Tänään alkaa ”tiqui-taca”


PANU AUTIO

Etelä-Afrikan MM-kisoja on tähänastisen perusteella haukuttu tylsiksi. Ensimmäisen kierroksen ottelut ovat suurimmaksi osaksi olleet puolustusvoittoisia kamppailuja, joissa kunkin joukkueen päällimmäinen ajatus on tuntunut olevan tappion välttäminen. Varmaa on, että pelien intensiteetti tulee nousemaan vielä huomattavasti. Moni joukkue ei ole vielä näyttänyt läheskään parastaan. Etenkin hyökkäyspään pelaamisessa on varmasti paljon petrattavaa. H-lohkon joukkueet eivät ole kuitenkaan aloittaneet vielä urakkaansa ja uskonkin, että tämän päivän otteluissa tullaan näkemään avauskierroksen iloisinta futista. Erityisesti kehotan kiinnittämään huomiota hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan totaaliseen pallonhallintaan.  

MM-kisojen kenties suurin suosikki Espanja aloittaa siis urakkansa tänään ottelulla Sveitsiä vastaan. Espanjan ”La Rojaa” (eli punaisia) on hehkutettu ennen kisoja isosti –ja syystä. Kasassa on mielestäni kisojen nimekkäin ja tasapainoisin porukka. Joukkueen ikärakenne on sopiva, taitoa on enemmän kuin yhdelläkään muulla joukkueella ja runko koostuu maailman parhaan seurajoukkueen FC Barcelonan pelaajista. Pelin kaikille osa-alueille löytyy maailman huippuja. Casillas on yksi maailman parhaista maalivahdeista, puolustuksessa Pique ja Puyol muodostavat kisojen yhden täydellisimmistä topparipareista, keskikentällä peliä johtaa maailman hienoin jalkapalloilija Xavi ja viimeistelystä vastaava David Villa on kisojen suurin suosikki maalikuninkaaksi.    

Pelkästään hyvät yksilöt eivät takaa joukkueen menestystä. Espanjalla on kuitenkin superyksilöidensä lisäksi yksi suuri vahvuus: joukkueen pelitapa. Supertaitavat yksilöt mahdollistavat sen, että Espanjan maajoukkue pelaa maailman näyttävintä jalkapalloa, mikä osoittautui myös Euroopan tehokkaimmaksi futikseksi joukkueen voittaessa Euroopan mestaruuden kaksi vuotta sitten. Samalla tyylillä (ja pitkälti samoilla pelaajilla) myös FC Barcelona on dominoinut eurooppalaista seurajoukkuefutista viimeiset vuodet.

”La Rojan” pelifilosofian tärkein perusajatus on pallosta huolehtiminen. Kun pallo on omalla joukkueella ei vastustaja voi tehdä maalia. Välillä espanjalaista peliä katsoessa näyttääkin siltä, että kentällä pelattaisiin koko kentän höynää, jossa keskellä juoksevat yksitoista vastustajajoukkueen pelaajaa. Pelkkä pallon pitäminen ei kuitenkaan johda mihinkään ja Espanajan pelissä ihailtavaa onkin se tempo, rytmi ja rohkeus, jolla palloa liikutetaan syvällä vastustajan kenttäpuoliskolla. Jokaisella Espanjan maajoukkueen keskikenttä- ja hyökkäyspään pelaajalla on kyky tehdä itsensä vaaralliseksi pallon kanssa. Rohkeus ja kyky pitää palloa ahtaissa paikoissa hyökkäysalueella mahdollistaa huikeat pallonhallintaprosentit. Se tekee Espanjan pelistä samalla äärimmäisen vaarallista ja usein myös maalirikasta.

Espanjan kielen termi ”tiqui-taca” on syntynyt kuvaamaan peliä, jossa palloa pidetään omalla joukkueella näyttävillä syöttöyhdistelmillä. (Tiqui-taca tarkoittaa myös narusta ja kahdesta pallosta tehtyä lelua, jolla voi temppuilla rytmikkäästi. Lelusta tuleva ääni saattaa muistuttaa syöttöpelistä syntyvää ääntä ja rytmiä.)  Parhaimmillaan pallo liikkuu pelaajalta toiselle helpon näköisesti, mutta äärimmäisen nopeasti, niin että vastustajan puolustus revitään lopulta auki silmiähivelevällä syöttöpelillä.  

Tiqui-taca á la FC Barcelona:

Vastustajajoukkueiden pelaajat ja valmentajat ovat usein purkaneet turhautumistaan espanjalaisten ylivertaiseen pallonhallintaan. Muun muassa Aki Riihilahti totesi Espanjaa vastaan pelatun Palloliiton 100-vuotisjuhlamaaottelun jälkeen, että välillä kentällä tuntui siltä, että Palloliitto vanhenee toiset sata vuotta enemmin kuin Iniesta menettää pallon. Myös Thierry Henry toteaa FourFourTwo -lehden MM-kisaliitteessä, että espanjalaisilta on mahdotonta saada palloa pois. Hänellä jos jollain on asiasta varmasti runsaasti kokemusta oman seurajoukkueensa harjoituksista.

Joukkueen yhteinäisyys?

Espanjan joukkueen yhtenäisyydestä on puhuttu kautta aikain paljon. Maan historiasta johtuen eri alueiden välisten erimielisyyksien on uskottu vaikuttavan myös maajoukkueen menestysmahdollisuuksiin negatiivisesti. Tommi Hannula käsitteli aihetta ansiokkaasti tämän päivän (16.6.2010) Helsingin Sanomissa ja myös tässä jutussa todettiin, että viime vuosina joukkueen takana on seisty aiempia vuosia yhtenäisemmin. Toki esimerkiksi baskien ja katalaanien on edelleen vaikea kokea joukkuetta täysin omakseen ja eri alueiden lehdistöllä on hyvin erilainen suhtautuminen maajoukkueeseen. Esimerkiksi tällä viikolla Barcelonan lehdistöä on puhuttanut enemmän FC Barcelonan uuden presidentin valinta, kuin ”La Rojan” avaus MM-kisoissa.

Pelaajien näkökulmasta katsottuna on kuitenkin vaikea uskoa, että joukkueen sisällä pohdittaisiin poliittisia jännitteitä. Maajoukkueen pelaajat ovat pelaanneet vuosia yhdessä ja ovat hyviä ystäviä keskenään. Pitkien leirien ja turnauksien sekä lukuisten maaotteluiden aikan joukkue on hitsautunut yhteen ja uskon, että katalaanit ja madridilaiset tulevat keskenään toimeen siinä missä esimerkiksi stadilaiset ja turkulaisetkin Suomen maajoukkueessa tai venäläiset ja suomalaiset yhteisessä seurajoukkueessa. Espanjan maajoukkueen pelaajat tuntevat varmasti maansa historian ja ymmärtävät hyvin myös sen pelin, mitä esimerkiksi katalaanit joutuvat lehdistön kanssa pelaamaan säilyttääkseen suosionsa oman seurajoukkueensa fanien silmissä.

Espanjan maajoukkueen kotiotteluita ei edelleenkään viedä Kataloniaan tai Baskimaahan. Niinpä ”La Roja” pelasi MM-karsintojen kotiottelunsa muunmuassa Madridissa, Albecetessa, Coruñassa ja Meridassa. Myös mahdollinen tuleva kotikaupunkini Murcia pääsi nauttimaan viime viikolla urheilujuhlista oikein kunnolla, kun maan futsalmestaruuden lisäksi kaupunkiin saapui MM-kisoihin valmistautuva Del Bosquen suojatit. Vastikään valmistuneella Murcian stadionilla pelatussa kenraaliharjoituksessa Del Bosquen suojatit pistivät iloisen tiqui-tacan pyörimään ja  paukuttivat huikeat 6–0 -lukemat Puolaa vastaan. Erityisesti kannattaa tsekata huikean kaunis toinen maali!

Mainokset

One Response to Tänään alkaa ”tiqui-taca”

  1. […] – tai kenties kaikkein vahvimman – peli-identiteetin. Pallonhallintaan perustuva pelityyli, ”tiqui-taca”, on pyöritellyt joukkueen toisensa perään kahville ja ottanut kauden päätteeksi omansa […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: