Päävalmentaja Pekonen ja ”afrikkalaisten pelaajien mentaliteetti”


TOMI LOUNIO

Kuopion Palloseuran päävalmentajan, Esa Pekosen, Helsingin Sanomille voitokkaan AC Oulu–ottelun jälkeen antama lausunto oli varsin erikoinen:

”En hyväksy makoilua kentällä. Se kuitenkin kuuluu afrikkalaisten pelaajien mentaliteettiin.” (HS verkkolehti, 2.5.2010)

Pekonen yritti tällä oudolla kommentilla puolustella omaa pelaajaansa, nigerialaista Dickson Nwakaemea, jolla ilmeisesti on taipumus sukellella ja kuluttaa peliaikaa kentän pinnassa vaivojaan valitellen.

Satun kuitenkin tuntemaan useita afrikkalaisia jalkapalloilijoita, joilla tällaista taipumusta tai ainakaan Pekosen mainitsemaa ”afrikkalaista mentaliteettia” ei ole. He ovat kovaluisia siinä missä omalla aktiiviurallaan karskina pelimiehenä tunnettu Pekonenkin. Tiedän myös, että heitä tällainen yleistys loukkaa.

Jalkapallo on maailman kansainvälisin urheilumuoto, joka kerää täällä Suomessakin yhteen valtavasti eri kansallisuuksia ja kulttuureja edustavia ihmisiä. Olemmeko me futisihmiset kuitenkaan vielä valmiita kohtaamaan toisiamme ilman typeriä ennakkoluuloja? Olemmeko riittävän kriittisiä omia asenteellisia ajatuksiamme kohtaan?

Olin hämmästynyt, kun moni suomalainen tuttu ei ensi lukemalla edes tullut ajatelleeksi, että Pekosen kommentissa olisi jotain vikaa. Palloliittokaan ei ole puuttunut asiaan, joten sille ilmeisesti sopii, että huippuvalmentajat laukovat tällaisia mielipiteitä julkisesti. Brittiläiset ystäväni sen sijaan suhtautuivat asiaan paljon suuremmalla herkkyydellä. Kuka tahansa Englannin Valioliigan manageri ottaisi heidän mielestään ison riskin esittämällä tällaisia näkemyksiä pressitilaisuudessa.

En halua tässä ryhtyä tämän enempää jeesustelemaan tai osoittelemaan sormella.  Toivoisin silti, että Pekonen miettisi kommenttinsa osuvuutta pohtimalla miltä tuntuisi,  jos nigerialainen valmentaja lausuisi suomalaispelaajaansa petyttyään:

”En hyväksy hätäpotkuja ja huonoja haltuunottoja. Ne kuitenkin kuuluvat eurooppalaisten pelaajien mentaliteettiin.”

Haastan kaikki Pallonkaikkeuden lukijat ottamaan osaa keskusteluun! Antakaa palautetta ja kommentoikaa – mielellään harkituin ja hyvin perustelluin argumentein!

Mainokset

2 Responses to Päävalmentaja Pekonen ja ”afrikkalaisten pelaajien mentaliteetti”

  1. Jay sanoo:

    Azzurrien kiihkeänä kannattajana en ylläty enää mistään, kun älykkäät ja näennäisen avarakatseiset kaverini puhuvat ihan tosissaan filmaavista makarooneista ja ”italialaisesta” itkemisestä. Voiko tästä päätellä, että eurooppalaisia joukkueita/kansoja ainakin saa käsitellä avoimen rasistisesti?

    Kisoissa tarvitaan se yksi italiaanon sukellus tai keltaisesta valittaminen, ja temperamenttiset makaroonit käyttäytyy taas niin tyypillisesti. Sama juttu jokaisen isomman futismaan kohdalla?

  2. […] pelaajana, joka ei osaa eikä viitsi puolustaa. Ehkäpä toimittajat näkivät Otarussa saman ”afrikkalaisen pelaajan mentaliteetin”, jonka Kups-valmetaja Pekonen määritteli taannoin AC Ou…. Todellisuudessa Otaru on ominaisuuksiltaan lähempänä Gattusoa kuin yksikään viime kesän […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: