Pomputteluenkkoja


PANU AUTIO

Juniorivuosilta muistan ajat jolloin pelimiehen taidot mitattiin pomutteluennätyksen perusteella. Kovia jätkiä olivat ne joiden ennätys oli yli sadan. Itse sain hinattua oman ennätykseni satasen paremmalle puolelle vasta vähän jälkijunassa –ja sekös syletti. Pelikentällä pomputtelukuninkaiden kepittäminen oli kuitenkin parasta balsamia haavoille.  

 Ikäluokkani ehdoton mestari oli FC Kasiysin Jarkko Vähäsarja, joka oli kesyttänyt pallon 12 vuotiaana paremmin kuin kukaan muu. Koko jalkapalloileva Suomi kohahti, kun nuorimies kirjautti itsensä Guinessin ennätysten kirjaan pompputelemalla Laaksolahden legendaarisessa kuplahallissa noin 12 000 kertaa. Kanssapelaajien kunnioituksella ja ihailulla ei ollut rajoja.

Jakke Vähäsarja pelasi aktiiviuransa viimeisen kauden Atlantiksen riveissä

Teknisten taitojen merkitystä futiksessa ei pidä väheksyä, mutta pimputtelutaidot eivät tietenkään takaa uraa ammattilaiskentillä. Myöskään Vähäsarjan Jaken ura ei jatkunut ihan terävimmälle huipulle saakka, vaikka mies pelasikin useita otteluita nuorten maajoukkueissa ja debytoi myös Veikkausliigassa Allianssin paidassa. Nykyisin mies keskittyy opintoihinsa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Jalkapallolla temppuilu eli freestyle futis on kasvattanut suosiotaan hurjasti viime vuosina. Enää ei pelkkä pomppujen määrä ole se juttu, vaan eniten respectiä keräävät ne jotka hallitsevat näyttävimmät temput. Kikkailua ja temppuilua on toki harratettu futiksen parissa aina, mutta youtuben aikakaudella uusien temppujen harjoitteleminen ja jakaminen on noussut täysin uudelle tasolle. Myös Suomesta löytyy todella kovia nuoria jätkiä, jotka ovat kesittyneet pallon kuin sen kuuluisan puurolusikan. (Kts. video lopussa!) 

Puolitoista vuotta sitten pääsin seuraamaan Red Bullin järjestämiä freestyle futiksen MM-skaboja, jotka pidettiin Brasilian Sao Paolossa. Suomea kisoissa edusti Daniel Antmann, joka oli kisojen aikaan vasta 16-vuotias. Antman pelaa jalkapalloa HIFK:n A-junioreissa, joukkueessa jonka riveissä pelaa myös muita kovan luokan freestyle futaajia. Nuorimies veti oman settinsä tyylillä ja onnistui tempuissaan loistavasti, mutta karsiutui kuitenkin niukasti finaaleista.

Kisojen temput ja tunnelma tekivät minuun suuren vaikutuksen. Vaikka olen koko ikäni pelannut futista ja seurannut aktiivisesti kaikkea siihen liittyvää, en ollut voinut kuvitellakaan, että jalkapallolla voi tehdä niin ihmeellisiä ja näyttäviä asioita. Parhaiten Sao Paolon skaboissa menestyivat show-miehet, jotka osasivat improvisoida temppunsa musiikin tahtiin. Ei ole sattumaa, että kisojen voittaja ranskalainen Sean omaa myös tanssitaustan.

Freestyle futis on monessa mielessä verrattavissa sirkustaiteilijoiden temppuiluun. Hämmästyttävien temppujen tekeminen vaatii lukemattomia toistoja ja ammattimaista harjoittelua. Nykypäivänä moni pallojongloori pystyy myös elättämään itsensä tekemällä temppuja, joista Ronaldo, Messi ja Ronaldinho voivat vain uneksia. Jalkapallon rajattoman suosion ansiosta freestyle futarit ovat suosittuja esiintyjiä erinäisissä juhlissa ja tilaisuuksissa. Monissa ns. futsimaissa voi myös törmätä katutaiteilijoihin, jotka tienaavat elantonsa pomputtelemalla palloa kaduilla.

Four Four Two -lehden maaliskuun numerossa esitellään englantilainen freestaileri Dan Magness, joka käveli pomputellen koko Lontoon halki pudottamatta palloa maahan kertaakaan. Matkan varrella mies vieraili jokaisen lontoolaisen jalkapallojoukkueen kotistadionilla. Sama mies pitää hallussaan myös yhtämittaisen pomputtelun maailmanennätystä mikä on nykyisellään 24 tuntia. Vuorokauden aikana mies ponnautti palloa pudottamatta arviolta 250 000 kertaa. Aika kova jätkä, vai mitä!?

Mainokset

One Response to Pomputteluenkkoja

  1. HIFK sanoo:

    Antmanihan on tällä kaudella miesten mukana, toki varmaan a-junnuista hakee sitten pelejä enemmänkin, mutta tällä kaudella tuli vaihdosta sisään kerran. (81min)

    On muuten taitonsa lisäksi fiksulta vaikuttava pelaaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: