Kisaliitteiden äärellä


TANELI HEINONEN

Ensimmäinen matsi on jo ehditty pelata, mutta linkkivinkkien listaamisen jälkeen lienee silti vähintäänkin oikeudenmukaista tehdä edes pieni diskurssianalyysi kaiken maailman blogien ja sosiaalisen median ikeessä painivan painetun sanan maailmaan. Kuten Vesa Salminen totesi Veikkausliigaliitteiden yhteydessä, tietämyksen lisääminen on omiaan lyömään bensaa innostuksen liekkeihin. Eri lehtien MM-kisaliitteissä ei ehkä ole valtavasti lisätietoa futismaailman tapahtumia herkeämättä ajantasaisesti internetissä seuraavalle lajiniilolle, mutta kiinnostavia näkökulmia ja hyviä kirjoituksiakin löytyy. Lisäksi kisaliitteen luetuttamalla voi saada suotuisampaa seuraa mahdollisista puoliväkisin kisoja seuraavista asunnonjakajista. Tehkäämme siis lyhyt katsaus muutamiin yleisimmin lehtipisteistä saatavilla oleviin vaihtoehtoihin.

Veikkaajan kisaextra

Veikkaaja tarjoaa analyysipaketissaan yhden sivun tekstin jokaisesta joukkueesta, arvion ihannekokoonpanosta, muutaman lauseen analyysit pelaajista ja valmentajasta, sekä laajemman käsittelyn jokaisen joukkueen avainpelaajasta. Laajemmat reportaasit on laadittu USA:n, Ghanan ja Slovakian jalkapalloilusta. Laajempi analyysi Rudi Völlerin haastattelun kera löytyy myös Saksan menestystraditiosta ja lisäksi henkilökuvat Espanjan Davideista, Villasta ja Silvasta, sekä luonnollisesti Messistä ja Maradonasta. Henkilökuva Messistä on itse asiassa melkoinen taidonnäyte suhteessa siihen, että toimittaja on todella päätynyt Kataloniaan asti lehdistötilaisuuteen, eikä ymmärrä Messin puheesta mitään.

Joukkueanalyysit, otteluohjelma, fakta- ja historiapaketti toimivat varsin hyvänä taustamateriaalina kisojen seuraamiselle. Loistavana bonuksena on Veikkaajan kohdalla mainittava kaupan päälle tuleva tarravihko, josta bongaa näppärästi pelaajien seurat, syntymäajat ja pelipaikat. Nostalgia-arvo on korkea, mutta lapsuusmuistojen verestelyä on haitannut, etten ainakaan itse ole vielä löytänyt yhtäkään kauppaa, jossa myytäisiin tarroja ilman, että uusi tyhjä albumi pitää ostaa samalla.

Lainaus: ”Eurooppalaisia pidetään henkisesti vahvoina, mutta ovatko he henkisesti vielä yhtä vahvoja, kun he ovat Afrikassa? Tämä on hyvin erityinen paikka…” -Adebi Pele, entinen ghanalainen huippupelaaja, joka oli mukana lobbaamassa kisoja Afrikkaan.

Urheilulehden MM-Futis 2010

Urheilulehdessä tunnetaan liiketoimintaympäristö ja tiedetään mikä myy, joten kanteen on lätkäisty Englannin ykköstykin Wayne Rooneyn komea kasvokuva. Laajempi analyysi englantilaisesta jalkapallosta koskee sen työväenluokkaisuutta, aihe johon törmäsin aiemminkin eräässä tyylikkäältä vaikuttavassa blogissa. Mukana ovat myös mm. Marco Manson analyysi brasilialaisen pelityylin muutoksesta eurooppalaistakin eurooppalaisemmaksi ja Espanjan joukkueen luonneanalyysit pelaaja pelaajalta. Urheilulehti on löytänyt Veikkaajan kanssa saman kestoaiheen ja tehnyt myös analyysin saksalaisen jalkapallojärjestelmän kestomenestyksen saloista.

Joukkuekohtaiset analyysit ovat suppeat puolen sivun tekstit ja pelaajalistat, joita kuitenkin maustavat mukavasti Gert Remmelin joukkueiden pelillisiä aspekteja kartoittavat arviot, joita lukisi mielellään laajempinakin versioina. Veikkaajan tavoin Urheilulehden ongelmana on, että se myydään periaatteessa vain kytkykauppana, jolloin joutuu kantaa yhden ylimääräisen surkean iltapäivälehden paperinkeräykseen. Tästä säännöstä eivät kuitenkaan pidä orjallisesti kiinni kuin Stockan tädit, joten katso mistä lehtesi ostat.

Lainaus: ”Kenenkään hyökkäyspään pelaajan taso ei ole enää irrallaan yhdestä käsitteestä. Se käsite on peli-identiteetti.” Topias Kauhalan kiteytys, siitä miksi maailman paras jalkapalloilija Lionel Messi on pettymys MM-kisoissa.

FourFourTwo

Lehdessä luonnollisesti englantilaisnäkökulma, mutta myös FourFourTwo on onnistunut tekemään artikkelin otsikolla: Why Germany always do well. Haastattelussa mm. Iniesta, Pirlo ja Capellon viisi leijonaa, joista mies tosin valitsi vain neljä kisoihin Walcottin jäädessä Fish & Chipsien äärelle Lontooseen. Mukana tulee Niken (sponsori mainittu – odotan ilmaisia lenkkareita) kanssa yhteistyössä kasattu 68-sivuinen Guide to World Cup, jossa esitellään lohkoittain joukkueet yksi kerrallaan ja nostetaan jokaisesta yksi pelaaja, joka voi kirjoittaa tulevaisuuden.

Erilaisia listoja, vedonlyöntikertoimia ja arvosanoja on hengästyttävä määrä, mutta periaatteessa Niken liite toimii pätevänä perusoppaana ja lehdessä on lisää matskua ainakin Englannin kannattajan mieleen.

Lainaus: In Paris, Thierry Henry said it all: ”You can’t get the ball off them” Puhe luonnollisesti Espanjan joukkueesta.

Offside

Allsvenskanissa pidetään kisataukoa, vaikka mukana onkin vain kaksi pelaajaa [1], joten laadukas ruotsalaislehti Offside omistaa 196 sivua jalkapallon MM-kisoille. Perspektiivi on toki ruotsalainen ja siinä missä Urehilulehti tyytyy tuomitsemaan Sven-Göran Erikssonin rahanahneeksi playboyvalmentajaksi, joka haluaa vain kerran vielä paistatella isoissa karkeloissa, menee Offside huomattavasti syvemmälle 16-sivuisella haastatteluilla höystetyllä henkilökuvallaan. Dungan ja Maradonan vastakkainasettelua ruotiva juttu, kuten Offsiden muutkin laajemmat artikkelit, on äärimmäisen mielenkiintoista luettavaa. Lyhyt vertailu kisojen toisen ruotsalaisvalmentajan, Nigeriaa luotsaavan Lars Lagerbäckin ja Maradonan välillä on omiaan aiheuttamaan kahvien pärskähtämisen lehden sivuille.

Itse kisalohkot Offside käy läpi vain lyhyesti poimien jokaisesta lohkosta yhden potentiaalisen mestarisuosikin ja analysoiden muut joukkueet vain muutamalla lauseella. Offside toimii kuitenkin oivallisena lisälukemistona jonkin perinteisemmän kisaliitteen ohella ja on ylivoimaisesti miellyttävin tapa verestellä pakollisen toisen kotimaisen opiskelusta tarttunutta kielitaitoa.

Lainaus: ”England kommer aldrig att vinna VM. I förra årets Champions League spelade över 100 brassar och 15 engelsmän. Det säger allt.” Sir Alex Ferguson ei usko Englannin menestysmahdollisuuksiin edes vähää alusta.

Yhtenä vinkkinä mainittakoon vielä Hesarin Teema-liite, joka ratsastaa myös jalkapallolla, vaikkei suoranaisesti keskitykään MM-kisoihin. Tämä voi olla ihan toimivaa luettavaa etenkin mahdollisille perheenjäsenille, jotka ihmettelevät miten jalkapallo voi olla mukamas noin iso juttu. Lataa omat mielipiteesi kisaliitteistä ja anna vinkit mahdollisista muista liitteistä. Itse ainakin homehdun mielelläni kisojen aikana myös printtimedian äärellä.


[1] Alkukauden kontanneen AIK:n pelaajat Sebastian Eguren Uruguayssa ja Miran Burgic Sloveniassa

Mainokset

One Response to Kisaliitteiden äärellä

  1. Vesa Salminen sanoo:

    Mulla on luennassa Kickerin kisaliite. 219 sivua haastatteluita, analyyseja, joukkuekuvia, pelaajalistat jne.. näiden lisäksi jokaisesta jengistä ainakin sivun juttu, kovimmista 2 sivua. Kaikki saksalaisen jalkapallojournalismin laadulla toteuttu. Saa Akateemisen lehtiosastolta, hinta 7,20.

    Olin vähän pettynyt urheilulehden liitteeseen. Tosin se juttu Espanjan joukkueesta oli erittäin mielenkiintoinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: