El Clásico: Seuraa häntä


TANELI HEINONEN

Perinteistä otteluennakkoa kaipaaville suositeltakoon vierailuja täällä, täällä tai täällä. Illalla selviää onko Christiano Ronaldosta haastamaan Messiä tämän hetken kuumimpana pelaajana, mihin pystyy Arbeloa, palaako Iniesta suoraan huipulle ja kumpi ottaa varmemmat kopit, Ikerman vai Valdes? Kävi miten kävi, tämä ottelu on suuri ja odotettu tapahtuma. Tänään on juhlapäivä.

Odotuksesta juhlaan

Odotus on tärkeä välitila, joka lataa merkityksellisyyttä itse odotettuun tapahtumaan. Odottavan aika on tunnetusti pitkä ja aktiivisen odotuksen intensiteetti korreloi odotettavan tapahtuman merkityksen suuruuden kanssa. Valmistautuminen jalkapallokauteen tuskaisine kuntoharjoitteineen, uusien nappisten hankkiminen ja vanhojen säärisuojien kaivaminen kaapista tai lapsuuden piparintuoksuiset joulukuut, suklaan kaivaminen kalenterista aamuisin ja loputtomien leluesitteiden selaaminen, ovat tuttuja esimerkkejä itse odotetun tapahtuman tärkeyttä vahvistavista rituaaleista.

Varsinkin silloin kun odotamme jotain positiivista tapahtumaa, odotukseen liittyvä aktiivinen puuhakkuus kiteytyy merkittäväksi osaksi kokemusta. Odotus sisältää lupauksen jostain hyvästä ja juuri tuo lupaus hyvästä muodostuu usein paljon tärkeämmäksi ja paremmaksi kuin itse odotettu tapahtuma. Ihmisillä on usein tapana asettaa liikaakin tavoitteita odotetuille tapahtumille, kuten tietyillä juhla- tai lomapäiville. Usein kantapään kautta opimmekin arvostamaan juuri piinaavan ihanan odotuksen kokemusta tärkeänä osana juhlaa.

Vaikka odotus olisikin juuri kokemuksen merkittävin osa on tärkeää, että saamme mahdollisuuden kokea odotetun, vaikka se ei täsmällisesti vastaisikaan odotuksiamme. Ajatellaanpa vaikka sitä tyhjyyden tunnetta, jonka täytyy syntyä loukkaantumisesta ennen mm-kisoja tai tulematta jääneestä lapsuuden joulusta. Mitä tapahtuu kun punainen kortti nousee syyttömälle ja intohimoisesti odotettu asia viedään julmasti nenän edestä?

Seuraa häntä: Tuomas Virkkunen

Oivallisen esimerkin puuhakkaan ja intohimoisen odottamisen aikaansaamista suurista asioista tarjoaa Tuomas Virkkunen ennen syksyn El Clásicoa pitämällään videoblogilla. Virkkunen valottaa ansiokkaasti suuren ottelun taustoja pitkin viikkoa itseään säästämättä ja tekee todellisen kulttuuriteon, jonka hedelmät toivottavasti säilyvät internetin arkistoissa pitkään. Virkkusesta paistaa innokkuus, kuin teinipojasta tissibaarissa, mutta sitten – juuri ennen lopullista täyttymystä – kaikki viedäänkin pois. Suomen Canal+:n selostajalle ei löydykään sovittua selostuspaikkaa Camp Noulta ja Virkkunen lennätetään kotiin selostamaan peliä kolkosta studiosta.

Olen luotettavista lähteistä kuullut Virkkusen kannattavan niin Barcaa, Realia, Atleticoa, Sevillaa kuin Juventustakin. En tiedä mikä näistä pitää paikkansa, enkä välitäkään tietää sillä haluan säilyttää illuusion selostajan puolueettomuudesta. Virkkunen on nyt ehtinyt pureskella Camp Noun pettymystä puoli vuotta, mutta ovatko tylyn kohtelun jättämät jäljet haalistuneet vai syventyneet? Olisiko Madridista tulevassa selostuksessa ehkä sittenkin tänään havaittavissa häivähdys tavallista enemmän sympatiaa valkoisia kohtaan?

Real Madrid-Barcelona. Suorana Santiago Bernabéulta klo. 23.00 Canal+:lla. Selostus: Tuomas Virkkunen.

Mainokset

2 Responses to El Clásico: Seuraa häntä

  1. mane sjö sanoo:

    oivaltavaa, suorastaan emansipatorista otteluennakkoa. Pidin, isolla P:llä. Täällä Pallonkaikkeudessa jossa elämmme ei ole vastaavaa ennen nähty. Olenkin tämän tekstin perusteella valmis haasteeseen ja aloittanut jo valmistautumisen. (katsomaan tuloksen huomenna teksti-tv:stä).
    Virkkunen saattaa tosiaan olla katkeroitunut, tuota voi sivukorvalla kuulostella selostuksesta. hieno oivallus. Ihminen hänkin on kovan selostajankuorensa takana.

  2. Frank sanoo:

    Virkkunenhan kannattaa Atleticoa ja pääsääntöisesti joukkuetta, joka pelaa Realia vastaan mutta pitää tämän tiedon aika hyvin omanaan ellei ole kyse otteluista, joissa Atletico onnistuu häviämään ottelun viime minuuteilla tai, kun Barcelona pieksee Realia 6-1, silloin herra voi vapaasti tuuletella tuntojaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: