Pohjoiskorealainen kuri vastaan brasilialainen… kuri?


TOMI LOUNIO

MM-kisat on saatu polkaistua vauhtiin. Etelä-Afrikassa on tv-kuvan perusteella huikea meininki, eikä kotisohvallakaan olo ole surkea. Odotetusti kisakatsojat ympäri maailmaa ovat kärsineet vuvuzelojen karmeasta saundista ja totuttuun tapaan kallispalkkaiset maailmantähdet syyttävät pelipalloa, kun kierre ei kurvaa yläkulmaan. Tänään koittaa kuitenkin ensimmäinen matsi, jota olen oikeasti odottanut vesi kielellä.

Otteluennakoissa huomio on keskittynyt siihen, kuinka täysin erilaiset joukkueet illan ottelussa kohtaavat. Pohjois-Korean – anteeksi, Korean demokraattisen kansantasavallan – nöyrät ja kurinalaiset pelurit saavat pysäytettäväkseen brasilialaiset sambalantiot, jotka hymyillen tanssivat läpi minkä tahansa puolustuksen.

KURINALAINEN ”SELECAO”

Totuus on kuitenkin toinen, sillä joukkueissa on tällä kertaa huomattavan paljon samankaltaisuuksia. Ensinnäkin, Dungan Brasilia on lähes sotilaallisen kurinalainen. Joukkueen sielu hahmottuu sen tärkeimpien pelaajien kautta. Kun Brasilia viimeksi voitti kisat vuonna 2002, oli turnaus huikean Ronaldo-Rivaldo-Ronaldinho -trion näytöstä. Nyky-Selecaon selkärangan muodostavat kuitenkin toppari Lucio, keskikentän konkari Gilberto Silva ja kärppämäinen keskushyökkääjä Luis Fabiano.  Ryhmän suurin tähti, Kaka, on taiturimainen, mutta pelaa aina joukkueelleen.

LUCIO

Alex Bellos kertoo loistavassa ”Futebol – Brasilialainen elämäntapa” -kirjassaan, kuinka Socratesin johdolla 1980-luvun brassimaajoukkue päätti murtaa pitkään vallalla olleen concentracao-perinteen. Termi tarkoittaa joukkueen tuomista yhteen holhoavalla tavalla, joka Socratesin mukaan juontaa juurensa silloin vallalla olleen autoritaarisen diktatuurin johtamiskulttuuriin. Sekä Dunga että vuoden 2002 mestarivalmentaja Luis Felipe Scolari nostavat kuitenkin yhtenäisyyden ja kurin yksilönvapauksien edelle. Scolari on selventänyt näkemystään näin:

”Jalkapalloilijat eivät ole tarpeeksi kypsiä käyttäytymään asianmukaisesti ennen otteluja ilman että heitä valvottaisiin. On todistettu, että seksi ennen otteluita on pahasta, mutta meidän pelaajamme eivät tee asioita kohtuullisissa määrin. Kotona he käyttäytyvät normaalisti. Poissa kotoa muiden sukupuolipartneriensa kanssa he haluavat todistaa olevansa maailman parhaita rakastajia. He menevät juhlimaan ja väsyttävät itsensä niin pahasti, että se vaikuttaa heidän esityksiinsä kentällä.”

DINHO VÄÄRÄ MIES DUNGAN PELIFILOSOFIAAN

Ville Kuusinen vaati Pallonkaikkeuden sivuilla pari kuukautta sitten Dungaa ottamaan Ronaldinhon kisakoneeseen, mutta hyvästä vireestään huolimatta ”Nauravan Taikurin” poisjättäminen on täysin looginen valinta. Olin reilu vuosi sitten Arsenalin Emirates Stadiumilla ihailemassa ystävyysottelua Brasilia-Italia. Keskiviivan tuntumassa kuudennelta penkkiriviltä pääsi todella aistimaan sen silmittömän teknisen taidon, jota brasseilla on takataskussaan. Italialaiset maailmanmestarit näyttivät kankeilta, puujalkaisilta ja mikä tärkeintä – neuvottomilta. He eivät kerta kaikkiaan tienneet, miten pääsisivät kurinalaisesti lähes koko joukkueella puolustaneen Brasilian ohi. Ainoa joka keltapaitojen riveissä ei prässäämisestä piitannut, oli nimenomaan Ronaldinho. Mies veti julkeasti lonkkaa keskiviivalla, kun jengikaverit tsemppasivat peräsuoli pitkällä.

POHJOIS-KOREAN ”SAKSALAINEN MENTALITEETTI”

Suurin ero näiden joukkueiden välillä on siinä, että Brasilian pelistä tuntuu jokainen kadunmies tietävän kaiken, kun taas Pohjois-Koreasta ei kukaan tiedä paljon mitään. Kisaliitteet ovat toistaneet samoja näkemyksiä siitä, kuinka joukkue on nöyrä ja kurinalainen, mutta syvällisempiä analyysejä on vaikea löytää.

Ehkä kummallisin heitto oli kuitenkin muuten huikean FourFourTwo-lehden ennakossa, jossa asiantuntija ”paljasti” Pohjois-Korean suurimmaksi vahvuudeksi sen, että pelaajilla ei ole mitään paineita menestyksen suhteen. Tämä on järjetön väite, jos on lainkaan tietoinen joukkueen roolin maan propagandamyllyssä. Etelä-Amerikassakin epäonniset futarit voivat tunnetusti saada kuulan kalloon, mutta jos Pohjois-Korean valtiojohto toteaa, että pelaajat ovat olleet peliesitysten tai lehdistölle annettujen lausuntojen suhteen häpeäksi maalleen, ei tulevaisuus tosiaan ole ruusuinen.

Länsimaisen median on helppo ilkkua valmentajien jäätyilyä pressitilaisuuksissa, mutta heitä syynätään Pjongjangista käsin sellaisella luupilla, että kieli on parasta pitää keskellä suuta. Pohjois-Korea pudotti sensaatiomaisesti Italian jatkosta vuoden 1966 kisoissa. Voittomaalin laukonut Pak Doo-Ik on yhä kansallissankari. Hänen lausuntonsa The Game of Their Lives -dokumentissa on avartava: ”Olen oppinut, että jalkapallossa ei ole kyse vain voittamisesta. Minne tahansa menemmekin, voimme jalkapalloa pelaamalla parantaa diplomaattisia suhteita ja edistää rauhaa.”

PAK DOO-IK OSUI ITALIAA VASTAAN 1966

Kuten kuvaan sopii, Pohjois-Korean joukkue on varmasti erittäin yhtenäinen. Ryhmän suurin tähti, tehohyökkääjä Jong Tae-Se, kertoi haastattelussa, että heillä on ”saksalainen mentaliteetti”. Germaanien tyyliä haukutaan aina tylsäksi, mutta tällä kertaa Saksa esitti Australiaa vastaan sellaista ilotulitusta, että latistavat sivuhuomautukset on syytä unohtaa. Veikkaan siis, että tämän illan ottelussa kohtaavat kaksi kisojen saksalaisinta joukkuetta.

Lopuksi vielä suuren sankarini Kari Peitsamon Kim Jong-Ilin pojille osoitetun kannatuslaulun kertsi:
”Voiton vie kapitalistien nenän alta
– Pohjois-Korean demokraattinen kansantasavalta!”

Mainokset

5 Responses to Pohjoiskorealainen kuri vastaan brasilialainen… kuri?

 1. Panu Autio sanoo:

  Hyvää analyysiä Tomppa! Bongasin muuten Peitsamon Karin tänään Old Anchorin kisakatsomosta, missä mies oli äänekkäästi kannustamassa Pohjois-Korean miehiä…

 2. Ville Kuusinen sanoo:

  Tykkäsin tekstistä paljon. Hyviä pointteja ja nyt ottelun nähneenä, ei se Brassien peli nyt niin tylsää ilman taikuria ollut.

 3. Vesa Salminen sanoo:

  Pohjois-Korea oli odotetun sitkeä, mutta mielestäni yllättävän terävä hyökkäyspäässäkin. Portugalillakin tulee varmasti olemaan vaikea peli DPRK:n kanssa. Veikkaan, että norsujen fyysisempi tyyli ja Drogba on silti liikaa..

  Tässä BBC:n sivuilta aiheeseen liittyvä juttu:

  http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/8688593.stm

  Erityisesti hilpeyttä herätti tämä:

  ”Clubs do not participate in Asian continental competitions, partly due to their failure to abide by international transfer rules, but unfortunately for Kim, Fifa were sufficiently clued up about the country to spot his attempt to fill one of the three mandatory goalkeeper places in his 23-man squad with an extra striker, Kim Myong-Won. ”

 4. Tomi Lounio sanoo:

  Vesa: Tuo veskaripulma on tosiaan erikoinen. Joidenkin lähteiden mukaan kyseinen hyökkääjä on ihan oikeasti vaihtanut pelipaikkaa veskariksi. Kuitenkin esim. BBC on ilmeisesti pitänyt kiinni siitä, että tämä on vain P-Korean joukkueenjohdon peitetarina virheensä/vilppinsä selittämiselle.

  Ville: Brasilian peli oli alussa hidasta ja tylsää, mutta ottelun edetessä he huokuivat hyytävää varmuutta siitä, että dominointi tulee johtamaan tuloksiin. Ihailtavasti he jatkoivat myllytystä, vaikka P-Korean muuri tuntui ajoittain ohittamattomalta. Silti olin aistivinani loppuvihellyksen jälkeen pelaajien kasvoilta tietoisuuden siitä, että kotiyleisö ei tule pelkästään kiittelemään – ehkä jopa päinvastoin. Brasilian tapauksessa (vrt. vaikka Tanska)joukkueen fanius on niin globaali ilmiö, että paineita tulee valtavasti koko jalkapalloilevalta maailmalta.

  Nykyfutiksessa heikompienkin joukkueiden pelikuri, yhtenäisyys ja pelaajien fysiikka ovat jo niin hyvällä tasolla, ettei ihan helppoja vastustajia ole. Treenipeleissä (esim. Espanja-Puola 6-0) ja MM-kisojenkin lohkovaiheen vikoissa, mahdollisesti merkityksettömissä, peleissä voidaan silti nähdä murskalukemia, kun henkinen vireys ja tahtotila eivät ole kohdillaan.

  Helppoja murskavoittoja ei enää tärkeistä matseista siis ole luvassa. Tämä taas nostaa Messin neljän Arsenalia vastaan ammutun osuman arvostusta entisestään.

  Panu: Kiitokset Kari kisafiiliksien välittämisestä! On aina hyvä kuulla, että ihmisillä riittää intohimoa ja tunteen paloa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: