Punainen perspektiivi: Euroopan paras seurajoukkue 2010


LAURI J.KALLIO

”Ilman mielipiteitä ei syntyisi keskustelua – ja sehän olisi tylsää.”

– Bror-Erik Wallenius

Saksa vastaan Italia, Mestari vastaan Oppipoika. Eurooppalainen seurajalkapallo huipentuu lauantaina Madridissa pelattavaan Mestarien liigan loppuotteluun, jossa kohtaavat Etelä-Saksan suurseura FC Bayern München ja finaalin ensikertalainen Internazionale Milano Italiasta.

Lähtökohtia

Mielestäni Madridin illassa kohtaavat ehdottomasti kaksi tämän hetken parasta seurajoukkuetta. Vastakkain ovat Italian ja Saksan tuplamestarit. Inter saavutti tällä kaudella häkellyttävän viidennen perättäisen scudetton. FC Bayern ei puolestaan jättänyt mitään sattuman varaan nuijimalla rakkaan vihollisensa Werder Bremenin peräti 4-0 Saksan cupin finaalissa. Tulokset eivät kerro kaikkea, mutta paljon kuitenkin.

Edes itse Francesco Totti ei pystynyt pysäyttämään sinimustaa myrskyä:

Sanoipa Sir Alex mitä tahansa, on tosiasia, että finaalikaksikko tiputti keväällä kaksi lupaavinta englantilaismenestyjää ja vieläpä varsin suvereeneilla esityksillä. Nerazzurrin puolesta on sanottava, että matka kohti finaalia ei juuri olisi voinut olla vaikeampi. Vastassa oli kuitenkin paperilla ehkä kaksi maailman kovinta pelaajamateriaalia ja tuoreet Espanjan ja Englannin liigamestarit. Eikä vähätellä sovi saksalaisiakaan: 3-0 tilanteesta Old Traffordilla välieriin oli vahva näyttö joukkueen henkisestä kapasiteetista.

Molemmat joukkueet saavat jalkeille suurin piirtein parhaan miehistönsä. Kausi on jälleen ollut pitkä, mutta joukkueet pääsevät kentälle olosuhteisiin nähden hyvin levänneenä. Gudjohnsenkaan (ks. http://yle.fi/urheilu/lajit/jalkapallo/mestarien_liiga/2010/05/mourinho_huolissaan_tulivuoresta_1691778.html) ei ole valmistautumista haitannut.

Taktiikka über alles

Finaalissa kohtaavat ennen muuta kaksi taktisesti edistynyttä ja ennakkoluulotonta huippujoukkuetta. Molempien joukkueiden etenemistä Madridin iltaan on leimannut oikea-aikainen reagointi ottelun edetessä. Väli- ja puolivälierissä molemmat joutuivat reagoimaan muun muassa yhden miehen alivoimaan ja aikaiseen takaiskumaaliin.

”The Special One” on valmentanut 2000-luvulla kolme eri seuraa Mestareiden liigan finaaliin. Erityisesti Barcelona-otteluissa José antoi näytöksen kyvyistään kyykyttämällä Guardiolaa aina toisen osaottelun kyseenalaiseen T. Mottan ulosajoon asti. Uskon, että ilman tuota punakorttia olisimme nähneet hyökkäävän Interin ensimmäisen puoliajan lopussa tai toisen puoliajan alussa.

Sen ottelun perusteella Barcelonan Busquets haaveilee Hollywood-urasta:

FC Bayern on puolestaan sisäistänyt van Gaalin pelifilosofian juuri silloin, kuin se on ollut kaikkein tärkeintä. Punaiset ovat pelanneet huhti- toukokuun ehdottomasti kauden parasta peliään. Van Gaal on kehuskellut, kuinka hyvin Bayernin pelaajat ovat omaksuneet hänen taktiikkansa. Samaan hengenvetoon hollantilainen on lupautunut jatkamaan punalaivan peräsimessä myös triplan saavuttamisen jälkeen. Aikaisemmin van Gaal oli puhunut triplasta hänen Bayern uransa kruununa: sen jälkeen ei olisi mitään voitettavaa. Muutenkin tuttuun tapaan saksalaisten leirissä on oltu laajalla rintamalla ehdottoman itsevarmoja finaalin suhteen.

Aloysius Paulus Maria van Gaal tekee selväksi, kuka on kapteeni laivassa:

Tärppejä

Bayern-fanina huomioni kiinnittyy kuitenkin ennen muuta mustasinisten puolustukseen. Lúcio – ehdotonta maailman ehdotonta topparieliittiä – lähti täksi kaudeksi FC Bayernin ex-varakapteeni lähti Milanon aurinkoon. FC Bayern ei yleensä ole epäröinyt uudistaa materiaaliaan ”hyvän sään aikana”, ja useimmissa tapauksissa olen ollut seurajohdon kanssa samoilla linjoilla joukkueen uudistamisesta. Esimerkkinä mainittakoon Luca Tonista luopuminen. Joka tapauksessa juuri Lúcion tontti aiheuttaa allekirjoittaneelle eniten sydämentykytyksiä. Varmasti myös herralle itselleen Etelä-Saksan punakoneen kohtaaminen finaalissa tuo aivan oman lisänsä, sillä hän on yhä Saksanmaalla sankari.

Bayernilta puuttuu finaalista ”100 miljoonan euron mies” Franck Ribéry. En usko Kaiser Franckin puuttumisen tuntuvan kovinkaan paljoa Bayernin pelissä: pelitapa pysyy samana. Tosin Scarface on parhaimmillaan vahvistus mille tahansa seuralle. Viime kauden joukkueelle miehen puuttuminen olisi kuitenkin ollut isompi isku kuin mitä se on nykyjoukkueelle.

Interiltä puuttuu varmuudella keskikentän lukko T. Motta. Hän olisi todellakin tarpeellinen kortti Mourinhon korttipakassa, mutta se on pieni murhe, jos (kuten huhuttu on) Wesley Sneijder ei pääse finaaliin. Hänen tasoisensa pelimiehen puuttuminen on aina ikävä asia, mutta Madridin finaalissa jännitystä lisäisi vielä Robbenin ja Sneijderin kohtaaminen: viime kaudella yhdessä Real Madridissa pelanneet hollannin maajoukkuemiehet kohtaavat ex-seuransa stadionilla.

Lauantain ottelussa kysymyksiä herättää varsinkin Bayernin nuoriso-osasto. Kauden todellinen komeetta Thomas Müller paikutti Bundesligan mestaruuden käytännössä ratkaisseessa ottelussa hattutempun, mutta Mestareiden liigassa nuorukainen ei ole juuri maaleilla mässäillyt. Thiago Mottan poissaolo voi tarjota Müllerille enemmän tilaa Cambiasson keskittyessä Schweinsteiger-van Bommel kaksikkoon. Joachim Löw on omalta osaltaan tukenut punaisten nuoria nimeämällä peräti seitsemän pelaajaa ryhmään, josta lopullinen Saksan kisajoukkuea valitaan. Mukana siis nuorukaiset Badstuber ja Müller.

Toinen mielenkiintoinen kysymys on kaksikko Klose-Gomez. Taktisessa mielessä näkisin Klosen olevan järkevä aloittaja, joka vaihdettaisiin toisella puoliajalla Gomeziin. Van Gaal on kuitenkin peluuttanut myös huippukunnossa olevaa Ivica ”Ivi” Olicia kärjessä. Kaiser Franckin poissaolo saattaa kuitenkin siirtää Ivin laidalle. Huippukuntoiset Stefan Kießling ja Cacau ovat vakavasti haastaneet Bayern-kaksikon aseman maajoukkueen ykköshyökkääjinä.

Summa summarum

Kun vastakkain on kaksi taktisesti valveutunutta ja kurinalaista joukkuetta, voi finaali ratketa lähes mihin tahansa. Uskon, että näiden joukkueiden kohdalla halu voittaa on suurempi kuin pelko hävitä. Varsinkin ensimmäiseksi häviölle joutuva joukkue tuskin kaihtaa radikaalejakaan muutoksia pelitavan muutoksessa. Juuri pelitilanteisiin reagointi on se, mikä jäi finaalikaksikon vastustajilta kevään otteluissa puuttumaan. Toisin sanoen kyseessä on ottelu, joka todellakin pelataan loppuun asti.

The Special One:n sormi Camp Noulla:

Luulen, että Bayern pystyy Interiä paremmin paikkamaan omia heikkoja kohtiaan. Nykyjalkapallossa peli ratkeaa keskikentällä, ja mielestäni punaiset marssittavat kentälle tällä hetkellä Euroopan parhaan keskikentän Kaiser Franckin poissaolosta huolimatta. Bror-Erik Walleniusta lainatakseni: ”Maaleihinhan tämä ottelu ratkeaa tai sitten siihen, että niitä ei tehdä.” Uskonkin, että Bayernin kyky luoda maalipaikkoja paikkaa riittävästi puolustuksen ajoittaista haparointia.

Veikkaan myös, että van Gaalin Mourinhoa aktiivisempi pelitapa tuottaa pitkässä juoksussa paremman tuloksen. Tällä kaudella nähdyn perusteella on van Gaalilla hihassaan vielä pari ässää enemmän kuin Josélla.

Tulosveikkaus

Ottelu päättyy varsinaisella peliajalla punaisille 2-1, tai 5-4 rankkareilla varsinaisen peliajan päätyttyä 1-1 tulokseen.

”It is said that if you know your enemies and know yourself, you will not be imperiled in a hundred battles; if you do not know your enemies but do know yourself, you will win one and lose one; if you do not know your enemies nor yourself, you will be imperiled in every single battle.”

– Sunzi


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: