Beckhamin jalka, vaimo ja kärsimys


15.3. koko brittimedian huomio tuntui olevan kiinnittynyt David Beckhamin edellisiltana hajonneeseen jalkaan. Koko suomalaisen median huomio sen sijaan kiinnittyi Becksin jalan sijaan tutusti kuvitteelliseen huomion kiinnittymiseen Suomeen, jossa Beckham nyt ihan oikeasti oli käymässä. Beckhamin jalalle piti luonnollisesti saada mahdollisimman hyvää hoitoa nopeasti ja mies lennätettiin pikapikaa leikkaukseen tunnetun kirurgin veitsen alle Pohjois-Eurooppaan, Suomen Turkuun.

Erehdyin lukemaan iltapäivälehteä Beckhamin Turun visiitin aikana. Visiittinä sitä ensisijaisesti käsiteltiinkin. Maailmantähden vierailu Suomessa on toki aina uutinen, mutta nyt hypetys meni varsin pitkälle. Toimittajat kiinnittivät huomiota mm. siihen millaisella lentokoneella Becks saapui Suomeen ja mistä suunnasta se kaarsi kentälle, minkälainen näkymä Beckhamin huoneesta oli Turun torille ja mistä hän tilasi pizzaa. Pienet ja suuret innokkaat ihailijat halusivat nähdä edes vilauksen Becksistä ja Poshista, saada mahdollisesti nimmarin tai ottaa valokuvan. Media oli aivan täpinöissään ja kuvien perusteella osa ihmisistäkin.

Entisiä suomalaisia yleisurheilutähtiä haastateltiin akillesjänteen katkeamisen tuottamasta kivusta. Sattuu kuulemma helvetisti ja tuntuu siltä, ettet pystyy enää ikinä kävelemään. Davidin jalkaan siis todellakin sattui Turussa. Kivun aiheuttama fyysinen tuska lienee kuitenkin ollut pientä verrattuna siihen pettymykseen, joka myllersi Davidin sisällä. Englanti on esittänyt Capellon alaisuudessa pitkästä aikaa todella lupaavia otteita. Beckham oli voittanut kaikki ne irvileuat, jotka louskuttivat hänen siirtyessään Jenkkeihin. 12. kesäkuuta Davidin piti astua Royal Bafokeng Stadiumin tuoreelle samettimatolle Etelä-Afrikassa Englannin kohdatessa Yhdysvallat. Nämä kisat olisivat 35-vuotiaalle Davidille hänen viimeinen mahdollisuutensa siirtyä niiden kuolemattomien legendojen joukkoon, jotka ovat voittaneet jotain todella suurta.

Maailmanmestaruus olisi ollut mahtava kruunu Beckhamin suloisen katkeralle maajoukkueuralle. 98-kisoissa David ajettiin Argentiinaa vastaan ulos Diego Simeonen filmauksen myötä-avustuksella jatkoajalla, Englanti putosi rankkareilla ja brittimedia otti Davidin teräviin hampaisiinsa. Vuoden 2000 EM-kisoissa David oli taas ansiottoman kovassa puristuksessa median ja fanien leukaperien välissä Englannin jumiutuessa alkulohkoonsa. 2002 Englanti putosi puolivälierissä Brasiliaa vastaan. 2004 EM-kisoissa Beckham sai jälleen parrasvaloissa haavoja sydämeensä tukijalan pettäessä rangaistuspotkukilpailussa Portugalia vastaan. 2006 kisoissa kapteenin tehtävistään luopuva, itkevä David Beckham linkutti loukkaantuneena vaihtoon puolivälierän toisen puoliajan alussa ja Englanti putosi jälleen katkerasti rankkareilla Portugalille.

Nyt – neljä vuotta edellisestä – maajoukkueesta jo tiputettu Beckham oli palannut kuninkaaksi laidalleen. Kaikki näytti hyvältä. Itseluottamus oli korkealla. Nyt olisi lontoolaisen työläisperheen pojalla mahdollisuus näyttää maailmalle, että hänestä on tullut muutakin kuin aikansa suuri metroseksuaali ja multimiljonääri, että hän pystyy siihen kaikkein tärkeimpään, voittamaan Englannin paidassa. Pitkä ura saisi hienon päätöksen, mutta toisin oli käyvä. Nyt hän oli Turussa – tämä kausi olisi ohi. Ei Etelä-Afrikkaa, ei MM-kisoja, ei täydellistä vapaapotkua Portugalin verkkoon. Fenix-linnulta oli katkottu raaja. Davidin suuri unelma oli murskana.

Iltapäivälehden sivuilla tamperelainen stylisti arvioi Davidin vaimon Victorian matkustaneen Suomeen käyttääkseen hyväkseen mahdollisuuden saada julkisuutta uudelle vaatemallistolleen. En tiedä Beckhamien suhteesta sen tarkemmin, mutta jos suurin unelmani olisi juuri murskaantunut katkenneen akillesjänteeni mukana ja makaisin turkulaisessa sairaalassa, ja JOS[1] itselläni olisi vaimo tai edes tyttöystävä, niin juuri sillä hetkellä odottaisin ja kaipaisin hänen tukeaan yrittäessäni roikkua kaikin voimin elämän merkityksellisyyden viimeisissä rippeissä.

Tunsin olevani Suomesta. Meillähän on mahtavaa lääketieteellistä osaamista – ja tietenkin – äärimmäistä kyynisyyttä ja totaalista kyvyttömyyttä empatiaan.


[1] Jos isolla ei viittaa deterministiseen perheidylliin päätymiseen, vaan kirjoittajan toiveikkuuden turhuuteen mitä tulee naisasioihin.

Mainokset

4 Responses to Beckhamin jalka, vaimo ja kärsimys

 1. Loukku sanoo:

  Hyviä pointteja! Beckham on Milan-come backillaan osoittanut olevansa kunnioitettavan kova pelimies.
  Olisi ehdottomasti tuonut Englannin maajengin MM-otteluihin tarvittavaa rauhallisuutta, pelin rytmitystä ja arvokisakokemusta. Veikkaan että Capello on pari hattua pureskellut kiukuspäissään, kun muutenkin on noita loukkaantumisia sattunut avainpelaajille…

  En kaikesta huolimatta jaksa noin tosissani uskoa Posh Spicen empatiakykyyn. Kyllä se oli ihan oikeasti vaan promokeikalla.

  Jännällä tavalla kuitenkin blogisti sivuuttaa Sakari Oravan, joka lienee ainoa todellinen kokkolalainen suurmies nykyurheilussa. Huikean ortopedian osaamisen lisäksi Wikipediasta löytyy miehestä yllättävä fakta:

  ”Orava on myös itse urheillut, ja hän on voittanut nyrkkeilyn SM-kultaa 54 kg:n sarjassa vuonna 1962”

 2. Mane Sjö sanoo:

  Hyvä Heinoska! Kysymys kuuluu, oliko Victoria promoamassa ensisijaisesti vaatemallistoaan Suomessa vai lohduttamassa Davidiaan hänen elämänsä merkityksellisyyden viimeisissä rippeissä? (Eiköhän Davidillakin ole kohta tulossa joku uusi kalsarimallisto, josta lisää merkitystä elämälleen) Lähteenäsi on iltapäivälehden haastattelema tamperelainen stylisti. Tuskin edustaa koko Suomen mielipidettä? Minä uskon ainakin, että Victoria tuli pyyteettömästi rakkaudestaan miestään kohtaan. Tässä suhteessa ei ulkoiset statukset, varallisuus, jalkapallo ja pop-tähteys, ulkonäkö tai muut vähäpätöiset asiat paina. On vain puhdas, pyyteetön rakkaus. He hyväksyvät toisensa sellaisina kuin he ovat, vaillinaisina ihmisotuksina.
  p.s. Ehkä Posh pamautti kaksi kärpästä yhdellä iskulla? vähän hoivasi ja leikkauksen ajan promosi? Ei sitä siellä leikkaussalissa olisi kuitenkaan tarvittu, edessä olisi ollut. Naiset osaavat kuulemma tehdä kahta asiaa yhtä aikaa, johon me miehet emme pysty.

 3. Taneli sanoo:

  Voi toki olla, ettei nojatuolietnografiani ole tilastollisesti merkitsevää, mutta Lounio ainakin vahvistaa hypoteesia ilmiön olemassaolosta. Uskon, että tarvittaessa voidaan rakentaa myös summamuuttuja, joka ennustaa kyynistä suhtautumista Beckhamin perhettä kohtaan, ja sitten jostain valmiista aineistosta tarkastella kansallisen tason frekvenssejä. Joku sosiaalipsykolgi osaa varmasti tehdä tämän 🙂

  Davidin pään sisään ei oikeasti pääse ja kolmanneksi pyöräksi parisuhteeseenkin voi olla hankalaa päästä, mutta omissa kuvitelmissani Becksin lapsuudesta asti unelmoima jalkapallon maailmanmestaruus vilkkui kaikista kirkkaimpana kohtalokkaaseen maaliskuiseen Milanon iltaan asti. Riippumatta pop-tähteydestä, kalsarimallistosta ja varallisuudesta Beckham olisi ansainnut paikkansa kisoissa.

  Orava on tietysti eittämättä hieno ammattimies ja saikin ansaitsemaansa positiivista huomiota, vaikka ei sitä tuntunutkaan juuri kaipaavan.

 4. jallu sanoo:

  En usko, että ois millään päässy avariin.

  James Milner is so awesome even Arsene Wenger can see him.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: