ARSENALIN OMISTAJANVAIHDOS – Kroenke vs. Usmanov


TOMI LOUNIO

Olen talven aikana kokenut ravistelevan lautapelivillityksen. Aiemmin ne eivät ihmeemmin kiinnostaneet; kaikki Monopolia helpompi oli pikkulapsille ja kaikki sitä vaikeampi liimatukkaisille nörteille tarkoitettua puuhastelua. Sellaisesta kaltaiseni viileän jäbän sopi siis pysyä erossa. Lähipiirin painostamana päädyin kuitenkin viettämään aitoa lautapeli-iltaa, ja yhtäkkiä tajusin, että maailmanvalloitus onkin aika nastaa. Olen siis matsannut illat läpeensä otsa kurtussa vaikka minkälaisia salaperäisiä pelistrategioita pohtien. Voisin veikata, että samalla tavoin otsiaan on viime aikoina kurtistellut kaksikko Stan Kroenke – Alisher Usmanov. He tosin eivät kisaile maailmanherruudesta vaan Arsenal FC:n pääomistajuudesta.

Amerikkalaisen Kroenken ja uzbekki Usmanovin skabaa seurataan monella mantereella. Miljoonat Arsu-fanit ovat vetäneet muiden Valioliiga-seurojen esimerkeistä sellaiset johtopäätökset, että  omistajanvaihdos voi viedä joukkueen syteen tai saveen jo lyhyelläkin aikavälillä. Arsenalille tämän pelin lopputulos merkitseekin paljon enemmän kuin viime viikon Barca-pettymys ja tämäniltainen Tottenham-derby yhteensä.

Tässä esittelyt ottelijoista:

STAN KROENKE

62-vuotias yhdysvaltalainen urheilumoguli, Kroenke Sports Enterprises -yhtiön omistaja. Hiljainen kaveri, joka on rikastunut kiinteistömarkkinoilla, mutta satsannut viimeiset 15 vuotta rajusti urheilubisnekseen. Omistaa tällä hetkellä mm. Colorado Avalanchen (jääkiekko), Denver Nuggetsin (koripallo), Colorado Rapidsin (jalkapallo) sekä Colorado Mammothin (lacrosse). Lisäksi hänellä on 40 prosentin omistus viime aikoina surkeasti menestyneestä St. Louis Rams jenkkifutisjoukkueesta, josta hänen on arveltu haluavan eroon ennen mahdollista Arsenal-kaappausta. Eilen Kroenke kuitenkin ilmoitti kaikkien yllätykseksi, että aikoo ostaa loputkin Ramsista.

Omaisuus kaiken kaikkiaan arvioitu noin 3 miljardin dollarin suuruiseksi, mikä toki kalpenee Usmanovin megaomaisuuden edessä. Kotipuolesta löytyy kuitenkin tarvittaessa näppärä pikavippaaja, sillä vaimo Annie Walton on maailman suurimman kauppaketjun, Wal-Martin, perijätär.

Kroenkella on urheiluseurojen lisäksi merkittäviä omistuksia kiinteistö- ja viihdealalla. Hän omistaa myös Altitude Sports & Entertainment -urheilukanavan, kalifornialaisen Screaming Eagle -viinimerkin, oman lippupalvelun, hotelleja sekä pari stadionia ja elokuvateatteria.

Stan Kroenke sai alunperin vajaan 10 % omistuksen Arsenalista ikään kuin muiden kauppojen kylkiäisinä vuonna 2007, mutta on kasvattanut omistustaan nopeasti. Tällä hetkellä hänellä on määräysvalta jo 29,9 prosenttiin Arsenalin osakekannasta.

Miehen aikeista ei pitkään tiedetty tarkasti, eikä vieläkään ole aivan varmaa, haluaako hän täyden päätäntävallan. Tilanne näyttää kuitenkin hänen osaltaan erittäin hyvältä, sillä suurin osa Arsenalin johdosta haluaa mieluummin hänet kuin Usmanovin pomokseen.

ALISHER USMANOV

56-vuotias uzbekki-oligarkki, jolla on Venäjän kansalaisuus. Itänaapurimme suurimman rautamalmin tuottajan Metalloinvestin pääomistaja, jolla on merkittäviä kytköksiä kaasujätti Gazpromiin. Menestynyt erinomaisesti myös internet-bisneksessä, ja omistaa mm. 5 prosenttia Facebookista.

Usmanovin omaisuus on noin 7,2 miljardia dollaria, joka on kertynyt pääasiassa kaivos- ja puuteollisuudesta. Maailman rikkaimpia listaava Forbes-lehti ylistää erityisesti miehen hyvää bisnesvainua konkurssikypsiltä näyttäneiden yritysten ostamisessa ja elvyttämisessä. Häntä pidetäänkin ennen kaikkea liiketaloudellisena opportunistina, joka ei ole varsinaisesti erikoistunut millekään yhdelle tietylle alalle, vaan on hankkinut kaikenlaista rautakaivoksista nettiportaaleihin ja muovipussitehtaista urheiluseuroihin.

Uzbeekin taustat ovat monessa suhteessa mielenkiintoisemmat – ja epäilyttävämmät – kuin Kroenkella. Hänet on muun muassa tuomittu 1980-luvulla Neuvostoliitossa törkeistä petoksista ja hän viettikin kuusi vuotta työleirillä. Vapauduttuaan hän on pyrkinyt pysymään erittäin lämpimissä väleissä sekä Vladimir Putinin että Uzbekistanin pahamaineisen diktaattorin, Islam Karimovin, kanssa. Eräät tahot ovat jopa veikkailleet, että Usmanov saattaisi olla Putinin tukema kandidaatti Uzbekistanin seuraavaksi presidentiksi.


Kriitikot ovat myös väittäneet, että sopusointu Kremlin kanssa olisi saavutettu härskeillä lehmänkaupoilla. Usmanovin kerrotaan lahjoittaneet presidentti Putinille yli 40 miljoonan dollarin arvosta taidelahjoituksia. Lisäksi Putinin kerrotaan junailleen kaupat, joilla häntä aiemmin kritisoinut Kommersant-sanomalehti siirrettiin Usmanovin omistukseen ja sen entinen omistaja Boris Berezovski joutui pakenemaan maasta.

Usmanovilla ei ole aikaisempaa kokemusta jalkapalloseurojen omistuksesta, vaikkakin hänen Metalloinvest-yrityksensä on – ilmeisesti Putinin vaatimuksesta – ryhtynyt Moskovan Dynamon rahoittajaksi. Urheilumies hän joka tapauksessa taustoiltaan on, sillä hän oli nuorena poikana lahjakas miekkailija. Lisäksi hänen vaimonsa Irina on Venäjän rytmisen voimistelun olympiaryhmän päävalmentaja.

Tarkkaa syytä sille, miksi Usmanov haluaa ostaa Arsenalin, ei tiedetä. Hän on itse vakuutellut, että hän on ihaillut seuraa jo pitkään ja että hän näkee sen tulevaisuuden liiketoiminnan erittäin tuottoisana. Samaan hengenvetoon hän on todistellut, ettei hänellä ole poliittisia motivaatioita sijoitukseensa liittyen.

Joka tapauksessa hänen valtausyrityksensä on ollut Kroenken kaupankäyntitapaan verrattuna suoraviivainen. Hänen ja Arsenalin edellisen varapuheenjohtaja, David Deinin, perustama Red & White Holdings kasvatti omistustaan vuosien 2007 ja 2008 aikana salamannopeasti. Hetken jo näyttikin siltä, että Usmanov onnistuu hankkeessaan, mutta osittain muiden osakkeenomistajien vastustuksen ja toisaalta myös viimevuotisen talouskriisin takia hänen rynnäkkönsä keskeytyi.

Usmanov oli ennen talousromahdusta ollut merkittävästi Kroenkea varakkaampi, mutta yhtäkkiä hänen omistustensa arvo romahti alle kahden miljardin dollarin. Kremlin pulaan joutuneille oligarkeille myöntämä jättimäinen elvytyspaketti kuitenkin pelasti Metalloinvestin konkurssin partaalta, ja nyt Usmanovin omaisuus on jälleen yli 7 miljardia.

Lompakkonsa lihomisesta huolimatta uzbeekki näyttää hävinneen pelin. Arsenalin fanit ovat useaan otteeseen osoittaneet mieltään häntä vastaan, ja myös aiemmin David Deinin parhaana kaverina pidetty manageri Wenger on puhunut suosiollisesti Kroenken puolesta.

Erityisen pahasti Usmanov on kärsinyt ehkä himpun verran venäläistä lehdistöä piikikkäämmän brittimedian kourissa. Osan kirjoittelusta voi toki laittaa junttitabloidien muukalaiskammoisuuden piikkiin, mutta myös vakavasti otettavat tahot ovat kaivaneet luurankoja Usmanovin kaapeista.

Esimerkiksi entinen Britannian Uzbekistanin-suurlähettiläs Craig Murray kirjoitti blogissaan Usmanovin rikollisista puuhista ja kilpailijoiden pahoinpitelyistä. Pian tämän jälkeen Usmanovin juristit onnistuivat sulkemaan sekä Murrayn blogin että monia hänen kirjoitustaan siteerannutta sivustoa. Englantilainen lainsäädäntö on herjaussyytösten suhteen niin tiukka, että superrikkailla on mahdollisuus moiseen.

Tässä Tim Irelandin hauska havainnollistus siitä, mitä tällä tarkoitan:

Tykkimiesten fanit ovat järjestäneet useita mielenosoituksia Usmanovia vastaan, missä Forbes-lehden mukaan on nähty muun muassa suuri banderolli, jossa luki ”SOD OFF, JABBA!”. Eli vapaasti käännettynä: Painu hittoon, Jabba! (Tähtien sodan gangsteriin viitaten).

VALIOLIIGAN OMISTAJANVAIHTOVILLITYS

2000-luvulla valioliigaseurat ovat vaihtaneet omistajia aikamoisella vauhdilla. Aston Villaa (Lerner), Manchester Unitedia (Glazerit) ja Liverpoolia (Hicks&Gillett) ohjailevat amerikkalaisliikemiehet, jotka ovat etenkin kahden jälkimmäisen seuran kohdalla aiheuttaneet faneille valtavasti harmaita hiuksia.

Chelsean omistaa kaikkien tuntema Roman Abramovitsh ja Manchester Cityä hallitsi hetken Thaimaan ex-pääministeri Thaksin Sinawatra, ennen kuin sheikki Mansour bin Zayed Al Nayhan osti seuran. He ovat kieltämättä edesauttaneet rahakirstuillaan joukkueidensa urheilullista menestystä, mutta varsin arveluttavin keinoin. Chelsean ja Man Cityn managerien ei tarvitse edes yrittää pysyä pelaajakaupoissaan plussan puolella, mikä taas on ollut Arsenalissa Wengerin pyhä periaate.

Arsenal on Englannin viimeinen suurseura, jolla ei ole ollut merkittävää ulkomaista pääomistajaa. Seuraa onkin kehitetty sekä hyvässä että huonossa mielessä konservatiivisesti. Viime vuosina meno on kuitenkin muuttunut, mistä ilmeisimpänä esimerkkinä uusi ja hieno mutta muovinen Emirates Stadium.

Nyt näyttää siltä, että ulkomainen ”kaappaus” toteutuu jo pian. Usmanov näyttäisi olevan jo koko lailla ulkona pelistä, mutta Kroenken vaitonaisuus jättää vielä asioita arvuuttelun varaan. Erityisen akuutin tilanteesta tekee se, että seuran pitkäaikainen suurosakas, maltillisuudestaan tunnettu Lady Nina Bracewell-Smith ilmoitti eilen myyvänsä liki 16 prosentin omistuksensa. Tämä laukaisee jo tovin jatkuneen pattitilanteen, joka johtui siitä, ettei kukaan osakkaista ole halunnut myydä. Toisaalta on myös veikkailtu, ettei Bracewell-Smith mielellään myy osuuttaan kummallekkaan pääpelureista. Arsenalin sääntöjen mukaan 30 prosentin omistuksen saavuttanut saa oikeuden hankkia koko seuran.

Fanien suurimmat pelot liittyvät siihen, että uusi omistaja veisi seuran pois juuriltaan ja pyrkisi käyttämään sitä rahantekokoneena. Juuri tämän seikan takia Kroenkea pidetään fanien keskuudessa vähemmän epäilyttävänä hahmona kuin Usmanovia. Kroenkea arvostetaan Pohjois-Amerikassa urheilumiehenä, joka ei ole pyrkinyt tekemään bisnestä urheilun arvojen kustannuksella.

HUIPPUFUTIKSEN KIEROUTUNUT IDEOLOGIA

Valtava osa faneista raivoaa Wengerille vuosi toisensa jälkeen, kun siirtoikkunat sulkeutuvat, eikä jättiostoksia ole taaskaan tehty. Tämän kauden ottelut ManU:a, Chelseaa ja etenkin Barcelonaa vastaan ovat todistaneet, että Arsun pelaajarinki on auttamatta liian ohut.

Toisaalta pienempi, mielestäni viisaampi, osa kannattajista haluaa, että Arsenal jatkossakin rakentaa taloutta vakaalta pohjalta, eikä velkaannu kilpailijoidensa tahtiin. Onko ylipäänsä järkevää, että futisbisneksessä on edes mahdollista pelata säännöillä, jotka eivät mahtuisi edes 8-vuotiaan Monopoli-addiktin kaaliin?

Kattojärjestöjen (FIFA, UEFA ja huippuliigat) pitäisi ehdottomasti sopia selkeät pelisäännöt, jotka takaisivat tasaisemman kilpailun ja seurojen olemassaolon myös tulevaisuudessa. Kansainvälisillä areenoilla on noussut vakavasti otettava keskustelu siitä, että fanit – joille oma joukkue kuitenkin kaikkein eniten kuuluu – voisivat omistaa seuran yhdessä.

Näin radikaali muutos kuitenkaan tuskin tulee toteutumaan lähivuosina. Miksikö ei?
Siksi, että vaikka eurooppalainen huippufutis ei noudatakaan Monopoli-pelin kapitalistisia perussääntöjä, on siitä tullut koko maailman ökyrikkaiden hiekkalaatikko. Ja sillä hiekkalaatikolla neppiskisaa ei voita se, joka pelaa niin kuin puistotäti (Sepp Blatter) sanoo, vaan se, jolla on härskeimmät otteet ja kallein auto.

Mainokset

4 Responses to ARSENALIN OMISTAJANVAIHDOS – Kroenke vs. Usmanov

 1. Vesa Salminen sanoo:

  Vaikka Arsenalille en menestystä juuri toivokaan, niin harmi kyllä jalkapallon kannalta, jos tämäkin hyvin hoidettu seura menee jonkun Usmanovin likaisen rahan omistukseen.

  Eikä noista jenkkiomistajistakaan mitään hyviä kokemuksia valjussa ole.

  Punaisten Ritarien pelastusoperaatiota odotellessa… 🙂

 2. Jallu sanoo:

  Ei laiteta Randy-setää punaisten joukkueiden omistajien kanssa samaan lauseeseen! Suosittu ja hieno mies. Joskaan en nyt muista Villan viime vuosien velat/tappiot on järjestelty.

  Joku kaunis päivä kirjoitan vielä oppaan: ”Feeling Randy for Footy? How to Buy a Traditional, but Underperforming Football (Soccer) Club – Step-by-step Guide for Re-building and Leveraging Supporters’ Pride”

 3. Jallu sanoo:

  Joskaan en nyt muista miten… jne.

 4. Jallu sanoo:

  Lisäjännitystä Arsu-keissiin tulee siitäkin, että Kroenken mahdolliset velat on jemmassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: