Yllätysten MM-kisat Italiasta Etelä-Afrikkaan


OTTO TÄHKÄPÄÄ

Yllätysten on sanottu olevan elämän, siis (myös) jalkapallon suola. Ei olekaan pelattu yksiäkään MM-kisoja, joita joku tai jotkut yllätykset eivät olisi rikastuttaneet odottamattomalla olemassaolollaan. Mitäpä olisivatkaan MM-kisat ilman esimerkiksi Kamerunin hallitsevalle maailmanmestarille Argentiinalle aiheuttamaa shokkitappiota Italian vuoden 1990 kisojen avausottelussa. Tai vastaavaa temppua, jonka Senegal uusi hallitsevan mestarin Ranskan kustannuksella 12 vuotta myöhemmin. Tässä kirjoituksessa tarkoituksenani onkin nostattaa kisakiimaa 34 päivää ennen Etelä-Afrikan kisojen alkua   käymällä läpi MM-kisojen suurimmat yllättäjät jo mainituista Italian MM-kisoista alkaen. Yllätyksiä on MM-kisatasolla tehtailtu toki jo ennen 90-lukua, mutta koska operoin pääasiassa oman muistini varassa, tarkastelua ei ole mahdollista ulottaa tätä pidemmälle. Kirjoituksen lopuksi esitän myös oman valistuneen veikkaukseni tulevien Etelä-Afrikan kisojen mahdollisista yllättäjästä.

Italia 1990: Kamerun & Kolumbia

Italian kisat alkoivat todellisella jymypaukulla kun vasta toista kertaa MM-tasolla esiintynyt Kamerun löi kisojen avausottelussa hallitsevan maailmanmestarin Argentiinan. Kymmenellä miehellä viimeisen puolituntisen ajan pelannut Kamerun ei taipunut Argentiinan painostuksessa, vaan  Nery Pumpidon suosiollisella avustuksella Kamerun meni ja voitti ottelun 1-0 Francois Omam-Biyikin maalilla.

Kamerunin uroteot kisoissa eivät kuitenkaan päättyneet maan ensimmäiseen voittoon MM-tasolla. Lopulta Kamerun meni ja voitti oman alkulohkonsa. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella joukkue kohtasi kisojen toisen yllättäjän, Carlos Valderraman, Rene Higuitan ja Freddy Rinconin tähdittämän Kolumbian, joka ensimmäistä kertaa maansa historiassa oli selvittänyt tiensä MM-kisojen pudotuspelivaiheeseen. Dramaattisen jatkoajan jälkeen Kamerun siivitti tiensä Roger Millan maaleilla puolivälieriin, jossa sen vastaan asettui Englanti. Kamerunin kisataival päättyi tähän otteluun, mutta ei ilman ikimuistoista taistelua. Myös tässä ottelussa joukkueiden paremmuus ratkesi vasta jatkoajalla ja lopulta Gary Linekerin rangaistuspotkumaali 105. minuutilla päätti Kamerunin tarunhohtoisen kisataipaleen.

Kaikesta huolimatta Kamerun oli ehtinyt tehdä lähtemättömän jäljen jalkapallomaailman kollektiiviseen muistoon. Järjestämänsä jättiyllätyksen lisäksi Kamerun oli osallisena lähes kaikissa kisojen muistettavimmista tapahtumista: avausottelun lisäksi kuka voisi unohtaa Roger Millan tuuletuksia kulmalipulla tai Kolumbian kohtalon sinetöinyttä maalia, jossa Milla riisti pallon lähes puoleen kenttään asti seikkailemaan tulleelta Higuitalta?

Italian kisojen yllättäjät Kamerun ja Kolumbia vastakkain.

USA 1994: Bulgaria, Ruotsi & Saudi-Arabia

Yhdysvalloissa edellisten kisojen yllättäjät Kolumbia ja Kamerun jäivät omissa alkulohkoissaan viimeisiksi, mutta yllätyksiltä ei vältytty näissäkään kisoissa. Kisojen suurimmat yllättäjät olivat pronssiotteluun yltäneet Ruotsi ja Bulgaria. Hieman pienemmän luokan yllätyksestä puolestaan vastasi Saudi-Arabia.

Ensimmäistä kertaa MM-kisojen lopputurnaukseen yltäneen Saudi-Arabian mahdollisuuksiin uskoi tuskin kukaan ennen kisojen alkua. Kaikkien hämmästykseksi Saudi-Arabia kuitenkin raivasi tiensä jatkoon omasta alkulohkosta voittamalla Belgian ja Marokon sekä häviämällä Hollannille niukasti 2-1. Saudi-Arabian tuhkimotarina kuitenkin päättyi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vielä suurempaa yllätystä valmistelleelle Ruotsille selvin 3-1 lukemin. Kuitenkin kaksi voitettua peliä ja edes pudotuspelikierrokselle selviäminen oli paljon enemmän kuin mitä joukkueelta uskallettiin odottaa ennen kisoja. Ja jäihän Saudi-Arabia MM-kisahistoriaan sikälikin, että Said Al Owayran soolomaali Belgiaa vastaan tulee aina esiin kisahistorian komeimmista maaleista puhuttaessa.

Kuten mainittua, näiden kisojen suurimmat yllättäjät kuitenkin kohtasivat toisensa pronssiottelussa. Tuolloin vastakkain olivat juuri Saudi-Arabian tieltään raivannut Ruotsi sekä muun muassa Saksan pudottanut Bulgaria. Kumpikin joukkue vilisi aikansa tähtiä Stoichkovista ja Letchkovista aina  Bruliniin ja Dahliniin, mutta joukkueiden aiemman arvokisahistorian perustella voidaan kuitenkin puhua yllätyksestä. Ennen vuoden -94 kisoja Bulgaria ei ollut voittanut ainuttakaan ottelua MM-tasolla eikä se ollut myöskään selvinnyt mukaan edellisiin Italian MM-kisoihin. Ruotsi puolestaan oli kokenut kisakävijä, mutta senkin edellisestä voitosta MM-tasolla oli 20 vuotta.

Itse pronssiottelussa Ruotsi kukisti Bulgarian helposti lukemin 4-0. Bulgariaa ei pelastanut edes joukkueen talismaanipelaaja Hristo Stoichkov, joka voitti kisojen maalikuninkuuden 6 osumalla. Voitetun pronssimitalin lisäksi Ruotsi muistetaan USA:n kisoista parhaiten Romania-ottelusta kahdesta syystä: Brulinin juonimasta nerokkaasta vaparimaalista sekä Thomas Ravellin koppaamasta ratkaisevasta rangaistuspotkusta ja sitä seuranneesta ruotsalaisten voitonjuhlasta.

Ravelli koppaa Belodedicin rangaistuspotkun.

Ranska 1998: Kroatia

Ranskan kisojen yllätykset olivat mittaluokaltaan hieman pienempiä kuin kaksissa edellisissä kisoissa. Näiden kisojen suurimmasta pommista vastasi hiljattain itsenäistynyt ja ensimmäisiin MM-kisoihinsa osallistunut Kroatia.

Kroatia oli toki pelannut menestyksekkäästi jo vuoden 1996 EM-kisoissa, mutta joukkueen marssia aina MM-pronssiin asti voidaan pitää suurena yllätyksenä. Huikean saavutuksensa myötä Kroatian pronssia voittaneesta joukkueesta onkin puhuttu maan ”kultaisena sukupolvena” eikä syyttä. Kisojen maalikuninkuuden voittaneen Davor Sukerin lisäksi joukkueessa pelasi muun muassa Bobanin, Prosineckin, Jarnin, Bilicin ja Stimacin kaltaisia legendoja.

Kroatian kisataival Ranskan kisoissa 1998.

Kroatian järjestämän jättiyllätyksen lisäksi Ranskan kisoihin mahtui myös pari kokoluokkaa pienempää yllätystä. Yllätyksenä voitanee ainakin pitää  Paraguayn etenemistä jatkoon omasta alkulohkostaan, jossa peränpitäjiksi jäivät Bulgaria ja Espanja. Paraguayn tuhkimotarina päättyi ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle, jolloin se hävisi vasta jatkoajalla tulevalle maailmanmestarille Ranskalle Laurent Blancin maalilla.

Myös Tanskan marssia  välierävaiheeseen voidaan katsontatavasta riippuen pitää jonkinlaisena yllätyksenä. Toki joukkue oli voittanut EM-kultaa vuonna 1992 ja selviytynyt myös vuoden -96 EM-kisoihin, mutta MM-lopputurnaukseen joukkue oli selviytynyt vain kerran aikaisemmin – sekin visiitti oli yli 20 vuoden takaa vuodelta 1986. Välierissä Tanska sai vastaansa kisojen ennakkosuosikin, hallitsevan mestarin Brasilian, joka lopulta päätti Tanskan pyristelyt niukalla 3-2 voitolla.

Etelä-Korea & Japani 2002: Etelä-Korea, Turkki, USA. Japani & Senegal

Etelä-Korean ja Japanin kisoissa maailmanmestaruuden kohtalon loppuottelussa ratkaisivat kestomenestyjät Brasilia ja Saksa, mutta kaikilta muilta osin kisat olivat pullollaan suurempia ja pienempiä yllätyksiä.  Joidenkin mielestä kaikessa yllätyksellisyydessään vuoden 2002 kisat olivat jopa tylsät: mausteesta oli tullut itse pääruoka.

Japanin ja Etelä-Korean kisojen ensimmäisestä yllätyksestä vastasi Senegal tavalla, joka tuo elävästi mieleen Kamerunin urotyöt 22 vuoden takaa. Kisojen avausottelussa kohtasivat hallitseva maailman (ja Euroopan) mestari Ranska, joka kohtasi entisen alusmaansa Senegalin. Senegal ei ollut koskaan aikaisemmin selviytynyt MM-lopputurnaukseen, mutta se ei estänyt sitä voittamasta Ranskaa ja etenemästä aina puolivälieriin asti. Puolivälierissä Senegalin tie nousi pystyyn omaa jättiyllätystään valmistellutta Turkkia vastaan.

Turkki puolestaan oli selvittänyt tiensä jatkoon helpohkosta alkulohkosta, jossa sen ja Brasilian taakse jäivät Costa Rica ja Kiina. Turkin uroteot alkiovatkin vasta pudotuspelikierroksilla, jolloin se pudotti ensin Japanin ja tämän jälkeen Senegalin jatkosta 1-0 voitoin. Välierässä Turkki sai vastaansa Brasilian, jolle se oli hävinnyt alkulohkon kamppailun 2-1. Välierässä Turkki janosi kostoa erityisesti Rivaldon ensimmäisessä kohtaamisessa suorittaman röyhkeän filmauksen jälkeen. Revanssi Brasiliasta jäi haaveeksi Ronaldon vietyä Selecaon jälleen finaaliin 1-o maalillaan.  Pronssiottelussa kohtasivatkin kisojen kaksi jättiyllättäjää Turkki ja Etelä-Korea. Lopulta Turkki voitti ottelun vaiherikkaiden (mm. kisahistorian nopein maali) tapahtumien jälkeen numeroin 3-2. Turkin ”kultaisen sukupolven” saavutuksen ainutlaatuisuutta kuvaakin se, että tämän pronssin lisäksi maa oli selviytynyt MM-kisoihin vain kerran aikaisemmin (v. 1954) eikä kertaakaan sen jälkeen.

Superyllättäjät Turkki ja Etelä-Korea kohtasivat toisensa pronssipelissä.

Kisojen toisen isäntämaan Japanin eteneminen 16 parhaan joukkoon oli jossakin määrin yllätyksellistä, mutta Etelä-Korean kiri aina pronssiotteluun asti oli todellinen jättipaukku. Guus Hiddinkin luotsaaman Etelä-Korean tuhkimotarinalle ikävän jälkimaun tosin toi lukuisat räikeät tuomarivirheet, joista se hyötyi sekä Italiaa että Espanjaa vastaan. Yhtä kaikki, melkoinen suoritus joukkueelta, joka neljissä edellisissä kisoissa ollut voittanut otteluakaan. Hiddinkin menestysjoukkueesta monet pelaajat, tunnetuimpina esimerkkeinä Cha Du-Ri, Park Ji-Sung, Ahn Jung-Hwan ja Seol Ki-Hyeon ovat tehneet mittavan uran Euroopan kentillä.

Myös USA:n etenemistä jatkoon omasta alkulohkostaan ja ennen kaikkea etenemistä aina puolivälieriin voidaan pitää asiana, johon kovinkaan moni ei uskonut ennen kisoja. Jo yksistään pääsy jatkoon lohkosta, jossa pelasivat Portugali, Puola ja Etelä-Korea oli kova suoritus, puhumattakaan siitä, että ensimmäisellä pudotuspelikierroksella jenkit pudottivat jatkosta vanhan kilpakumppaninsa Meksikon. Saksaa vastaan joukkue oli kaikkea muuta kuin vastaantulija, mutta lopulta Ballackin maali riitti päättämään USA:n tarun puolivälieriin.

Saksa 2006: Ukraina

Jos edelliset kaukoidän MM-kisat olivat olleet suurten yllätysten turnaus, niin neljä vuotta myöhemmin Saksassa palattiin takaisin normaaliin päiväjärjestykseen. Välierävaiheen kahdeksan maan joukon muodostivat Italian, Saksan, Portugalin, Brasilian, Ranskan, Argentiinan ja Englannin kaltaiset futisjättiläiset täydennettynä Ukrainalla.

Ukrainan komea puolivälieräsaavutuskin uhkaa lässähtää pannukakuksi kun katsotaan taivalta minkä kautta se oli tiensä raivannut päästäkseen kahdeksan joukkoon. Ukraina eteni jatkoon helpohkosta alkulohkosta, jossa sen taakse jäivät Tunisia ja Saudi-Arabia. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Ukraina kukisti Sveitsin, jota sitäkään ei voi pitää kovin meritoituneena joukkueena MM-tasolla.

Kaikesta huolimatta Ukrainan eteneminen kahdeksan parhaan joukkueen mukaan nousee kisojen suurimmaksi yllätykseksi kelvollisten vaihtoehtojen puuttuessa. Jonkinasteisina yllätyksiksi voidaan laskea Ghanan, Sveitsin ja Australian eteneminen pudotuspelivaiheeseen. Saksan kisat olivat Ghanan historialle ensimmäiset ja Australian ja Sveitsin edellisistä visiiteistä oli myös kulunut jo hyvä tovi. Näistä maista ehkäpä Australia toi suurimman lisämausteen Saksan kisoille. Tapahtumarikkaan, kuuman ja Simunicin kolmeen varoitukseen huipentuneen Kroatia-ottelun ohella Australia muistetaan noista kisoista parhaiten niistä dramaattisista käänteistä, joiden kautta Italia eteni jatkoon maiden välisestä pudotuspelistä ja eteni lopulta aina maailmanmestaruuteen asti.

Australian yllätys Italiaa vastaan kuivui kokoon lisäajalla.

Etelä-Afrikka 2010: Slovakia?

Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Kesällä Etelä-Afrikassa joku tai jotkut  joukkueet tulevat jälleen yllättämään menestyksellään asiantuntijat, pelaajat ja kannattajat. Mikä tai mitkä joukkueet ne tällä kertaa ovat paljastuu meille vasta kesällä, mutta tulen kuitenkin esittämään oman arvioni, eli suomennettuna arvaukseni tulevien MM-kisojen mustasta hevosta. Oman veikkaukseni mukaan maa, jolla on potentiaalia yllättää on Slovakia.

Slovakia on ensikertalainen MM-tasolla, mutta moni asia puhuu sen puolesta, että se on heti valmis haastamaan kokeneemmat vastustajansa. Ensinnäkin joukkue voitti vakuuttavalla tavalla oman karsintalohkonsa jättäen selkänsä taakse muun muassa Slovenian, Tšekin ja Puolan. Lisäksi joukkueen ikärakenne on sopiva sekoitus nuorta ja vanhaa Slovakian  riveissä on muutamia huippuyksilöitä, joista tunnetuin lienee vielä toistaiseksi Napolissa pelaava Marek Hamsik.

Hamsikin tyylinäytteitä vuosien varrelta.

Samaan alkulohkoon Italian, Paraguayn ja Uuden Seelannin kanssa arvotulla Slovakialla on kaikki mahdollisuudet edetä 16 parhaan maan joukkoon. Varsinkin kun lohkon pelijärjestys suosi myös sitä. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Slovakia pääsee kohtaamaan jatkopaikan kannalta ennakkoon sen pahimmat kilpakumppanit Paraguayn ja Uuden Seelannin. Lohkon ennakkosuosikin Italian Slovakia kohtaa vasta lohkon päätöspelissä ja täten on mahdollista, että hallitsevalla mestari on onnistunut varmistamaan jatkopaikkansa jo ennen tuota kohtaamista.

Tähtien ja Hamsikin nappulatossun ollessa oikeassa asennossa Slovakialla voi olla mahdollisuuksia edetä jopa puolivälieriin – näin ainakin itse uskon. Nähtäväksi jää onko oma ennustukseni samanlainen kuolemansuudelma kuin Jukka Röngän povaukset Urheilulehdessä – siinä tapauksessa Slovakialla ei tule olemaan minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Mainokset

One Response to Yllätysten MM-kisat Italiasta Etelä-Afrikkaan

  1. Ehgu sanoo:

    Helposta alkulohkosta jatkoon selviäminen ei Slovakialle olisi edes yllätys. Uuden-Seelannin on kaaduttava ja näkisin myös, että Paraguayta vastaan slovakit ovat ennakkoon vahvoilla, kunhan inkkarien vahvahkon hyökkäyskaluston saavat kuriin.

    Jatkopeleissä kyyti voikin olla kylmää, mutta yksittäisissä peleissä voi sattua mitä tahansa ja pallo on pyöreä, ynnä muita latteuksia. =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: