Järki ja tunteet eli miksi Manu jatkaa tänään?


Kirjoittaja Vesa Salminen on Pallonkaikkeuden  vakiobloggari ja yksi niistä Manchester Unitedin kannattajista, jotka jännäävät illan peliä luottavaisin mielin, mutta pelonsekaisin tuntein – nuhruisen striimin avulla.

Tunne

Eilistä Barcan ja Messin showta katsellessa tuli väkisinkin sellainen tunne, että tänään ei haeta pelkästään toista finalistia vaan myös häviäjää Bernabeun finaaliin. Vaikka en huippupelaajien aivoituksista mitään tiedäkään, on silti vaikea kuvitella, etteikö tämä taka-ajatus toukokuisesta Valkoisen talon sinipunaisesta pesukoneesta vaanisi ManUn ja Bayernin pelaajien pääkopissa, kun he tänään astelevat OT:n nurmelle. No tietenkään huippupelaajilla ei ole varaa olla realisteja vaan itseluottamuksen on ylitettävä terveen järjen rajat. Onneksi meillä kannattajilla on mahdollisuus ”tunnustaa tosiasiat” ja lohduttautua niillä, vaikka tänään oma suosikki putoaisikin. ”Turpaan olisi tullut viimeistään finaalissa”.

Minua pyydettiin kirjoittamaan oma ManU-fanin näkökulma siitä, miksi Manchesterin joukkue jatkaa tänään. Jotenkin minulla on kuitenkin sellainen tunne, että  näin ei tule käymään. Tämmöiset tuntemukset ovat varmasti tuttuja kenellä tahansa jotakin jalkapallojoukkuetta tiiviisti seuraavalle: ”Jotenkin vaan on sellainen tunne”. Yllättävän usein omat tuntemukseni osuvat oikeaan, mutta – onneksi – vähintään yhtä usein Fergusonin suojatit osoittavat ne totaalisen vääriksi. Siinä kai piileekin se kannattamisen hienous. Voi vain pelätä ja toivoa, mutta ei yhtään vaikuttaa tapahtumien kulkuun (itse olen nimittäin sen verran tosikko, että en usko onnensukkiin tai muihin hömpötyksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö niihin silloin tällöin turvautuisi). Tänään en tietenkään toivo, että ”kuudes aistini” osuisi oikeaan, vaikka se sen toimivuuden osoittaisikin.

Järki

Näiden epämääräisten tuntemusten vastapainona ottelua voi toki yrittää analysoida myös ”järjen” avulla. Se sanookin, ManUn asetelmat eivät tänään ole missään nimessä huonot. Vierasmaali takaa sen, että maalin tappion kääntäminen voitoksi ei ole OT:lla mikään ongelma. Se voi jopa toimia ManUn eduksi pakottamalla sen antamaan painetta Bayernin heikohkolle puolustukselle. Monet ManUn kannattajat muistavat vielä vuoden 2007 puolivälierät, kun ManU teurasti Roman 7-1 ensimmäisen osaottelun 1-2 tappiosta huolimatta.

Bayernia vastaan ensimmäisessä osassa ongelmana oli se, että tavoitteena ollut vierasmaali tuli liian aikaisin. Se passivoitti vieraiden pelin ja päästi Bayernin mukaan. Lopulta Bayernin voitto olikin pelitapahtumiin nähden varsin ansaittu. Tänään ManU tuskin hellittää missään vaiheessa. Mitään yltiöpäistä hyökkäämistä ei tietenkään nähdä. Ferguson on maltin mies, joka luottaa pitkäjänteiseen työhön niin joukkueen rakentamisessa kuin yksittäisessä pelissäkin. ManUlle riittää kuitenkin se yksi maali. Jos se tulee aikaisin, niin se tietää lisää tilaa Bayernin puolustuksessa ja ManU voi marssia helpohkoon  voittoon. Jos Bayern onnistuu tekemään ensimmäisen maalin, tulee ottelusta todella vaikea. Varmaa on kuitenkin, että ManU jaksaa hakea tarvittavia maaleja ihan viimeiselle sekuntille asti. Tämä maltti yhdistettynä vahvaan puolustus- ja maalivahtipeliin ja tiiviiseen joukkuepelaamiseen ovat ruunittoman Manun vahvimmat aseet tänään.

Numeropeliä pelaamalla ManUn ryhmitykseksi saadaan 4-5-1 / 4-3-3, joka on toiminut erinomaisesti viime vuosien suurissa europeleissä. Rooneyn mitä todennäköisin poissaolo on luonnollisesti todella paha takaisku.  Onneksi kentällä on kuitenkin muitakin pelaajia, kuten mahdollisesti kulttihahmo John O’Shea (In O’Shea we trust), joka huhujen mukaan on toipunut pelikuntoon. Luultavasti monitoimimies aloittaa kuitenkin vaihtopenkiltä ja oikean pakin tontista kilpailevat Gary Neville ja Rafael, joiden tehtävänä on ainakin jossain  vaiheessa ottelua Arjen Robbenin pysäyttäminen. Nevillen puolesta puhuu kokemus, Rafaelin puolesta vikkelät jalat.

Maalivahtiosasto ja muu puolustuslinja valitsee itse itsensä. Keskikentällä varmoja aloittajia ovat suurten pelien mies Darren Fletcher ja viikonloppuna huilannut, joskin viime aikoina alavireisesti pelannut Michael Carrick. Tämän kaksikon onnistuminen yhtä maailman parasta keskikenttää [sic] vastaan on kovin epävarmaa ja lisätukea tarvitaan niin hyökkäyksestä kuin laidoiltakin.

Robbenin, Bastian Schweinsteigerin ja Franck Riberyn nimet ovat sellaisia, jotka varmasti näkyvätkin Fergusonin valinnoissa. Se puoltaisi Ji-Sung Parkin avauspaikkaa. Park saattaa aloittaa keskellä, missä roolissa hän pelasi erinomaisesti mm. Milania vastaan. Silloin laidoilla avaisi kaksi kolmikosta Giggs, Nani ja Valencia. Toisaalta kotipelissä, ja Rooneyn puuttuessa, Ferguson kaavailee varmasti Giggsiä Berbatovin tueksi piilokärjeksi, jolloin Park vapautuisi vahvistamaan kriittisen oikean laidan puolustuspelaamista. Samalla se tasapainoittaisi peliä siten, että Evra pääsisi nousemaan paremmin vasemmalta laidalta. Hän  saanee seurakseen Nanin, joka tuli vaihdosta pirteästi sisään Chelseaa vastaan. Penkille putoaisiValencia.

Avauskokoonapano näyttää kenties tältä:

———————————–Berbatov———————————–

———Nani———————-Giggs———————–Park———

————————-Carrick—————Fletcher———————-

——–Evra————Vidic—————–Ferdinand——Neville——

———————————–van der Sar———————————-

Vaihdossa: Se puolalainen maalivahti, O’Shea, Rafael, Scholes, Valencia, Macheda, Gibson.

Kuten kaikki ManUa seuraavat varmasti tietävät, Fergusonin taktiikkavalintoja on jokseenkin mahdoton veikata. Joku yllätys luultavasti nähdään tänäänkin – joko pelaajavalinnoissa tai roolituksessa. Se saattaa hyvinkin kääntää ottelun ManUn eduksi ja minun tuntemukseni vain flunssaisiksi aistiharhoiksi.

Veikkaus  tunteella: 2-2 ja ManU putoaa, veikkaus järjellä: 3-1 ja ManU jatkaa.

Mainokset

4 Responses to Järki ja tunteet eli miksi Manu jatkaa tänään?

 1. Katiksenanne sanoo:

  5-3 ja ManU jatkoon! Kuulitte tän multa!

 2. Vesa sanoo:

  Näinhän siinä kävi, että Fergusonilla oli useampikin yllätys takataskussa ja ne näyttivät tuottavan tulosta. Harmittava ulosajo kuitenkin käänsi ottelun.

  Tippuminen ottaa päähän enemmän kun se tuli noin hyvän pelin päätteeksi ja yhden pelaajan kokemattomuuden kautta, varsinkin kun Rafael pelasi loistopelin siihen asti.

  No UCL:lle tämä tekee ihan hyvää, kun välierissä on joukkueita neljästä eri maasta eikä yhtäkään Englannista!

 3. Lede sanoo:

  Itseä jäi vähän ihmetyttämään SAF:n vaihdot tai oikeastaan niiden puuttuminen. Gibson ei maalin lisäksi saanut missään vaiheessa oikeastaan mitään aikaan ja Rooneykin sai yllätävän kauan höntsäillä jalkapuolena.

  Olisiko vaikka Berba, Scholes tai Park tuonut keskikentälle varmuutta tai jalkoja, mene ja tiedä…

 4. Vesa sanoo:

  No, aika nopeastihan Robbenin maalin jälkeen Berbatov ja Giggs tulivat kentälle. Toki siinä muutama minuutti turhan pitkään meni. Ennen sitä maalia ainakin Berbatovin ottaminen kentälle olisi ollut mielestäni aika turhaa, kun ManU keskittyi nopeisiin vastahyökkäyksiin Nanin ollessa piikissä. Tämä melkein tuottiki tulosta, kun Nani pääsi puolittaiseen läpiajoon.

  Ennen Robbenin maalia olisi kyllä ollut Parkille käyttöä, mutta jostain syystä korealainen ei ollut edes vaihtopenkillä. Ehkä pieni vamma viime hetkellä? Selittäisi myös Gibsonin avauspaikan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: