapallo-otteluita seuratessani ovat nimittäin syntyneet katsellessani Realin pyörittelyä hyökkäyskolmanneksella kahdeksan miehen voimin ja sitä seurannutta upeaa maalia tai katastrofaalista vastahyökkäystä kohti omaa päätä vastustajan iskiessä neljällä kahta vastaan. Lopputuloksena 4-2 tai 5-3 voitto Iker Casillasin ollessa lopulta kentän paras pelaaja. Joku siinä vain aikanaan viehätti ja veti faniuteni puolelleen.

Pelityylistä tinkimällä Mourinho jos kuka on kuitenkin se kaveri joka voi palauttaa pokaalien haalimisen kulttuurin takaisin Madridiin. Kahden vuoden kuiva kausi olisi pian saatava päättymään. Juuri hänen taktinen osaaminen, persoonallisuutensa ja kokemus kaikkein voivat olla ne tekijät, joilla Barca pysähtyy tällä kaudella. Hän teki sen Interin kanssa viime kaudella, joten miksi hän ei voisi tehdä sitä tällä kaudella Realin kanssa?

Täytyy myös ottaa huomioon, että Real Madridin pelityyli ennen Mourinhon aikakautta on jo vaihdellut melko paljon. ”Valkoinen baletti” on jäänyt käytännössä Schusterin aikakautta lukuun ottamatta vähemmälle, ja pelaaminen on perustunut enemmän henkilökohtaisiin huippusuorituksiin. Etenkin Kakán ja Cristiano Ronaldon kaltaisten tempokuljetusten huippuosaajien hankintojen myötä peli oli viime kaudella ajoittain kukin-kuskaa-vuorollaan-tyylistä. Potentiaalia monipuolisempaan syöttöpeliin siihen yhdistettynä ajoittaiset yksilösuoritukset Madridilla ehdottomasti on, ja uskoisin sen palvelevan joukkuetta paremmin pitkässä juoksussa. Peli ei saa perustua liikaa yksittäisiin pelaajiin, olivat he hyvänä päivänä miten hyviä tahansa.

The Special One on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikkien entisten pelaajiensa mukaan suorastaan ainutlaatuinen henkinen johtaja, joka osaa oikealla tavalla samanaikaisesti rentouttaa ja sytyttää pelaajiaan. Pelatessasi kenties maailman seuratuimmassa seurajoukkueessa massiivisten paineiden alla, on elintärkeää, että on joku korkeampi auktoriteetti, joka osaa viedä enimmät paineet pois pelaajilta ja samalla saada jokaisen ladattua ja motivoitua joka ikiseen tapahtumaan. Mourinhohan on useasti myöntänytkin osan hänen media-pelleilystään olevan vain keino siirtää huomio pois pelaajista häneen itseensä etenkin suurten otteluiden alla.

Hän osaa myös psyykata pelaajiaan ja pistää heitä puntariin, minkä on kesän aikana saanut huomata etenkin ranskalaispyssy Karim Benzema. Maalinsylkijällä oli vaikeahko ensikausi kuninkaallisten riveissä, joten nyt Special One on päättänyt kokeilla kuinka hyvin Karimin sipuli kestää. Empiirisesti tutkimalla voisi sanoa ”Moun” metodien toimineen keskimäärin aika mukavasti ottaen huomioon valmentajavelhon voittamat kannut viimeisten vuosien aikana. Yksittäisistä pelaajista Balotelli ei Mourinhon psyykkausta kestänyt, mutta Benzema on pelikentällä nähtyjen eleiden puolesta sen verran tasapainoinen kaveri että hän kestää paineet.

Pieni psyykkaus ja egojen kontrolli on erittäin tärkeää juuri Real Madridin kaltaisessa joukkueessa, jossa vilisee toinen toistaan suuremmilla itseluottamuksilla varustettuja vahvoja persoonia. Mourinhon kyky käsitellä tällaisia tähtipelaajia ja saada kaikki unohtamaan liiallinen oman edun ajaminen joukkueen puolesta on merkittävässä osassa tulevalla kaudella.

Tänä kesänä pelaajahankinnat ovat olleet järkeviä, melko täsmällisiä ja ennen kaikkea kohtuuhintaisia. 250miljoonaa kesässä muutamasta pelaajasta on käytännössä hävettävän paljon. Kaikki hankinnathan ovatkin nyt olleet pääosin Mourinhon käsialaa. Kokenutta portugalilaista rantarosvoa Ricardo Carvalhoa lukuun ottamatta kaikki tulokkaat edustavat myös selkeästi uudempaa sukupolvea, ollen 23-vuotiaita tai nuorempia. Sami Khedira, Pedro Leon, Sergio Canales, Angel Di Maria ja viimeisimpänä kaappauksena todellinen helmi, Mesut Özil. Huippulahjakkaita jo suureen vastuuseen tottuneita pelimiehiä, joiden varaan voi laskea vielä useaksi vuodeksi eteenpäin.

Liuta nuoria lahjakkuuksia tarkoittanee kuitenkin osalle pelaajista passitusta ulos seurasta. Suuret seuraikonit, sanoinkuvaamattoman upeat urat Realissa tehneet, itselleni rakkaat ja ikuisesti lempipelaajiini lukeutuvat Guti ja Raul lähtivät jo. Varaan heille koko seuraavan blogini, joten nyt ei tilansäästöksi kaksikosta enempää. Khediran, Canalesin ja Özilin tulo keskikentälle sysännee Gagon, Van der Vaartin ja molemmat Diarrat yhä paksummalla tussilla mustalle listalle. Drenthen  tilannetta ei nyt tarvinne enää sen kummemmin spekuloida. Mourinho ehti tosin hiljattain jo kehaisemaan Van der Vaartin esitystä Standard Liegeä vastaan, eikä sulkenut pois ajatusta nähdä Özil – Van der Vaart, tai jopa Özil – Van der Vaart – Canales samaan aikaan kentällä.

Itse haluaisin hollantilaisen saavan näytönpaikkansa, sillä mies oli viime kaudella todella vakuuttava käytännössä aina saadessaan vastuuta. Oman mausteen keitokseen tuo kuitenkin myöhemmin syksyllä kuntoutuva maestro Kaká, joka on huippukunnossa todennäköisesti avauksen mies ja täysin ansaitusti. Viime kauden esityksillä hänen on kuitenkin turha haikailla first-eleven-statusta, eikä ole mitenkään kiveen kirjoitettua että sympaattinen brassitähti vakiinnuttaisi paikkaansa valkopaidoissa kuntoon päästyäänkään.

Realin tuore huippuhankinta, turkkilais-saksalainen pelintekijä Mesut Özil.

Di Maria ja Pedro Leon ovat puolestaan viime kaudella tilaisuutensa saaneelle Esteban  Granerolle huono uutinen ja mies jäänee enemmän penkin puolelle ensi kaudella. En pidä sitä välttämättä huonona asiana. Olen kuitenkin sen verran vähän nähnyt Pedro Leonia ja Di Mariaa, etten voi kovin voimakkain sanoin puhua kummankaan puolesta tai vastaan. Di Maria oli MM-kisoissa mielestäni laadukkaan oloinen pelimies, mutta antaa nuoren miehen näyttää vielä enemmän osaamistaan ennen enempiä kommentteja. Youtube-videot eivät nimittäin anna läheskään riittävää kuvaa yhdestäkään pelaajasta.

Uusien hankintojen kohdalla täytyy kuitenkin – ikävä kyllä – muistaa, että Real jos joku on tunnettu hätäisistä pelaajakaupoistaan. Huono kausi saattaa näin tarkoittaa giljotiinin iskua yhdelle jos toiselle nuorelle tulokkaalle. Mourinhon mahdollisesti jatkaessa tämänkin kauden jälkeen hän voisi olla se fiksumman vaihtoehdon puolestapuhuja, joka haluaa ja vaatii jatkuvuutta toimintaansa ja näin ollen Madridissa pidettäisiin kiinni nuorista kultakimpaleista. Vaikka peli ei heti kulkisikaan.

Ensi viikolla ruletti pyörähtää siis vihdoin käyntiin ja saamme nähdä mihin vanhoista ja uusista madridistoista tällä kaudella on. Ensimmäisenä viikonloppuna Realilla on edessä vierasreissu viime kauden kotijoukkuekomeettaa Mallorcaa vastaan ONO Estadilla. Vaikka olen ollut tiettyjen asioiden suhteen hieman skeptinen ja puolesta ja vastaan, jaksan jälleen sokeasti uskoa, että tämä on nyt se meidän vuosi. En kuitenkaan luovuta jos Real ei maansa liigaa voita, kunhan toiminta pysyy pitkäjänteisempänä ja järkevänä ja selkeä pelityyli- ja ideologia iskostuu taas joukkueelle. Pre-season otteluista en ikinä vedä sen suurempia johtopäätöksiä, vasta liiga-avaus kertoo missä tänä vuonna mennään. H-hetken koittaessa kaikkien tulee olla valmiita ja hyvä alku olisi kliseisesti sanottuna elintärkeä.

Tämän kesän touhu on antanut viitteitä taas vähän paremmasta, joten ei muuta kuin alla olevan fiilistelyvideon myötä Raúlin seiskapaita niskaan ja sohvalle asiaankuuluvilla kisa-mätöillä varustautuneena jännittämään La Liga-kauden alkua!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: