Pretemporada española


PANU AUTIO

Ensimmäiset pari viikkoa futsalammattilaisen elämää ovat nyt takana päin. Saavuin tänne Murciaan 25-vuotissyntymäpäivänäni neljäs elokuuta ja siitä lähtien tahti treeneissä on ollut kovaa ja opettavaista. Olen harjoitellut ElPozo Murcian reservijoukkueen kanssa, joka koostuu nuorista ja lahjakkaista edustusjoukkueesta paikkaa kärkkyvistä pelaajista. Määrittelen itseni mukaan tuohon nälkäisten nuorten joukkoon, vaikka suurin osa joukkueemme pelaajista onkin noin viisi vuotta minua nuorempia. Ikäerostamme huolimatta paikallisilla pelureilla on monilla enemmän futsalvuosia takana kuin minulla, sillä nämä pelimiehet eivät nuoruudessan ole harrastaneet ison kentän jalkapalloa (puhumattakaan jääkiekosta tai hiihdosta). Espanjassa lajivalinta tehdään useimmiten jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja niinpä futsalistat keskittyvät vain ja ainoastaan futsaliin.

ElPozo Murciassa satsataan paljon juniorityöhön ja myös seuran A-nuorten joukkue on edustusjoukkueen tavoin maan hallitseva mestari. Nuorista viime vuoden mestareista moni on tällä hetkellä mukanamme reservijoukkueessa, jonka valmennukseen on panostettu todella paljon. Joukkueemme jokaisessa tapahtumassa onkin mukana valmentaja, apuvalmentaja, fyysinen valmentaja, fysioterapeutti ja maalivahtivalmentaja. Nämä kaikki seuran toimijat ovat täysipäiväisiä ammattilaisia, jotka tekevät kaikkensa sen eteen että pelaajilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä eteenpäin futsalpelaajana. Puitteet tässä mielessä tuskin voisivat olla paremmat.

ElPozon edustusjoukkueen treenit viime keväältä. Eilen pääsin ensimmäistä kertaa tällä kaudella mukaan edarin treeneihin.

Paikallinen pretemporada eli kauteen valmistautuminen on ollut tiukkaa treeniä kahdesti päivässä. Parin ensimmäisen viikon aikana ohjelmaamme on kuulunut 11 harjoitusta. Viikonlopuille on siunattu ruhtinaalliset kolme ”saksalaista vapaapäivää” (la-ilta, su-aamu ja su-ilta). Mahtavassa 7500 katsojaa vetävässä kotihallisamme potkittavien lajiharjoitteiden lisäksi olemme viettäneet aikaa juoksuradalla hikoillen, kuntosalilla voimaillen ja painimatolla liikkuvuusharjoituksia tehden. Palautuminen on hoidettu tarvittaessa kotoisessa Tapiolan uimahallissa tutuksi tulleella rutiinilla: jäisessä vesialtaassa jalkoja huljutellen.

Kuumat 30° ja 40° celsiusasteen välillä pyörivät lämpötilat ovat sopineet isohkoille hokiresilleni erittäin hyvin. Palautuminen ja harjoitteleminen näissä lämpötiloissa tuntuu sujuvan paremmin kuin pohjoisen koleudessa. Huomattavaa ja myös hieman yllättävää on ollut se, kuinka valtavan määrän harjoitustemme ajasta käytämme venyttelyyn. Jokaisen harjoituksen venyttelemme kaikki lihasryhmät läpi kahdesta viiteen kertaan fyysisen valmentajan tiukassa ohjauksessa. Kotoisiin tottumuksiini nähden yllätävää on ollut myös se, kuinka pitkiä venytyksiä täällä tehdään.

Reservijoukkueemme ElPozo Ciudad de Murcia pelaa maan toisiksi ylimmällä sarjatasolla División de Platassa. Viime viikon torstaina kirjoitimme vuoden mittaisen sopimuksen joukkueessa kanssa, joka uutisoitiin melko näyttävästi niin täkäläisessä kuin suomalaisessakin mediassa. Vaikka reservijoukkueemme täysin ammattimaisesti toimiva porukka, eivät korvaukset päätä huimaa. Minulle pääasia on kuitenkin se, että pääsen kehittymään ja pelaamaan kovassa seurassa.  División de Plata on valtakunnallinen ammattilaissarja, jossa mukana on 19 joukkuetta kaikkialta Espanjasta. Maa tulee siis varmasti monella tapaa tutuksi kuluvan kauden aikana. Sarjakautemme alkaa lauantaina 4.9 vierasottelulla Lanzarotella. 

Diiliposeeraus urheilutoimenjohtaja Fran Serrejónin kanssa

Sitä ennen pelaamme kuitenkin 6-7 harjoitusottelua, joista ensimmäinen pelataan jo tänään keskiviikkoiltana naapurikylän Ribera Alta Tobarraa vastaan. Huomenna torstaina kohtaamme edustusjoukkueemme avauskokoonpanon miehet, mikä onkin loistava tilaisuus antaa näyttöjä sinne suuntaan. Odotan innosta pinkeänä ensimmäisiä pelejäni, sillä toistaiseksi en ole vielä päässyt pelaamaan ainuttakaan ottelua Espanjan maankamaralla. Pelin rytmi ja tempo vaativat varmasti hieman totuttelua, sillä treenien ja näkemäni perusteella vauhti täkäläisillä futsalparketeilla (kaikki ottelut pelataan paikallisen liiton päätöksellä liukkailla ja nopeilla parketeilla) on todella kovaa.

Paljon opettelemista on myös ollut joukkueemme pelikirjassa, jonka saloihin olen päässyt paneutumaan koko ajan paremmin ja paremmin. Espanjan kielellä murcialaisittain murtaen selitetyt kulmapotkut, sivurajat, prässinpurut, ylivoimat ja alivoimat tallentuvat kovalevylleni päivä päivältä tarkemmin ja selkeämmin. On selvää että taktisten kuvioiden täydellinen omaksuminen ottaa aikansa. Niiden omaksuminen on kuitenkin elintärkeää. Futsal on laji, joissa sovittujen kuvioiden toteuttaminen ja soveltaminen on äärimmäisen merkittävä osa peliä. Iltaisella olen opiskellut ja piirrellyt kämppiksinäni toimivien joukkuetovereideni kanssa heille jo aiemmilta kausilta tuttuja pelikirjan kuvioita.

Maltin säilyttäminen mukana tekemisessä on ollut iso henkilökohtainen haaste minulle. On ilmeistä, ettei kaikkia uusia asioita ja kuvioita voi oppia yhdessä päivässä eikä edes yhdessä kuukaudessa. Joukkueen valmentajat ja kokeneemmat pelaajat ovatkin tukeneet minua hyvin ja rauhoitelleet sekä kannustaneet tilanteissa, joissa uusia asioita on käyty läpi. Tavoitteenani Espanjan futsalparketeilla on edetä maltillisesti mutta määrätietoisesti ja kovin tavoittein. Toivon mukaan onnistun näyttämään parasta osaamistani loistamaan reservijoukkueen peleissä niin hyvin, että sitä kautta vakituinen pelipaikka aukeaa jatkossa myös maailman kovinpaan liigaan División de Honoriin ja sen kovimpaan joukkueeseen ElPozo Murciaan.

Loppuun mainittakoon vielä, että saamani vatsaanotto joukkueen sisällä on ollut kaikin puolin superystävällistä ja huomaavaista. Olen päässyt joukkueeseen sisään todella hyvin ja koen jo olevani osa joukkuetta. Tänään aamupäivällä sain myös seuran perinteisen virallisen ”tulokaskasteen” parturoinnin muodossa. 

Panu

Onko Pallonkaikkeudesta tulossa muotiblogi? Uusi treenipaita ja hiustyyli

 

PS. Terveiset vielä Tampereen Ilveksen pojille Maltalle. Isosti tsemppiä huomiseen ratkaisevaan UEFA Futsal Cupin otteluun! Eiköhän se jatkopaikka sieltä aukea!

Mainokset

7 Responses to Pretemporada española

 1. Panu Autio sanoo:

  Eilinen debyyttini ElPozon paidassa Tobarraa vastaan sujui loistavasti. Kotiintuomisina 4-3 -voitto. Peliaikaa tuli runsaasti ja omaksi saldokseni tehot 1+1. Maalisyöttö tuli ensimmäisessä vaihdossa kaverille tyhjiin takatolpalle ja maalin merkkautin noin kymmenestä metristä yllättäen oikealla(!!!) jalallani. Nyt hyvällä fiiliksellä kohti uusia koitoksia.

 2. Fani sanoo:

  Mahtavaa, että pääsit heti maalaamisen makuun! Askelmerkit on asetettu!

 3. Niko sanoo:

  Todellista ammattilaiselämää Panu. Nyt vaan kovan tekemisen kautta sinne liigaan missä pärjäät aivan varmasti!

  /Niko

 4. Loukku sanoo:

  Härmäläistä kärsää ja tontunmäkeläistä uhoa pakkiin vaan!

  Ja lisää päivityksiä pian!

  TSEMIÄ!

 5. kastemato sanoo:

  Onnea huomiseen sarja-avaukseen!

 6. […] kestäneen kauteen valmistautumisen, pretemporadan, jälkeen tänä viikonloppuna kaiken piti olla valmista sarja-avausta varten. Hyvin sujuneet […]

 7. […] kuulumisiani ja vaikutelmiani täältä yhdestä maailman futsalpääkaupungeista. Elokuun pretemporada españolan jälkeen jouduin paperisotkuista johtuen katsomaan sarja-avausta sivustaseuraajana. Voitokkaan […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: