Veikkausliigaa maailmalle?


TANELI HEINONEN

”Which your club? Inter or TPS? Tell me!” Marokkolainen taksikuski tivasi Turussa asuvalta veljeltäni viime kesänä Roomassa, kumpaa turkulaisjoukkuetta hän kannattaa. Mies oli tarkasti perillä Veikkausliigan viimeisimpien kierrosten tuloksista ja sarjataulukosta. Italian liigan sarjatauon aikana vieroitusoireet jalkapallon seuraamiseen olivat käyneet niin koviksi, että Veikkausliiga alkoi kiinnostaa, tai sitten hänkin oli yksi niistä ulkomaalaisista, joka oli innostunut Veikkausliigasta ennen kaikkea vedonlyöntikohteena.

Veikkausliigan katsojamäärät ovat krooninen huolenaihe Suomessa. Milloin katsomoon pitää tuoda kaveri ja milloin Kapteeni käskee katsomoon tunnustamaan väriä. Kotimaisen jalkapallon ystävien keskusteluissa pyörii usein kysymys siitä, miten suomalaiset muiden maiden liigoja tv:n ja internetin välityksellä seuraavat jalkapallon ystävät saataisiin paikan päälle seuraamaan paikallista liigaa. Näkyvyyden hakeminen kansainvälisillä markkinoilla sen sijaan on jätetty sikseen Veikkausliigan markkinointiponnisteluissa. Turistit etsivät usein turhaan paikallisen jalkapalloseuran pelipaitaa tai kaulaliinaa Helsingin keskustan urheiluliikkeistä ja harva tulee ajatelleeksi, että sarjakin pyörii, vaikka on kesäloma-aika. Satunnaiset turistit tulevat tuskin koskaan kasvattamaan suomalaisten liigaseurojen tuloja merkittävästi. Taksikuskinkin ensisijainen ja ainoa seuraamisväylä Veikkausliigaan oli luonnollisesti internet.

Rooman kaltaisissa suurkaupungeissa riittää ihmisiä, jotka viettävät vapaa-aikansa netissä seuraten kaikkea mahdollista jalkapalloon liittyvää, sekä niitä, jotka pyrkivät keinolla millä hyvänsä moninkertaistamaan rahansa jalkapallovedonlyönnin parissa. Kesäkuukausina suurten sarjojen ollessa tauolla, saattaa Veikkausliiga joinain päivinä olla ainoa pääsarja, jonka otteluita pelataan. Tämä saa otteluiden vedonlyöntivaihdot maailmalla nousemaan toisinaan Veikkausliigajoukkueiden resursseihin nähden käsittämättömän suuriksi. Yhden esimerkin olemmekin jo nähneet siitä, miten tätä kiinnostusta ei pidä hyödyntää. Aasian ja muun maailman suurkaupungeissa riittää varmasti kuitenkin muitakin Veikkausliigavedonlyönnistä innostuneita kuin Herra Ye kumppaneineen. Tällä hetkellä heidän seuraamisensa perustuu pääasiassa Livescoren kaltaisiin palveluihin, joista pystyy poimimaan reaaliajassa tulokset ja maalintekijät. Striimitekniikan kehittyessä ja halventuessa useampia otteluita voitaisiin kuitenkin lähettää kuvan kera, ja kiinnostuneet pääsisivät oikeasti seuraamaan peliä.

Katsoisiko kukaan? Ovatko Veikkausliigasta kiinnostuneita vain todella pakkomielteiset vedonlyöjät, jotka voisivat yhtä hyvin lyödä vetoa näytöllä vaihtuvista tilannelukemista, vaikka ottelua ei lainkaan pelattaisi, ja joille itse pelin markkinoiminen olisi totaalisen turhaa ajanhukkaa? Voiko toisen maan jalkapalloliigasta ylipäätään oikeasti innostua vedonlyönnin kautta? Voiko pelkkä joukkueiden nimien näkeminen ja ottelutulosten viikottainen arvailu synnyttää innostuneen kiinnostuksen ja, jos innostus syntyy vedonlyönnin kautta, voiko se roihahtaa liekkeihin mustavalkoisten… eikun, suttuisten striimien myötä? No, nyt ei olla tietenkään innostamassa kokonaisia kansakuntia seuraamaan tarunhohtoista Valioliigaa tai nostamassa Veikkausliigaa yhdeksi Euroopan seuratuimmista sarjoista, mutta maailmalla on niin paljon jalkapalloa seuraavia ihmisiä, että kansainvälisillä markkinoilla marginaali-ilmiöilläkin on oma paikkansa.

Vedonlyönnin ohella kiinnostuksen Veikkausliigaa  kohtaan saattaa myös herättää eksoottisuus ja erottautumisen halu. Tiedättehän ne kaverit, jotka fanittelevat striimien välityksellä jotain itäeurooppalaista pikkuliigaa ja kuuntelevat bändejä, joiden nimiä kukaan ei ole kuullut. Näitä erottautujia on maailmalla moninkertainen määrä suomalaisiin Veikkausliigafaneihin verrattuna. Mikä olisikaan katu-uskottavampaa kuin seurata netissä pohjoiseurooppalaista jalkapalloliigaa, joka kantaa kansallisen monopolivedonlyöntiyhtiön nimeä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: