Tapaus Mario Balotelli


HENRI AALTO

Viime aikoina futismaailmassa kenties puhutuin pelaaja on ollut Interin nuori hyökkääjä Mario Balotelli. Kaikki lajia seuraavat varmasti tietävät mistä puhun. Ghanalais-Italialainen lupaus on ollut voimakkaan kritiikin kohteena niin fanien, valmentajan – kuin kanssapelaajiensakin suunnalta. Osa kritiikistä on varmasti aiheellista, mutta omasta mielestäni tämän kaverin kohdalla on menty jo aivan liian pitkälle. Monellakin tavalla.

Balotelli – huippulupaus vai yliarvostettu kiukuttelija?

Koko lyhyen ammattilaisuransa ajan Balotelli on saanut osakseen suurta huomiota. Useimmiten negatiivista. Kritiikin huonosta asenteesta ymmärrän ja hyväksyn, ja lukemieni lehti-artikkelien perusteella nämä väitteet eivät ole täysin tuulesta temmattuja. Mourinho onkin ollut nuorukaisen kanssa usein nokikkain tämän huonon harjoittelumotivaation takia. Jos pelaaja on juuri ja juuri täysi-ikäinen ja pelaa Interin kaltaisessa suurseurassa, ei uskoisi tulevan ensimmäisenä mieleen kiukutella ja löysäillä. Totuus on kuitenkin nykypäivänä karu. Ensimmäisen megadiilin kirjoitettuaan voikin elellä herroiksi ja nostella kymmenien tuhansien viikko/kuukausipalkkoja elämän hymyillessä. Tätä asennetta en voi sietää Balotellin saati sitten kenenkään muun nuoren pelaajan kohdalla, mutta näitä tapauksia vain valitettavasti on huomattavan paljon.

Tämä onkin ainoa asia missä olen massan mukana arvostelemassa Balotellia. Mutta rakentavasti, en vaatimalla poispotkuja Interistä tai herjaamassa n-sanalla. Fakta on tietysti se, että kun pelaa yhdessä Euroopan parhaista joukkueista on miljoonien silmäparien jatkuvan tarkkailun alla. Silloin on tiedostettava että kritiikkiä mitä todennäköisimmin satelee ja sitä saattaa sadella hyvinkin rankasti. Jos ikä ei saa vaikuttaa peluuttamiseen, ei sen pidä vaikuttaa myöskään kritiikkiin. Lähes jokainen huippupelaaja on joskus urallaan kärsinyt kritiikistä – voimakkaastakin sellaisesta. Joku raja tähänkin on silti vedettävä.

Nyt on kyse kuitenkin 19-vuotiaasta miehestä, tekisi mieli sanoa vasta pojasta, joka yrittää elää unelmaansa nuorena ammattilaisjalkapalloilijana suurseurassa. Jos hänellä on ongelmia asenteen kanssa, tehtäköön se sitten selväksi että tästä eivät fanit tai kanssapelaajat pidä. Mutta ei haukkumalla ja uhkailemalla. Petyin suuresti kun surullisenkuuluisan Inter-Barca välierän ensimmäisen osaottelun jälkimainingeista (joihin palaan tekstissä myöhemmin) oli facebookissa Materazzia ylistäviä ja Balotellia halveksuvia kommentteja. Ei useita, mutta muutamia kuitenkin. Tämä saikin minut osittain lopulta syventymään aiheeseen vielä tarkemmin ja kirjoittamaan siitä.

Vääränvärinen edustaakseen Italiaa?

Rasismi on jalkapallossa globaali ongelma, mutta jotenkin tuntuu että tällä hetkellä eniten luen tällaisia tapauksia juuri Balotellin kohdalta. Etenkin Juventus-fanit ovat ottaneet miehen silmätikukseen kyseisissä huudoissa. Balotelli onkin itse sanonut saaneensa kuulla katsomosta olevansa vääränvärinen edustamaan saapasmaata. Ghanalaiset biologiset vanhemmat omaava lapsena adoptoitu Balotelli olisi voinut valita Ghanan edustusmaakseen, mutta päätyi valitsemaan Italian, sillä on syntynyt ja asunut siellä koko elämänsä. Hän on myös kasvanut Italialaisessa perheessä. Maajoukkueen valinnassa ei siis ole mitään epäselvää. Tätä eivät kuitenkaan kaikki saapasmaan kannattajat tunnu hyväksyvän. Rasistiset huudot eivät ole enää nimittäin riittäneet äärifaneille, vaan kritiikki ja pilkkaaminen ovat kärjistyneet hänen kohdallaan jo fyysisiksi hyökkäyksiksi.

Mestari ja oppi-poika

Muutama esimerkki kun sanat eivät enää ole riittäneet

Ensimmäinen tapaus mistä luin oli viime kesän nuorten EM-kisojen aikaan sattunut äärimmäisen ikävä välikohtaus. Tämä liittyy juuri maajoukkueen edustamiseen ja sen synnyttämiin epäsuvaitsevuuksiin. Italian maajoukkueen ollessa aamukävelyllä kaupungilla ryhmä italialaisia Roma-faneja lähestyi joukkuetta ja alkoi pommittamaan Balotellia banaaneilla ja imitoimaan apinoita. Onhan se nyt jumalauta jo sairasta että omat maamiehet tekevät pelaajalle tuollaista. En sulata tuollaista temppua tietenkään missään olosuhteissa, mutta tyrmistyin kun luin omien fanien hyökänneen noin häpeällisesti Balotellia kohtaan.

Pari viikkoa sitten pelatun Champions Liigan välierien ensimmäisen osaottelun  tapahtumat ovat varmasti kaikilla tuoreessa muistissa. Balotellille vihellettiin ja buuattiin tämän näytettyä laiskalta kentällä, johon hän raegoi näyttämällä keskisormea faneille ja heittämällä paitansa maahan. Huono reaktio vaikeassakin tilanteessa. Silti ymmärrän nuorukaista. Hän on päässyt niin hienossa ottelussa kentälle ja saa pelkkää paskaa niskaansa. Omatkin hermoni olisivat luultavasti menneet siinä käsittelyssä. Siihen en osaa kommentoida oliko vihellys aiheellista ja alkoiko se ennen laiskottelua vai sen jälkeen. Tämä ei ollut kuitenkaan se pahin asia tilanteessa. Balotellin jo poistuttua pelaajatunneliin kaikkien rakastama pahapoika Marco Materazzi  hyökkäsi miehen kimppuun matkalla pukukopeille. Eikä tämäkään ollut lausuntojen mukaan pelkkää verbaalista väkivaltaa, vaan potkujakin oli vaihdettu, ainakin Marcon puolelta. Balotellin poistuttua stadionilta fanit yrittivät vielä päästä häneen käsiksi. Miten 19-vuotiaan pitäisi osata toimia tällaisissa tilanteissa?

Kolmas ja viimeinen hyökkäys Balotellia vastaan on ihan pari päivää sitten tapahtunut ja huolestuttavin näistä kaikista. Nöyryyttämisen ja häpäisemisen sijaan nyt uhattiin konkreettisesti jo miehen henkeä. Fanit olivat ruuvanneet Balotellin auton renkaista irti useita muttereita. Tämä olisi voinut johtaa hyvinkin kohtalokkaisiin seurauksiin. Hän onneksi havaitsi ilkivallan ennen liikkeellelähtöään. Kuinka helvetissä Balotellin pitäisi sitten tätä pystyä käsittelemään?

Balotellin tulevaisuus?

Kuten jo sanoin, Balotelli on minunkin mielestäni itse aiheuttanut osittain oman heikon tilanteensa. Pelasi joukkueessa kuin joukkueessa ja oli minkä näköinen tai värinen tahansa, huonoa ja ylimielistä asennetta ei yksinkertaisesti siedetä. Se on kirjoittamaton sääntö jalkapallossa. Balotelli on hölmöillyt muutenkin, kuten sovittamalla julkisesti AC Milanin paitaa varovasti ylleen ja ilmoittamalla olevansa Nerazzurrin paikallisvihollisen kannattaja. Balotellin ympärillä vellookin harva se päivä siirtohuhuja ja miestä viedään joka toinen päivä omasta tahdostaan ja joka toinen päivä seuran tahdosta muihin maisemiin. En pitäisi siirtoa hänen kohdallaan mitenkään tyhmänä ratkaisuna. Mourinhon alaisuudessa hänellä olisi tosin eväitä tulla huippupelaajaksi muutaman vuoden kuluttua. Mallia hän voi ottaa joka päivä myös sellaisilta kavereilta kuin Eto’o, D.Milito ja Pandev. Todisteena lahjakkuudesta käynee Interissä tehdyt 19 maalia 57 ottelussa, joista suurin osa vaihtopelaajana. Jatkuva maan tasalle polkeminen on kuitenkin omiaan tappamaan kaiken lahjakkuuden pelaajasta. Balotellille pitäisi antaa aikaa ja rauhaa kehittyä.

Eihän esimerkiksi Cristiano Ronaldokaan ollut maailman paras ManUun mennessään. Muutama vuosi optimaalisessa ympäristössä ja lopputuloksen kaikki tietävätkin. Ja Ronaldo jos joku on joutunut kehittymään ties millaisen arvostelumyrskyn keskellä. Mutta silloin hänellä on ollut oman seuran, valmentajan ja fanien elintärkeä tuki takanaan. Juuri Ronaldolle Balotelli mainitsikin, että hänestä tulee vielä parempi ja suurempi kuin CR9 itse on. Massiivisia sanoja, aika sen näyttää. Kuitenkin jos tällainen meno jatkuu, saa nähdä kauanko ”SuperMario” kuningaslajia edes pelaa. Saati sitten pysyy hengissä.

Mainokset

3 Responses to Tapaus Mario Balotelli

 1. Vilho sanoo:

  Mielenkiintoinen artikkeli varsinkin näin Interistin näkökulmasta, mutta hieman erikoista käyttää italialaisista sanaa liimaletti rasismia käsittelevässä kappaleessa 😉

 2. Taneli Heinonen sanoo:

  Aika tylyä kohtelua myös Tottin toimesta: http://www.youtube.com/watch?v=iI4YWJxomRw

 3. Henri Aalto sanoo:

  Heh joo oot ihan oikeessa, liimaletti oli vähän väärä valinta ku ei mulla mitään italialaisia vastaan oo ja yritän puhuu rasismin vastasuuden puolesta, voisin vaihtaa sen ettei tuu väärinkäsityksiä. Hyvä huomautus! Ei sen ollu tarkotus olla pilkkaava sana, en vaan halunnu toistaa joka kerta sanaa ”italialainen”, mut toi oli turhan negativiisen kuulonen valinta. Kiitos kommenteista!
  Joo oli kyllä maestrolta taas aikamoinen tunteenpurkaus, en tiiä sit oliko henk.kohtasta ku nähty niin usein Totilta ennenkin ylilyöntejä, voi olla et Balotelli osu väärään paikkaan väärään aikaan. En tosin nähny peliä ni en tiiä oliko Balotelli provosoinu tai tapahtuko jotain muuta näiden välillä joka johti välikohtaukseen..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: