Jogi Löwin Mercedes – eli Saksa MM-kisoissa


SUPERVAIHTOPELAAJA LAURI J. KALLIO

Wer wartet mit Besonnenheit
der wird belohnt zur rechten Zeit
Nun, das Warten hat ein Ende
Leiht euer Ohr einer Legende

– Rammstein

[ken odottaa kärsivällisesti
hänet palkitaan ajallaan
nyt odotus on ohi
kuulkaa legendaa]

Saksa pelaa MM-kisoissa D-lohkossa yhdessä Ghanan, Australian ja Serbian kanssa. Germaanien kisaurakka alkaa sunnuntaina Australia-ottelulla. Seuraavassa neljässä luvussa nuotitan hieman Mersun tulevaa rallia Etelä-Afrikan savannilla.

Vahvuudet

Saksa on Saksa

Kisat kuin kisat, Saksa ei ole kenenkään toivevastustaja. Germaanit kun ovat arvokisojen ehdoton kestomenestyjä. 2000-luku ei ole ollut poikkeus: kaksi kakkossijaa ja yksi kolmossija.

Kuten niin usein ennenkin, Saksaa ei ole ennakoitu kisojen kärkikolmikkoon, mutta paperilla Saksan joukkue on iskukyvyltään viime arvokisojen tasoa. Kisojen järjestämistä Etelä-Afrikassa voi myös jossain määrin pitää hyvänä asiana saksalaisille. Kaksissa viime kisoissa (Saksan MM-2006 ja Sveitsi/Itävalta EM-2008) Saksa pelasi enemmän tai vähemmän kotiyleisön silmien alla. Nyt joukkue saa keskittyä rauhassa, eikä Etelä-Afrikan talvinen sää tuota ongelmia Nationalmannschaftille.

Taktiikka

Joachim Löwin Saksa on taktisesti ehdottomasti kisoja parhaimpia joukkueita. Löw on loistava taktikko, joka tuntee miehistönsä läpikotaisin. Pelitapa on joukkueella selkäytimessä. Joukkuekuri on ehkä kisojen paras. Saksan kuuluisa ”turnauskunto” on varmasti totulla tasolla. Voisi sanoa, että tässä suhteessa Saksa on jokaisen maajoukkuevalmentajan toivejoukkue. Toisin kuin esimerkiksi Capellolla & Englannilla tai Svenniksellä & Norsunluurannikolla, on Löwillä & Saksalla takanaan pitkä avioliitto.

Heikkoudet

Loukkaantumiset

Saksa on tunnettu joukkueena, joka ei yhtä miestä kaipaa, ts. Saksa on perinteisesti ollut riippumaton yksittäisten pelaajien loukkaantumisista. Joka tapauksessa jos Saksa yhtä miestä kaipaa, se mies on ehdottomasti alustavan MM-ryhmän ainoa Bundesligan ulkopuolinen pelaaja, Görlitzin lahja maailman jalkapallolle, Michael ”Kenraali” Ballack. Ballackin roolina joukkueessa on ennen muuta henkinen johtajuus, eikä hänelle tässä roolissa ole selkeää korvaajaa.

Löw nimesi Bayern-puolustaja Philipp Lahmin Ballackin korvaajaksi. Sympaattinen eteläsaksalainen on ehdotonta kapteeniainesta, mutta luonteeltaan erilainen kuin Ballack. Varakapteenina häärivä keskikentän johtaja Bastian ”Basti” Schweinsteiger sitä vastoin on Ballackin hengenheimolainen, mutta nimenomaan henkisellä puolella ei vielä yhtä karismaattinen johtaja.

Toiseksi Saksan ryhmästä uupuu Schalke-jyrä Heiko Westermann. Avauskokoonpanon topparin loukkaantuminen on joukkueelle kuin joukkueelle aina takaisku. Löwin joukkueeseen kuuluu vain kuusi keskikenttämiestä. Vaikea sanoa, kuinka paljon päätökseen vaikuttivat Rolfesin, Träschin ja Ballackin poisjäänti. Toisaalta Lukas ”Prinssi” Podolski on nimetty joukkueeseen hyökkääjäksi. 2008 kisojen perusteella hänet voisi laittaa myös keskikentälle.

Haasteet

Muutoksia edessä

Saksan laaja-alaisen urheilumenestyksen avaintekijöitä on jatkuvuus. Jalkapallomaajoukkue ei ole poikkeus. ”Klinsi” ja ”Jogi” aloittivat viimeisimmän nuorennusleikkauksen vuoden 2006 kotikisoissa. Nyt niiden karkeloiden kokeenempi kaarti onkin siirtymässä tai jo siirtynyt syrjään. Naiskatsojien rakastamat ja mieskatsojien pelkäämät maalivahtijumalat King Kahn ja Jens Lehmann ovat väistyneet. Keskikentän jyrät Frings ja Ballack seuraavat niin ikään kisoja kotisohvilta. Myös valmentaja Löw on uumoillut maajoukkuepestinsä päättyvän näihin kisoihin.

Nämä muutokset eivät tule yllätyksenä. Kysymyksiä herättää se, miten joukkue asennoituu näihin muutoksiin. Asennoituvatko pelaajat turnaukseen ”vanhan joukkueen viimeisenä” vai ”uuden joukkueen ensimmäisenä” turnauksena? Toisin sanoen näkevätkö pelaajat Etelä-Afrikan kisat vain välikisoina? Tällainen asenne on saksalaiselle mentaliteetille hyvin vieras – saksalaisethan osallistuvat turnauksiin vain voittaakseen ne – mutta vaara on aina olemassa.

Usein jalkapallossa toisen onni on toisen epäonni, ja erityisesti Kenraali Ballackin poisjäänti saattaa avata jollekin oikotien tähtiin. Ovatko nämä Toni Kroosin kisat? Lunastaako alle 21-vuotiaiden maajoukkueen tähti Mesut Özil häneen ladatut odotukset? Seuraako epäonni Super-Mario Gomezia viime kisojen tapaan?

Pelin ailahtelu

Saksaa on pidetty joukkueena, joka parantaa suoritustaan turnauksen edetessä. Usein  Saksa onkin pelannut kisojen parhaan ottelun juuri finaalissa. 2000-luvulla germaanit ovat kuitenkin jäänet kahdesti myös alkulohkoon. Konetta ei ole saatu käyntiin ajoissa. Tämän turnauksen kannalta mielenkiintoisinta on kuitenkin Löwin Saksan ailahtelevuus viime EM-kisoissa.  Joukkueen peli aaltoili pitkin turnausta, ja finaalissa nähtiinkin poikkeuksellisen epävarma Saksa.

Löwin joukkueessa ei puutu hyökkäysvoimaa, mutta kostautuuko peliä tasapainottavien Ballackin ja Rolfesin poissaolo viimeisen kymmenen minuutin takaiskumaaleina? Luovuutta Saksalla on nyt enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta riittäkö germaanien taitotaso pitämään palloa täydet 90 minuuttia? Kuinka hyvin nyt valittu miehistö pärjää Saksan perinteisillä vahvuusalueilla?

Summa summarum

Tavaksi on muodostunut päättää Saksan kisaennakko olisi erääseen Gary Linekerin kuluneeseen lausahdukseen. Sortumatta siihen totean vielä puisevammin, että Saksa on Saksa vaikka voissa paistaisi.

Sen lisäksi odotan kuitenkin joukkueelta aiempaa enemmän väriä. Annan kaiken kunnioituksen ”Bundestrainer” Löwin uusille avauksille germaanifudiksessa ja uskon, että bratwurstimyllyyn on heitetty täksi kesäksi muutama yllättäväkin mauste.Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: