Lohko D: Vain yhtenäisyys pelastaa serbit


VESA SALMINEN

”Taitavia yksilöitä, mutta epäyhtenäinen joukkue”. Fraasi liitettiin usein Jugoslavian maajoukkueeseen, jonka menestyksen esteenä pidettiin helposti kuumenevaa balkanilaista verta tai kansallisia ristiriitaisuuksia. Jugoslavian seuraajavaltiossa, Serbiassa, on kuitenkin vannottu yhtenäisyyden nimeen jo keskiajalta lähtien.

Vain yhtenäisyys pelastaa serbit. Samo sloga Srbina spasava. Само слога Србина спасава. Yhtenäisyyden vala on ikuistettu Serbian viralliseen vaakunaan, jonka neljä kyriilistä s-kirjainta komeilevat myös kisojen tiiviimmän puolustuslinjan edustajien (Kolarovin, Suboticin, Vidicin ja Ivanovicin) paidanrintamuksissa heidän astellessa 13. kesäkuuta Ghanaa vastaan Pretorian stadionin viheriölle.

Serbian maajoukkueen logo

Serbian maajoukkueen logon sanoma: “Vain yhtenäisyys pelastaa serbit”.

Serbian kansallisessa historiankirjoituksessa Stefan Nemanjan perustama Nemanja-dynastia (1166-1371) korostuu Serbian kulttuurin, sivilisaation ja identiteetin pohjana. Erityisesti Stefan Nemanjan nuorimman pojan ja Serbian ortodoksikirkon ensimmäisen arkkipiispan, Rastko Nemanjan, joka myöhemmin on opittu tuntemaan nimellä Pyhä Sava (Sveti Sava), aikaiset kulttuuriset saavutukset ovat serbialaisuuden kovinta ydintä. Tai ainakin sellaisina ne halutaan Serbian suuressa kertomuksessa esittää. Legendan mukaan myös neljä kyriilistä s-kirjainta ovat peräisin tuolta samalta ajalta, jolloin serbit joutuivat puolustautumaan ylivoimaista vihollista, Roomaa ja katolista kirkkoa vastaan.

Muutamia vuosia myöhemmin (1389), Kosovo Poljen kentällä, joutui serbien yhtenäisyys jälleen koetukselle. Tällä kertaa vastustajana oli mahtava Ottomaani-imperiumi. Serbia kärsi tappion, joka tiesi kenties lopullista iskua Serbian keskiajan kuningaskunnan kukoistukselle. Serbian nationalistisessa kansanperinteessä moraalinen voitto kuuluu kuitenkin serbeille, sillä heidän silloinen johtajansa ruhtinas Lazar – jonka vaimo kuului Nemanja-sukuun – valitsi tappion ja taivaallisen maakunnan ennen voittoa ja maallista mammonaa.

Dynastiat menevät ja tulevat, mutta niihin perustuvat myytit symboleineen voivat elää kansanperinteenä vuosisatoja. Välillä nämä myytit valjastetaan nationalismin pimeiden voimien avuksi, kuten Slobodan Milosevicin puhe Kosovo Poljen taistelun 600-vuotispäivänä räikeästi osoittaa. Välillä näitä myyttejä ja niihin liittyviä symboleja liitetään tapahtumiin, joiden avulla voidaan tuoda iloa sadoille tuhansille ihmisille. Kyse on tietenkin perjantaina alkavista jalkapallon MM-kisoista.

Toki urheilulla ja jalkapallolla on oma synkkä historiansa nationalismiin liittyen. Täsä kansallisten myyttien pahasta voimasta jalkapallomaailmassa ääriesimerkin kertoo se, että yli 600 vuotta Nemanja-dynastian hajoamisen jälkeen, neljä kyriilistä s-kirjainta komeili edellisessäkin kirjoituksessani mainittujen Arkanin sotureiden hihamerkeissä heidän kylväessään kauhua Bosniassa. Monet heistä oli rekrytoitu Punatähden huligaanien riveistä.

Arkan's Tigers ja neljä s-kirjainta

Kansallisten myyttien ja symbolien sitkeydestä ja hyvästä potentiaalista jalkapallomaailmassa kertoo puolestaam se, että  nämä samat neljä s-kirjainta komeilee yhä Kuningas Nemanjan rinnassa hänen johtaessaan puolustuslinjansa jälleen uuteen sankarilliseen taisteluun isänmaan puolesta. Tässäkin taistelussa vain yhtenäisyys voi heidät pelastaa, mutta toisin kuin Jugoslavian aikoina, Serbian joukkueelle sen pitäisi olla paljon helpompaa.

Tällä kertaa taistelukenttänä ei ole Kosovo Polje vaan Etelä-Afrikan vihreät nurmet. Eikä taistelun seurauksena nähdä uusia ruumiita Balkanilla, vaan ilon kyyneleitä – ainakin jos veikkaukseni kisojen mustaksi hevoseksi toteutuu.

Kuningas Nemanja

– Serbian kansallisesta historiankirjoituksesta kiinnostuneille suosittelen esimerkiksi Branimir Anzulovicin teosta Heavenly Serbia: From Myth to Genocide. Toinen Serbian suositeltava teos on The Road to War in Serbia, jossa on myös Ivan Colovicin mielenkiintoinen artikkeli Milosevicin ajan serbihuligaaneista ja Arkanin huligaanisotureista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: