Vielä yksi Veikkausliiga-liite!


”Tulevalle kaudelle lähdettäessä on vaikea ennustaa Jaron menestystä. […]Voimakkaasti uusiutunut joukkue tuskin hitsautuu kärkijoukkueiden kastiin, mutta kerää tarvittavat liigapisteet ja sarjapaikka säilyy selkeästi. […]Keskialue Jeremenkon johdolla kestää vertailun ja on Jaron vahvin osa-alue.”

”HJK on valmistautunut uuteen kauteen huolellisesti ja määrätietoisesti Antti Muurisen johdolla. […] Joukkueen pelaajamateriaali on hyvä, joskaan se ei sisällä supertähtiä. […] Klubin menestys tulevalla kaudella on taatusti hyvä, mutta voittaakseen mestaruuden sen on voitettava paikalliskipailija.”

Kuten blogikollegani Taneli Heinonen taannoisessa kirjoituksessaan totesi, ”odotus on tärkeä välitila, joka lataa merkityksellisyyttä itse odotettuun tapahtumaan.” Usein tämä odotus kulminoituu liigakauden tai arvokisojen alkamisen kynnyksellä. Vähän samaan tapaan kuin joukkueiden marssiminen kentälle ja siihen liittyvä kutkuttava tunne vatsanpohjassa on usein paras osa yksittäistä ottelutapahtumaa, on viimeinen viikko ennen kauden alkua yksi koko kauden parhaista hetkistä. Minulla, kuten varmasti monella muullakin, tähän viikkoon  kuuluu olennaisena osana erilaisten liigaliitteiden lukeminen.

Omassa jalkapallomaailmassani on Veikkaajan valioliigaliite saavuttanut vahvan institutionaalisen aseman. Tämä siitäkin huolimatta, että kovin harvoin nämä läpyskät tarjoavat mitään uutta liigaa tiiviisti seuraaville kannattajille. Oikeastaan ennakkoliitteen ilmestyminen ja ostaminen onkin usein paljon jännittävämpää kuin sen lukeminen. Tai kuten Taneli asian osuvasti ilmaisi: ”Odotus sisältää lupauksen jostain hyvästä ja juuri tuo lupaus hyvästä muodostuu usein paljon tärkeämmäksi ja paremmaksi kuin itse odotettu tapahtuma.”

Omalla kohdallani on Veikkausliigan seuraaminen jäänyt hävettävän vähälle (hyvin pitkälti niistä samoista syistä, jotka Otto Tähkäpää mainitsi tässä blogikirjoituksessaan), joten Urheilulehden tämän vuoden ennakkopaketti on ollut hyvä opaskartta Veikkausliigan hieman tuntemattomille vesille vihdoin uskaltautuvalle.

Kunnianosoituksena kaikille kausiennakoille, haluan esitellä tässä vielä yhden veikkausliigaliitteen. Kyseessä on FUTARI-lehden vuoden 1997 huhtikuun numerossa julkaistu liite, josta yllä olevat lainauksetkin ovat peräisin. Sitä lukiessa voi pohtia, mitä 13 vuoden aikana on tapahtunut. Entä jos vuoden 1997 analyysi olisikin ennuste tälle kaudelle?

Jeremenko on edelleen Jaron avainpelaajia, HJK on valmistautunut kauteen Antti Muurisen johdolla, Jari Ilola lunastanee kesällä maajoukkuepaikan, Peter Enckelman on maajoukkuetasoa ja Shefki Kuqi ei suuresta koostaan huolimatta ole mikään huippu pääpelaaja. Jussi Jääskeläinen on toki Suomen parhaita maalivahteja, vaikka ammatiksi onkin ilmoitettu sähköasentaja. Kovin uutinen lienee kuitenkin, että Teemu Tainio kävi talvella PSV Eindhovenin ja Manchester Unitedin leireillä antaen vakuuttavan kuvan itsestään.

Ei ehkä täysin realistinen arvio, mutta ei kovin kaukanakaan totuudesta. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että suomalainen jalkapallomaisema on muuttunut 13 vuodessa paljon. Ei ehkä yhtä paljon kuin AD-maailma, mutta kuitenkin. Ehkä parhaiten tätä muutosta kuvastaa se, että tällä kaudella  Interissä ei pelaa muurari, kansimies tai telineasentaja. (Tai ainakaan niistä ei kerrota kausiliitteissä.)

Suurin yhtäläisyys tämän ja vuoden 1997 kanssa on valitettavasti kuitenkin se, että mielenkiintoisesta asetelmasta ja hyvästä jalkapallosta huolimatta kovin harva löytää tiensä katsomoihin, vaikka jalkapalloa muuten seuraisikin. Puhutaan katsomo-oloista ja makkaroiden laadusta, arvokisapaikoista tai Veikkausliigan tasosta. En kiistä näiden tekijöiden osuuttaa asiaan, mutta ainakin omalla kohdallani kiinnostus asioihin kasvaa parhaiten tietämyksen lisääntyessä ja muiden innostuksen myötä. Siispä vinkki kaikille Veikkausliigafaneille: Ennen kuin houkuttelet kaverisi mukaan Veikkausliigan peliin, houkuttele hänet lukemaan jokin Veikkausliiga-liite!

Mainokset

One Response to Vielä yksi Veikkausliiga-liite!

  1. […] kaiken maailman blogien ja sosiaalisen median ikeessä painivan painetun sanan maailmaan. Kuten Vesa Salminen totesi Veikkausliigaliitteiden yhteydessä, tietämyksen lisääminen on omiaan lyömään bensaa innostuksen liekkeihin. Eri lehtien […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: