Porilaisen seuran kokoinen aukko


VILLE KUUSINEN

Suomalainen jalkapallokausi potkaistiin tänä viikonloppuna todenteolla Veikkausliigan voimin käyntiin. Seuraan Veikkausliigaa joka vuosi mielenkiinnolla, koska sieltä tulevat tulevaisuuden maajoukkuepelaajat. Muutamana viime vuotena liigan seuraaminen on silti ollut porilaistaustaiselle fanille vaikeaa. FC Jazzin jälkeen ei liigassa porilaisjoukkuetta ole nähty, mutta toivottavasti tuskani tästä asiasta helpottaa tämän tekstin aikana jälleen hieman, ja kotimaisen jalkapalloliigan seuraaminen on taas hieman helpompaa myös porilaiselle.

Vuonna 1993 FC Jazz vei sydämeni. Itse ottelusta en paljon muista, sillä 5-vuotiaana hiekkalaatikko oli vielä palloa kiinnostavampi. Mestaruuden voittaneesta FC Jazzista tuli kuitenkin se joukkue jossa halusin pelata jalkapalloa. Useita vuosia jälkeenpäin olen katsonut maaleja Jazzin ja MyPan välisestä ottelusta vuodelta 1993, ja täytenä ottelussa oleva Porin stadion aiheuttaa kylmät väreet minulle vieläkin.

Pääsin kunnolla kuitenkin seuran kannattamiseen sisälle vasta vuonna 1999 pelattuani itsekin paprikapaitojen junioreissa muutaman vuoden. Jazzin taloussotkut alkoivat tuolloin tehdä tulojaan, mutta itse jalkapallohulluna en niistä välittänyt, vaan nautin vain joukkueen esityksistä pelikentillä.

Pieni ja piskuinen

Vuodesta 2000 lähtien olin lähes jokaisessa kotiottelussa ja muutaman vierasottelunkin kävin katsomassa. Jazzia kannattaessa sai jännittää aina jo ennen ensimmäistä otteluakin, kun liiga ei meinannut myöntää liigalisenssiä. Jazz oli se pieni ja piskuinen seura meille porilaisille, josta iso paha liigakin yritti päästä eroon. Sitä vastaan kannattajanakin taisteli ja toivoi menestystä.

Vuonna 2001 koin parhaat muistoni Jazzin kannattajana, kun Fc Jazz pääsi pelaamaan Intertoto Cupissa. Se oli harvinaista herkkua ja vaikka Fc Jazz hävisi ranskalaiselle PSG:lle rumasti, oli pelkkänä pallopoikanakin oleminen minulle kannattajana iso juttu. Harvoin Porissa näkee Jay Jay Okochan, Ronaldinhon tai Nicolas Anelkan tasoisia pelimiehiä. Veikkausliigassakin Jazz selvisi jälleen kuiville ja säilyi.

Talousvaikeudet veivät voiton

Oma peliurani meni seuraa kannattaessa myös eteenpäin ja unelmanani oli joskus iskeä maaleja Jazzin paidassa Antti Sumialan ja Rodrigon tapaan. Suurin idoli itselleni oli silti yli 400 ottelua liigassa pelannut Rami Nieminen, jossa kiteytyi mielestäni koko Jazzin joukkueenkin olemus. Kovaa taistelua isolla sydämellä.

Jussi Ristimäki (vas), Vesa Rantanen ja Antti Sumiala Jazz-paidassa iloisina

Jazz taisteli vielä kolme kautta suurien talousvaikeuksien kanssa. Vuonna 2004 kaunis tarina sai kuitenkin päätöksensä. Harvoin suomalainen mies näyttää tunteitaan, mutta FC Jazzin tippuminen liigasta ja konkurssi seuraavana keväänä saivat minulle kyyneleet silmiin. Mitä järkeä enää seurata minkäänlaista jalkapalloa? Suurin ja kaunein minulle on poissa.

Olenko toipunut?

Jazzin häviäminen liigakartalta vei minulta kiinnostuksen kotimaista jalkapalloa kohtaan hetkeksi, mutta hyvin nopeasti huomasin vieroitusoireet. Jalkapalloa oli pakko nähdä myös kesällä ja etenkin Veikkausliigaa. Aloin seuraamaan sitä erilaiselta kantilta, sillä mikään joukkue ei Jazzin kokoista aukkoa voinut täyttää. Nykyään pyrin nauttimaan hyvästä jalkapallosta ja yksilöiden hienoista suorituksista.

Odotin tämän vuoden liigan alkamista entistä enemmän aikasempiin vuosiin verrattuna. Paluumuuttajat Jonatan Johansson, Alexei Eremenko Junior ja Toni Kuivasto tekevät liigakaudesta varmasti mielenkiintoisen. Toivon sarjasta tasaista ja uskon pelin tasonkin kohoavan jälleen. Vaikka en olekaan täysin toipunut , enkä varmasti koskaan toivu jazzittomasta liigasta toivotan silti kaikille hienoa ja laadukasta jalkapallokautta 2010.


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: