Jalkapalloähky


OTTO TÄHKÄPÄÄ

Etelä-Afrikan MM-kisat ovat yhä kesken tätä tekstiä kirjoittaessa, mutta aloin silti jo pohtimaan mistä ne tulataisiin muistamaan 5, 10 tai 15 vuoden päästä. Monille näistä MM-kisoista tulevat mieleen vuvuzuela-torvet ainakin. Ja kuka voisikaan unohtaa Ranskan joukkueen järjestämää saippuaoopperanäytöstä. Kiistanalaisiset erotuomariratkaisut ja niistä virinnyt videokeskustelu tulevat varmasti myös jättämään oman merkkinsä jalkapallon historiaan. Ja toivottavasti kisojen mestarikin muistetaan vielä vuosien päästä. Itselläni ei kuitenkaan yksikään näistä näyttäisi jäävän päällemäisenä mieleen Etelä-Afrikan kisoista. Omalla kohdallani vuosi 2010 tulee jäämään historiaan jalkapallotarjonnan saturaatiopisteenä: Etelä-Afrikassa pelattiin ensimmäiset MM-kisat, jotka eivät enää sytyttäneet.

Kuluneen kevään aikana sisälläni on jäytänyt outo tunne: neljän vuoden tauon jälkeen jalkapallon MM-kisat olivat ovella eivätkä ne silti aiheittaneet suurempaa mielenliikutusta. Arvelin että kisakiima nousisi avauspotkun myötä mutta turhaan. Etelä-Afrikan kisat ova jo hyvässä vauhdissa ja hämmästyksekseni olen huomannut, että veri ei enää vedäkään television ääreen samaan tapaan kuin aiempina vuosina. Toisin kuin aiemmin, näiden kisojen kohdalla olen jättänyt täysin vapaaehtoisesti useita otteluitakatsomatta . Näin outo ja eriskummallinen käytös kaipaa perusteellista selvitystä.

Toki suurin osa peleistä on tullut edelleen väijyttyä televisioruudusta tuttuun tyyliin, mutta pikemminkin tottumuksesta kuin intohimosta. Syitä tälle kurssimuutokselle on varmasti monia: toivon mukaan olen kasvanut ihmisenä sitten Italian v.1990 kisojen ja elämään on tullut jalkapallon ohelle muutakin sisältöä opiskeluiden ja töiden muodossa. Lienee vain luonnollisista, että pikkunassikan päässäleijunut mystiikka  jalkapallon ja pelaajien ympärillä on karissut vuosien varrella. Väittäisin kuitenkin, että todelliset syyt MM-kisojen kokemaan inflaatioon löytyvät lajin sisältä ja sitä kohdanneista viime vuosien kehityskuluista.

Lapsuudessani MM-kisat merkitsivät poikkeuksellista jalkapallojuhlaa joka neljn vuoden välein yhdistivät maailman parhaat pelaajat ja joukkueet maailman suurennuslasin alle. MM-kisat olivat jotain poikkeuksellista, sillä ne tarjosivat mahdollisuuden nähdä eksoottisten joukkueiden ja niiden tähtipelaajien edesottamuksia edes joskus. Ei niin, että joskus 1990-luvun alussa edes eurooppalaisten sarjojen ottelut olisivat olleet arkipäivää suomalaisessa televisiotarjonnassa. Itselleni MM-kisojen magiikka henkilöityy kuitenkin ehkä parhaiten Carlos Valderraman hahmoon: kiharaan hiuspehkoon ja maagisiin pelintekijän taitoihin, joista saattoi nähdä välähdyksiä vain MM-kisoissa neljän vuoden väliajoin.

Valderraman huippuaikojen jälkeen jalkapallon televisiotarjonta on räjähtänyt käsiin ja tänä päivänä nettistriimien välityksellä on käytännössä mahdollista katsoa lähes mikä tahansa jalkapallo-ottelu mistä päin maailmaa tahansa. Samalla myös ottelumäärät huippusarjoissa ovat kasvaneet entisestään ja pelaajavirta maailman muista kolkista Eurooppaan on kiihtynyt kiihtymistään. Lyhyesti sanottuna jalkapallokartan mustat aukot alkavat olla pelkkä muisto menneestä.

Aktiivisesti jalkapalloa seuraaville eivät MM-kisat tarjoakaan enää juuri mitään uutta. Kisoissa pelaavat samat eurosarjoista tai viimeistä suttuisista striimeistä tai youtube-pätkistä tutut pelaajat ja vanhan kertaukseen vaihtelua tuovatkin korkeintaan hieman erinäköiset paidat joissa väsyneet tähtipelaajat kesän ajan pelaavat. Kukapa muutenkaan jaksaisi enää keskellä kaunista kesää innostua jalkapallon tapittamisesesta tunkkaisissa sisätiloissa kun oikeat jalkapallokentät vihertävät ulkosalla – varsinkin kun koko syksy ja talvi on ensin seurattu Euroopan huippusarjoja  sekä Mestareiden liigaa ja kotimaiset jalkapallosarjat ovat käynnissä aladivareista Veikkausliigaan.

En tiedä olenko näiden tuntemuksieni kanssa yksin, mutta yllättyisin jos jalkapalloähky ei olisi iskenyt kehenkään muuhun. Kaikesta huolimatta aion sitkeästi tuijottaa kisojen kaikki loput pelit mikäli vain mahdollista ja toivoa, että kisakärpänen puraisisi vaikka vasta kisojen viime metreillä. Huominen Saksa-Argentiina kutkuttaa ainakin mukavasti ennakkoon, joten ehkä toivoa on vielä olemassa.

Mainokset

6 Responses to Jalkapalloähky

 1. Pakko kuitenkin tunnustaa, että tällä hetkellä kyrsii olla töissä samaan aikaan kun Hollanti lähettää brassit paluumatkalle.

 2. Vesa Salminen sanoo:

  Vanhuus ei tule yksin 🙂

  kyllä sitä itselläkin tuli lohkovaiheen loppupuolella masu niin kylläiseksi, että jäi pari matsia väliin ilman pätevää syytä. Pari välipäivää teki kuitenkin ihmeitä ja nythän ne parhaat pelit ovat vasta edessä, siis ne pelit, joista jotkut muistetaan vielä neljän vuoden päästä.

 3. Juha sanoo:

  Joko rupeaa viikonlopun jännitysnäytelmien jälkeen sytyttämään? 🙂

 4. Martti sanoo:

  Viikonloppuna nähtiin kyllä sellaista draamaa ja niin ikimuistoisia pelejä, että ainakin itse olen viimeistään nyt täysin myyty.

 5. eikka. sanoo:

  Olen aika pahasti myöhässä, löysin sivuston vasta Panu Aution jutusta Hesarissa. Totta turisit futisähkystä, joka on tullut allekirjoittaneellekin. Syyt ovat juurikin nuo samat mainitsemasi ylitarjonta sekä yllätyksettömyys. Tämän takia olen alkanut nauttia entistä enemmän Eurosportin lähettämistä junnukisoista ja ennen kaikkea AFrican Cup of Nations on tullut hyvinkin mielenkiintoiseksi juuri sen takia, että kentällä saattaa tapahtua aivan käsittämättömiä asioita.
  Otanpa esimerkiksi tästä Nigerian alle 20vuotiaiden maalivahdin. Miehen oli ilmoitettu olevan 171cm. pitkä, mutta koko mitallaan hän kävi napsimassa palloja ympäri 18 jaardin aluetta. Joskus se lajin hienous löytyy sittenkin alasarjoista tai juuri näistä hiomattomista timanteista, joita ei (toistaiseksi) ole pilattu Euroopan kurinalaisissa huippuseuroissa…

 6. […] että osa blogimme kirjoittajista (itseni mukaan lukien) kärsi kisojen jälkeen jopa lievästä futisähkystä. Syksyn mittaan blogiimme helmiä olivat muun muassa Vesa Salmisen mielenkiintoiset näkemykset […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: